Mi maradt mára a „legtisztességesebb kormányból”?

Amikor 2012-ben összeállt az első Ponta-kabinet, a miniszterelnök „Románia legtisztességesebb kormányáról” beszélt. Három évvel később – és három kormányátalakítás után – a „legtisztességesebb” kormány 12 minisztere ellen indult bűnvádi eljárás, egy tárcavezető bizonyult a tisztségével összeférhetetlennek – és volt egy plagizáló kormánytag is (a miniszterelnököt nem számítva). Az érintett tárcavezetők közül néhányan nyomban vád alá helyezésük után, mások csak a bírói ítélet elhangzását követően távoztak a kormányból.

Olcsó lakás – egy év felfüggesztett börtön

A nemzeti liberális Daniel Chiţoiu 2012 decembere és 2014 februárja között töltötte be a pénzügyminiszteri tisztséget. Az ügyészek hűtlen kezeléssel, szervezett bűnözőcsoport létrehozásával vádolták 2014 februárjában. A képviselőház visszautasította a korrupció elleni ügyészek bűnvádi eljárásra vonatkozó kérését, így a volt pénzügyi tárcavezető ellen nem indulhatott eljárás. Daniel Chiţoiu egyébként a gyanú szerint sürgősségi kormányrendelettel akarta bizalmi emberét a Pénzügyi Ellenőrző Hatóság Tanácsába bejuttatni, hogy Ilie Carabulea üzletember érdekeit védje a Carpatica Asig biztosító cégnél.

Az ugyancsak a Pénzügyi Ellenőrző Hatóságnál dolgozó felesége, Laura Elena Chiţoiu ellen ugyanebben a dossziéban megindult a bírósági eljárás.

A védelmi miniszter tisztségét 2012 májusa és decembere között betöltő Corneliu Dobriţoiu tartalékos vezérőrnagy ellen – tíz további tábornok mellett – 2013 szeptemberében indult bírósági eljárás amiatt, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban vásároltak lakást a hadsereg állományából. Dobriţoiut is hűtlen kezeléssel és közhivatalnok által elkövetett okirathamisítással vádolták. Az érintett tábornokok összesen 1,2 millió lejjel károsították meg a Védelmi Minisztériumot. A volt védelmi minisztert március közepén egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Plagizálást tanít?

A Szociáldemokrata Párt Bihar megyei szervezetének vezetőjét, Ioan Mangot, az első Ponta-kormány oktatási miniszterét többrendbéli plágiummal vádolták. Bűnvádi eljárás azonban nem indult ellene, mert röviddel kinevezése után lemondott miniszteri tisztségéből.

Ioan Mang a bizonyítékok szerint hét alkalommal plagizált, mindezt az oktatási tárca mellett konzultatív szereppel működő Országos Etikai Bizottság is bizonyította. Mindennek ellenére hivatalos nyilvános ítélet nem született az ügyben, így Ioan Mang ma is tanárként tevékenykedik a nagyváradi felsőoktatásban.

Minisztertársa, az ugyancsak szociáldemokrata Ecaterina Andronescu utoljára 2012 júliusa és decembere között töltötte be az oktatási tárcavezető tisztségét. A szociáldemokraták bukaresti szervezetének szenátor-elnöke ellen a nagy botrányt kiváltó „Microsoft-ügyben” indult bűnvádi eljárás, hűtlen kezelés, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt.

Konkrétan a vádak között szerepel egyebek között az is, hogy 2001 és 2009 között, ugyancsak oktatási miniszterként pénzt és számítógépeket követelt és kapott a Siveco cégtől, cserében szavatolta a vállalat részvételét a minisztérium által kezdeményezett projektekben. Egyben törvényellenesen engedte meg azt is a Siveco cégnek, hogy az oktatási tárcával megkötött szerződéseket továbbadja partnercégeinek, ezzel 30-40 százalékkal megnövelve a Microsoft-licencek, illetve 50 százalékkal megemelve a számítógépek és a szoftverek árát.

EP-védelem

A nemzeti liberális Ovidiu Silaghi 2012 májusa és decembere között volt közlekedési miniszter. A korrupció elleni ügyészek 2013 szeptemberében hűtlen kezeléssel vádolták, valamint azzal, hogy 200 ezer euró csúszópénzt kapott Nelu Iordache üzletembertől, a Romstrade építkezési vállalat volt tulajdonosától. Cserében a miniszter közbenjárt azért, hogy a vállalat állami megbízásokat kapjon. A liberális politikus éppen akkor lett európai parlamenti egy megüresedett tisztség nyomán, amikor a korrupció elleni ügyészek a bűnvádi eljárás beindítását kérték a román parlament képviselőházától. 2014 nyaráig, európai parlamenti mandátumának lejártáig Silaghi így mentelmi jogot élvezett.

A volt távközlési tárcavezető, a szociáldemokrata Dan Nica 2014 májusa óta tagja az Európai Parlamentnek. A korrupció elleni ügyészek kérték az európai fórumtól Nica mentelmi jogának megvonását. Dan Nica neve ott szerepelt a Microsoft-dossziéban, hűtlen kezeléssel, megvesztegetéssel, befolyással való visszaéléssel és pénzmosással vádolják. A tárcavezető maga is részesedett a Fujitsu Siemens által a befolyásos román illetékesek megvesztegetésére létrehozott és egy off-shore társaságnál elhelyezett 20 millió eurós összegből.

A népszerű színész, a nemzeti liberális Mircea Diaconunak érdekellentét miatt kellett távoznia művelődési miniszteri tisztségéből, amelyet 2012 májusa és júniusa között töltött be. A bukaresti Nottara színház igazgatójaként több szerződést írt alá feleségével, Diana Lupescuval. Végül is Diaconut végképp felmentették e vád alól és csupán 1000 lejes adminisztratív büntetést kellett kifizetnie, az Országis Feddhetetlenségi Ügynökség azonban összeférhetetlennek tartotta a miniszteri tisztséget és a színházigazgatói funkciót, így Diaconunak távoznia kellett a színház éléről.

A kormányfő kedvence

A nemzeti liberális Victor Paul Dobre volt közigazgatási miniszter ellen a főügyészség 2012 augusztusában kért engedélyt a képviselőháztól a bűnvádi eljárás beindítására. Az alsóház azonban ezt megtagadta, így a volt tárcavezetőnek nem kellett felelnie a Traian Băsescu lemondására összehívott népszavazáson alkalmával elkövetett tettéért, amikor a belügyi tárca lakosságnyilvántartó hivatalának vezetőjétől nyilatkozatot kért arról, hogy a minisztérium nem vállal felelősséget az állandó választási listákon szereplő választók létszámáért.

Victor Ponta kormányfő kedvence Dan Şova (akinek ügyvédi irodájában korábban a miniszterelnök is dolgozott). A „holokauszt-leckéért” Victor Ponta által a washingtoni holokauszt-múzeumba küldött Dan Şova 2012-ben a parlamentért való kapcsolattartásért, 2021-2013 között az infrastruktúráért felelős miniszter volt, 2014-ben pedig a közlekedési tárcát vezette. Ellene két ügycsomóban is vizsgálódnak a korrupció elleni ügyészek. Egyrészt azzal vádolják, hogy a Şova és Társai ügyvédi iroda 800 ezer euró értékben kötött törvényellenes jogi tanácsadói szerződéseket. Másrészt – befolyással való visszaélés miatt – ott szerepel az illetéktelen visszaszolgáltatások dossziéjában is.

Dan Şovát a szenátus, teljesen alkotmányellenes módon egyelőre megmentette az előzetes letartóztatástól, az ügy viszont – Klaus Iohannis államfő beadványa nyomán is – az alkotmánybíróság elé került.

A szociáldemokrata Liviu Dragnea 2012 óra a közigazgatási és fejlesztési tárca élén áll, 2013-ban került bíróság elé a Traian Băsescu lemondatásáról döntő népszavazás kapcsán. A vád szerint olyan szoftvert használt, amelyen lehetővé tette, hogy még a választások idején sms-en keresztül értesíthesse az érdekelteket a szavazási részvételről, illetve arról, miként alakult a szavazás az egyes körzetekben.

Nájlonzacskóval a temetőben

A Nemzeti Liberális Pártból lemondott Varujan Vosganiant, a gazdasági tárcát 2012 májusa és 2013 októbere között vezető politikust a Szervezett Bűnözést és a Terrorizmust Kivizsgáló Ügyészség szervezett bűncsoport létrehozásával, hűtlen kezeléssel és sikkasztásban való bűnrészességgel vádolta. A szenátus azonban két alkalommal is elutasította a bűnvádi eljárás beindítására vonatkozó kérést. Az ügyészek szerint Vosganian kormányrendeletekkel védte a milliárdos Ioan Niculae köré csoportosult bűnszervezet pénzügyi érdekeit.

A közlekedési minisztériumot 2012 májusa és 2013 júliusa között vezető Relu Fenechiu ellen 2012-ben indult eljárás, a „transzformátor-ügycsomóban”. A vád szerint testvérével, Lucian Fenechiuval használt transzformátorokat adott el új gyanánt egy moldovai állami cégnek. Az okozott kárt 7,5 millió lejre becsülték. Relu Fenechiu jelenleg öt éves börtönbüntetését tölti.

A korábban belügyminiszteri tisztséget is betöltő Cristian David 2012 májusa és 2014 márciusa között a határon túli románokért felelős minisztériumot vezette. Ellene is két dossziéban folyik vizsgálat. Egyfelől őt és édesanyját hűtlen kezeléssel, hamis nyilatkozattétellel és csalással vádolják. Ezek szerint Cristian David hamisan nyilatkozta, hogy édesanyjának korábban 60 ezer eurós kölcsönt adott, amelyet most kapott vissza; A „manőverrel” a vagyonnyilatkozatában szereplő „többlet összeget” szerette volna igazolni. A másik dosszié szerint 2008-ban, még a Tăriceanu-kormány belügyminisztereként 500 ezer eurós csúszópénzt fogadott el.

Darius Vâlcov a Ponta-kormány legújabb minisztere, aki ellen bűnvádi eljárás indult. A pénzügyminiszteri tisztséget 2014 decembere és 2015 márciusa között ellátó szociáldemokrata politikus állítólag 2 millió eurós csúszópénzt kapott állami szerződések biztosítása fejében. A csúszópénzeket a tárcavezető a temetőben vette át, nájlonzacskóban. A volt minisztert csütörtökön letartóztatták

Kimaradt?