Tizenkét megye eldöntheti az elnökválasztást

Tizenkét megyében törékeny a különbség Klaus Johannis és Victor Ponta támogatottsága között, ezekben a két jelölt valamelyike akár meg is fordíthatja az eredményt a második fordulóban.

Erről a BT Securities piackutató cég statisztikusa, Dan Rusu közölt csütörtökön a blogján elemzést. E szerint Partiumban és Erdélyben hét olyan (a térképen világoskékkel jelzett) megye – Bihar, Brassó, Szilágy, Szatmár, Maros,Máramaros és Beszterce-Naszód – található, amelyben tíz százaléknál volt kisebb a különbség Ponta és Johannis között az első fordulóban az utóbbi javára.

A Bánságban és a Kárpátokon kívül további öt olyan megye – Krassó-Szörény, Vâlcea, Prahova, Konstanca és Bukarest – található, ahol szintén tíz százaléknál kisebb a különbség a jelöltek között, Ponta javára. Az elemző az általa készített térképen feltűntette a harmadik helyezett eredményét is, tekintettel arra, hogy a fontosabb jelöltek már közölték, hogy kit támogatnak.

A térképből több érdekes következtetés is levonható. Az egyik például az, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megyében Victor Ponta nagy valószínűséggel csak akkor tud fordítani, ha a magyarok rá szavaznak.

Kimaradt?