• 2018. november 18., vasárnap
  Jenõ
 • Kolozsvár
  • Csíkszereda
  • Székelyudvarhely
  • Gyergyószentmiklós
  • Székelykeresztúr
  • Kovászna
  • Kézdivásárhely
  • Barót
  • Sepsiszentgyörgy
  • Arad
  • Gyulafehérvár
  • Nagyvárad
  • Beszterce
  • Déva
  • Nagybánya
  • Marosvásárhely
  • Zilah
  • Szatmár
  • Nagyszeben
  • Temesvár
  • Brassó
  • Bukarest
 • 1 EUR = 4.6639 LEI
  • 1 USD = 4.1179 LEI
  • 1 GBP = 5.2762 LEI
  • 100 HUF = 1.4490 LEI

Amerikai elnökjelöltek – kinek segített Sandy?


-A A+

A Sandy hurrikán ugyan megakasztotta az amerikai elnökválasztási kampány utolsó hadműveleteit, de a küzdelem azért nem állt le teljesen. Barack Obamának politikai szempontból még jól is jöhet a katasztrófahelyzet, Mitt Romney pedig egy új fegyver bevetésével kísérletezik az egyik legfontosabb csatatéren.

A hurrikán – Obama pártján?

A Sandy trópusi vihar igen nagy hatással volt az Egyesült Államok legsűrűbben lakott részében az elnökválasztási küzdelemre. Pedig néhány nappal korábban még minden a kampány jegyében telt: a jelöltek sorra járták a választás szempontjából kulcsfontosságú államokat, a tévék és rádiók tele voltak hirdetésekkel, a média pedig minden energiáját a felmérések szerint rendkívül szoros és gyakorlatilag megjósolhatatlan kimenetelű versenyre összpontosította.foto-1-obama-esoben

Bár több államban van lehetőség korai szavazásra (ilyen többek között a Silver Springet is magába foglaló Maryland), az elnökválasztás hivatalos napja november 6., és normális esetben a két nagy párt jelöltjei – Barack Obama jelenlegi elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney – minden percet kihasználtak volna a választók győzködésére a hátralévő időben. A hurrikán azonban arra kényszerítette őket, hogy módosítsanak a tervükön.

Ez leginkább Obama esetében volt egyértelmű, aki elnökként nyilván nem engedhette meg magának, hogy kampányrendezvényeken szónokoljon, amíg az ország egy részében hatalmas vihar pusztít. Így le is mondta a hét elején tartott kampányszerepléseit, és a Fehér Ház közölte, teljes erővel a hurrikánhelyzet kezelésére koncentrál.

Hétfőn a nyilvánosság elé kiállva figyelmeztette az amerikaiakat a közelgő veszélyre, és ugyan egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy most legkevésbé sem foglalkoztatja az elnökválasztás, ez a kényszerű váltás akár még jól is jöhet neki politikai szempontból. A választók ugyanis most nem a mindenre elszánt jelöltet látják benne, hanem a lakosságért aggódó és a biztonságuk érdekében dolgozó vezetőt.

Az elnök és a vihar

Obama helyzete ugyanakkor annyiban kényes, hogy a szövetségi kormányszervezet irányítójaként nincs közvetlen ráhatása a katasztrófavédelmi tevékenységre, az ugyanis elsősorban az állami szervek feladata (amelyek segítségért fordulhatnak a szövetségi hatóságokhoz, ha szükségük van rá). Így ha nem jól alakulnak a dolgok, akkor azért ugyan elvileg nem teljesen őt terheli a felelősség, de a hurrikánhelyzet kezelését jelenleg legfontosabb feladatának nevező vezetőként őt is hibáztatni fogják.{loadposition 4x4}

Egyelőre viszont ettől nem kell tartania. Kedden reggel például épp Mitt Romney egyik legismertebb támogatója, a hurrikán által sújtott New Jersey állam republikánus kormányzója, Chris Christie méltatta Obamát több interjúban. Az elnök hozzáállását a „kiváló" és „csodálatos" jelzőkkel írta le, és elmesélte azt is, hogy hétfőn háromszor beszélt telefonon Obamával, aki megadta neki a közvetlen számát is, és közölte vele, hogy hívja fel, ha bármire szüksége van.

Az ellenjelölt lendülete

Mitt Romney számára eközben más jellegű, de szintén komoly kihívást jelent a viharhelyzet. Ő ugyan elvileg megtehette volna, hogy tovább kampányol a hurrikán által nem érintett területeken, de hétfőn reggel végül némi habozás után lemondta a rendezvényeit. Vasárnap épp Washington környékén lettek volna szereplései, de ezeket még szombaton törölték, hétfőn reggel pedig ugyan először azt közölte a stábja, hogy Romney folytatja a kampányolást, nem sokkal később bejelentették, hogy mégsem tartják meg a tervezett rendezvényeket. Keddre ugyan meghirdettek egy eseményt Ohio államban, de ez hivatalosan a viharkárok enyhítését szolgáló adományok gyűjtését célozza.foto-2-Mitt-Romney-Flag

Romney azért van kényes helyzetben, mert épp az utóbbi hetekben – az október elején tartott első elnökjelölti vitán mutatott magabiztos teljesítménye után – kapott lendületet az előtte halódó kampánya. Az elmúlt napokban sorban jelentek meg olyan felmérések, amelyek azt mutatták, hogy Romney az országos támogatottságot tekintve behozta lemaradását Obamával szemben, sőt, egyes kutatások szerint meg is előzte őt.

Ez ugyanakkor nem feltétlenül elég a végső győzelemhez, az elnököt ugyanis nem közvetlenül választják az amerikaiak, hanem egy úgynevezett elektori testületen keresztül, amelybe az egyes államok a népességük arányában delegálnak tagokat. Az ötven állam többsége a demokraták vagy a republikánusok biztos hátországának tekinthető, van azonban mintegy tucatnyi olyan, amely nem sorolható be egyik párthoz sem, így a választást az fogja eldönteni, melyik jelölt lesz sikeresebb ezeken a helyeken.

Vita a Chryslerről

Mivel a legutóbbi felmérések szerint, ha halványan is, de Obama áll jobban ezeknek az államoknak a többségében, így Romney számára döntő fontosságú, hogy az utolsó héten mindent megtegyen a hátrány ledolgozásáért. Ebben akadályozza őt a hurrikán, bár a kampánynak legfeljebb a személyes szereplésből álló részét fogta vissza, és a háttérben továbbra is elszántan küzd a győzelemért. A hétvégén tettek közzé például Romneyék egy olyan hirdetést, amely azt sugallja, hogy a Chrysler autógyár Kínába telepítene munkahelyeket az Egyesült Államokból, többek között Ohio államból is.foto-3-Sandy

Ezzel, Obama választási kampánya tekintetében, az elnök talán egyik legfontosabb területét érintették: Obama ugyanis stabilnak tűnő előnnyel rendelkezik a gépkocsiipar tekintetében, miután az autóiparnak nyújtott mentőcsomagja eredményeként talpon tudtak maradni a helyi cégek, köztük a Chrysler.

Romney viszont annak idején ellenezte az állami segítségnyújtást, ami azt jelentette, hogy eleve hátrányból indult ebben a térségben, most azonban ezzel az új hirdetéssel azt ígéri, hogy sokkal többet fog tenni autóiparért, mint a mostani elnök. Kérdés azonban, hogy mennyire megy át ez az üzenet a helyi választókhoz, a hétvégén közzétett hirdetés ugyanis heves reakciókat váltott ki nemcsak a demokratákból, hanem a Chryslerből is. A cég közölte, nem igaz az a sugalmazás, hogy munkahelyeket vinnének Kínába, egyszerűen csak arról van szó, az évek óta szünetelő ottani gyártó kapacitásukat fogják beindítani újra. Erre alapozva a demokraták közzétettek egy olyan hirdetést, amely lényegében hazugsággal vádolja Romneyt.foto-4-Chrysler Building

Obama nem – emberei kampányoltak

A republikánus jelölt stábja magyarázkodásra kényszerült amiatt is, hogy a hurrikán érkezésének apropóján több újság is emlékeztetett egy tavalyi tévévitában elhangzott szavaira, amikor is azzal érvelt, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi hatóság helyett inkább az állami szerveket kell erősíteni, és akár magáncégekre is lehet bízni egyes feladatokat.

Bár Romney stábja közölte, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy győzelme esetén megszüntetné a Barack Obama elnöksége alatt jelentősen megerősített szövetségi katasztrófavédelmi hatóságot, ez az epizód is rávilágított arra, hogy milyen különbségek vannak a kormányzati szerepfelfogásról a két jelölt között.

Obama számára elvileg kedvező lehet az, ha a vihar emlékezteti a választókat arra, hogy a kormányzatnak fontos szerepe az életükben, bár nem valószínű, hogy ezt az üzenetet így közvetlenül is megfogalmazza majd a választók felé, mert azonnal kitenné magát azoknak a támadásoknak, hogy politikai célokra használja ki a katasztrófahelyzetet.{loadposition emnp}

Nincs azonban szüksége arra, hogy ezt ő maga mondja ki, hiszen kampányának sem jelentette ugyanis a teljes szüneteltetését a saját szerepléseinek lemondása. Politikai szövetségesei – köztük például a felmérések szerint rendkívül népszerű Bill Clinton korábbi elnök – ugyanis továbbra is tartanak kampányrendezvényeket, és ezeken mindent megtesznek azért, hogy meggyőzzék az embereket arról, jobban járnak Obamával, mint republikánus kihívójával.

Ugyanígy a demokraták törekvései közé tartozik az is, hogy minél több ember éljen a korai szavazás lehetőségével, mert úgy kalkulálnak, hogy a magas részvétel kedvezne számukra.HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X