Kiakadt Magyarország a drogteszt bevezetésén

Az internetadó, a pálinkafőzés újraadóztatása, a kettős autópálya-matrica rendszer, a boltok vasárnapi zárva tartása mellett a magyar kormányzó párt, a Fidesz most újabb ötlettel állt elő: bevezetnék a 12 és 18 közötti iskolások, a politikusok és az újságírók kötelező drogtesztjét.

„Füllentőműhelyben” született

Az ötletet ugyan Kocsi Máté, a Fidesz kommunikációs vezetője, a budapesti, VIII: kerület polgármestere vetette fel, források szerint azonban a „Habony Árpád féle kommunikációs füllentőműhelyben” született meg. A tanácsadó felel Orbán környezetében a stratégiai PR-vonalért, és ily módon Kocsis Máté főnöke.

A drogteszt nagy felháborodást váltott ki Magyarországon, így az ötletet támogató Fidesznek is visszavonulót kellett fújnia. Az új változatnak megfelelően a gyermekek szűrését már nem tennék kötelezővé (Orbán Viktor szerint ugyanis „a gyermek a szülőé, nem az államé”), esetükben csak felkínálnának egy lehetőséget a szülőknek. „A szülő kérésére el tudunk végezni, ha igényük van, egy szolgáltatást” – mondta Orbán Viktor.

A közbizalmi állást betöltők (politikusok, újságírók) esetében viszont a tervezet Orbán szerint nem szelídülne, mi több, esetükben nyilvánosságra is hoznák a drogszűrés eredményét. Erre viszont a gyermekek esetében nem kerülne sor, a vizsgálat eredményeiről csak a szülőt tájékoztatnák. Az viszont már nehezen elképzelhető, hogy mindez nem szivárogna ki, és legalább a gyermekkel foglalkozó pedagógusok ne tudnának róla.

Az önkéntességet illetően pedig azt sem könnyű elképzelni, hogy melyik szülő merné kivonni gyermekét az ellenőrzés alól, hiszen nyomban ráfognák, hogy nem érdekli a gyermeke sora, vagy közönyös az iránt, hogy drogozik-e nebuló. Főleg, hogy Orbán Viktor úgy véli, a drogteszt arra is alkalmas, hogy tisztázzák, ki hol áll. Vagyis, aki ellenzi a drogtesztet – az pártfogolja a drogfogyasztást. Rákosi ezt így mondaná: aki nincs velünk, az ellenünk!

Lehetetlen cél

Orbán Viktor úgy látszik, nincs tisztában azzal, hogy lehetetlen célt tűz ki maga elő, amikor kijelenti: a jelenlegi kormányzati ciklusban megtisztítja az országot a drogmaffiától. Nos, ez fejlettebb igazságszolgáltatással rendelkező, kevésbé korrupt országokban sem sikerült, és negatív példának ott van az Egyesült Államokban a huszadik század elején bevezetett alkoholtilalom, amelynek a gengszterizmushoz vezetett.

Magyarországi szakemberek mondják, nem drogtesztekre lenne szükség, hanem a dealerhálózatok felgöngyölítésére, a megelőzésre. A magyarországi költségvetés  jövőre mindössze 100 millió forintot irányoz elő a megelőzésre, ugyanakkor viszont a drogtesztek nagyjából évi 50 milliárd forintba kerülnének. Ráadásul a tesztekkel nem sokra mennének, a drogok általában 21-48 óra alatt lebomlanak a szervezetben, az újabban divatos dizájnerdrogok pedig a jelenlegi tesztrendszerrel teljességgel kimutathatatlanok.

Magyarországon a megelőzésért jóformán semmit sem tesznek. Ha mondjuk egy fiatal lemondana a kábítószerről, számos akadályba ütközne. Ha elmenne a toxikológiai osztályra, ott elutasítnák, mivel ők csupán méregtelenítéssel foglalkoznak. Az illetékes hatóságoknak az osztály mellett leszoktatást elősegítő központot is kellene működtetniük – ez azonban nem történik meg. De nem jár jobban akkor sem, ha a pszichiátriára megy – onnan is elküldenék, mivel ők nem foglalkoznak drogosokkal. Ha pedig a fiatalember meg is találná a leszoktatással foglalkozó addiktológiát, akkor – várólistára kerülne. Vagyis, miközben a Fidesz drogtesztre kötelezné a fiatalokat, addig a magyarországi egészségügyi rendszer még a leszokni vágyóknak sem tudna segíteni pénz-, szakember- és helyhiány miatt. Így, ha a drogteszten ki is szűrnének néhány száz vagy ezer drogost, akkor sem tudnának velük mit kezdeni – legfeljebb 2023-ra szóló várólistára kerülnének – írja egy magyarországi internetes honlap.

Az alkohol veszélyesebb…

Magyarországi toxikológusok szerint az érintettek drogszűrése nagyjából annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata. A budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, Zacher Gábor toxikológus mindehhez azt is hozzáteszi, hogy a hagyományos drogtesztek ma a drogpaletta alig 4-6 százalékát fedik le. Az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ezek a tesztek nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is alig alkalmasak, nem beszélve arról, hogy igazságügyi orvostani jelentőségük abszolút nincsen. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősítenie egy másodlagos speciális vizsgálatnak.

Innen kezdődnek a problémák: az a populáció, amelyet mintaadásra kijelölnének, elég jelentős: mintegy háromnegyed millió emberről van szó. Míg az egyszerű tesztek 1000-1500 forintba kerülnek, a speciális vizsgálatok ára legkevesebb 60 ezer, de esetenként akár 80 ezer forint is lehet. Ez tehát összesen mintegy 50 milliárd forintra rúgna. Ráadásul jelenleg az országban három olyan speciális műszer van, amely viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbbféle piacon lévő szert ki tudja mutatni. De még ez sem jelent száz százalékos lefedettséget. Egy-egy ilyen különleges műszer ára mintegy 100 millió forint. Ebből megyénként kellene legalább két darab. Ráadásul vizeletadó helyiség is szükséges, hogy elkerülhető legyen a csalás. A teljes költség így akár a 100 milliárd forintot is meghaladhatja.

Zacher Gábor rámutatott: Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. Alkoholbetegségben évente meghalnak mintegy 30 ezren, kábítószer-használat miatt tavaly huszonegynéhányan vesztették életüket, míg kórházba tartós betegség miatt nem kerültek többen, mint ezren. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye tehát az alkoholéhoz képest elenyésző.

El a kezekkel a gyermekeinkről

A Fideszen kívül a drogtesztek általános bevezetését minden magyarországi parlamenti párt ellenzi.

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: „vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről”. Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese „agyrémnek” nevezte, hogy 12 és 18 év közöttieket vegzálnának, szerinte stratégiát kellene alkotni a gyermekek és fiatalok megvédésére a kábítószer fenyegetésétől. Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy aki nem áll a javaslat mellé, az a drogkereskedőket támogatná.

Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője elfogadhatatlannak tartotta, hogy széles társadalmi rétegekre kötelezően vezessenek be egy olyan vizsgálatot, amelyben kevesek érintettek. Mindezt a közpénzek elherdálásának ítélte, ami nem jár megelőző hatással.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke eszementnek nevezte a javaslatot, egyúttal pedig azt javasolta: minden képviselőnek kötelező legyen megfújni egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe.

Az Együtt közleményében felháborítónak tartja a javaslatot, elutasítja a „rendőrállamot” és a kötelező drogtesztet.

Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták vezetője és három társa vizeletmintát adott le a VIII. kerületi polgármesteri hivatal portáján, hogy így tiltakozzanak a drogteszttel kapcsolatos javaslat ellen.

A celebek miért nem?

Orbán Viktor és a Fidesz szerint a drogtesztet azért terjesztenék ki a politikusokra és az újságírókra is, mert ők véleményformálók. Azt viszont senki sem érti, miért nem kell átmenniük a drogteszten például a könnyűzene-énekeseknek, a „tévé-hírességeknek”, a celebeknek, akik közül – mindenki tudja – többen is drogoznak. És ha nem is véleményformálók, ám híresek és példájukat igen sok fiatal igyekszik követni…

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy véli, a drogtesztre vonatkozó törvénytervezet várhatóan január végére készülne el és megerősítette, a törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek dönthessen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe. Megerősítette, hogy a gyermekeknél semmilyen jogkövetkezmény nem társulhatna a szűrés eredményéhez.

Jelenleg zajlik az általános drogteszt bevezetésével kapcsolatos jogi munka, azt vizsgálják, miként lehet megvalósítani, mennyi pénzre lenne szükség hozzá.

Rogán Antal szerint az előterjesztés nem ütközik majd az alkotmányba. A parlamenti vita – a társadalmi konzultáció után – február végén, március elején kezdődhet…

Kimaradt?