A pandúrok gyakran lesznek rablók Romániában

Romániában a rendőrök nem mindig a rend őrei. Mi több, nem egyszer maguk is „rendetlenkednek”: csúszópénzeket fogadnak el, „üzleti” kapcsolatot tartanak fent alvilági fickókkal, szexbotrányokba keverednek. Viselt ügyeikről az ország minden megyéjéből érkeznek hírek.

Csúszópénzek – minden mennyiségben

Fehér megyében például az utóbbi időben több rendőr ellen is kivizsgálás indult korrupció miatt. Egyesek ellen az igazságügyi szervek ejtették a vádakat, másokat felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek – letöltendő büntetést azonban csak igen kevesen kaptak, hiszen az igazságszolgáltatás Romániában szintén nem pártatlan.

A legismertebb példa Fehér megyében a tövisi rendőrség főnökének, Marius Popának az esete volt, aki egyebek között több bűnöző esetében nem értesítette az igazságszolgáltatási szerveket, közokirat-hamisítást követett el. A rendőrfőnök végül is nyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Arad megyében tizenkét rendőrt kaptak el, akik csúszópénzt kértek és fogadtak el a közlekedési rendszabályokat megsértő gépkocsivezetőktől. A lebuktatási akciót az aradi bíróság és az Országos Korrupcióelleni Ügyészség emberei szervezték. A 12 rendőr közül végül is hat személyt küldtek bíróság elé: 5 rendőrt és az országutak ügynökségének egy alkalmazottját.

Brassóban tavaly 12 rendőr ellen indult vizsgálat, ugyancsak csúszópénz elfogadása miatt. Nemrégiben a megyei rendőrség két vezetője, Cornel Calistru és Dan Crainiciuc került a bíróság elé, ugyancsak megvesztegetés miatt. A kivizsgálás során megállapították, hogy Cornel Calistru 2250 lejt, 400 eurót és jelentős mennyiségű élelmiszert kapott, kollégája pedig azért vett fel csúszópénzt és gépkocsivezetőtől, hogy jogosítványának 90 napra szóló felfüggesztését 30 napra csökkentse.

Kovászna megyében egy rendőrt kaptak el, aki 500 lejes csúszópénzt fogadott el.

Megjárta a főnökét megbírságoló rendőr

Beszterce-Naszód megyében 2010 a megyei rendőrségi botrányok éve volt. A megyei rendőrkapitány és helyettese az intézmény számítógépén pókerezett, ugyanabban az évben pedig egy csendőr és a katasztrófavédelmi hivatal egyik munkatársa bukott le, miután kábítószer-csempészettel és -fogyasztással vádolták meg őket. Tavaly a megyei rendőrség további két alkalmazottját küldték bíróság elé, miután lopott üzemanyagot vásároltak.

Országos visszhangot váltott ki Kolozs megyében Sergiu Todeának, annak a rendőrnek az esetbe, aki a megyei rendőrség parancsnokhelyettesét, Cristian Pinteát bírságolta meg gyorshajtásért. Az ügy kapcsán úgy tűnt, hogy a rend kedvéért még a főnökével szembeszálló rendőr megdicsőül – ám végül is nem így történt. A bíróság ugyanis igazat adott a kötelességét teljesítő beosztott felettesének. Todea tavaly lemondott tisztségéből, jelenleg a magánszektorban dolgozik, főnöke pedig a megyei rendőrség fegyverekkel, robbanóanyagokkal foglalkozó osztályát vezeti. Maga Todea egy bukaresti lapnak lemondását indokolva azt nyilatkozta, hogy felettese leváltásával sem javulna a rendőrség rendszere.

Nyersolajlopás – mozdonyokból

Szatmár megyében nyolc év után hoztak megoldást abban a dossziéban, amelyben 37 határrendőrt vádoltak korrupcióval. Az 500 tanú kihallgatása után valamennyi vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A büntetés „szigorúbb” része az volt, hogy a 37 határrendőrnek vissza kellett fizetniük az ügycsomónak megfelelően felvett pénzeket. A szatmári bíróság így közel 34 ezer eurót kobozott el tőlük, ugyanakkor 185 ezer lej megfizetésére kötelezte őket.

Szilágy megyében nagy botrányt váltott ki a zsibói rendőrség öt alkalmazottjának esete, akik az államvasutak alkalmazottjaival karöltve nyersolajat loptak a mozdonyokból. Az ügycsomóban 174 személy ellen indult vizsgálat, közülük 23 vádlott került a bíróság elé: az öt rendőr, valamint a román államvasutak 18 alkalmazottja: mozdonyvezetők, forgalmisták. Az öt rendőrt letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Szeben megyében az utóbbi években több rendőrt ítéltek le, és még mindig sok bűnvádi dosszié van a megyei bíróság előtt. A legutóbbi dosszié főszereplői a közúti rendőrség három volt alkalmazottja, akik a közlekedési rendszabályokat megszegő gépkocsivezetőktől 200 lejtől 300 euróig terjedő csúszópénzeket kértek. A mikeszászai rendőrőrs alkalmazottját, George Bogdan Grigoraşt pedig egyenesen minősített emberölés vádjával küldték bíróság elé: szolgálati fegyverével több lövést adott le egyik haragosára.

Jogsigyár

Arges megyében a rendőrség közúti részlegének alkalmazottai valóságos „hajtási jogosítvány-gyárat” működtettek. A részleg tisztjei és altisztjei éveken át zavartalanul vasalhatták be a csúszópénzeket a hamisított jogosítványokért. Az ügyre végül is 2008-ban derül fény, amikor is a belügyminisztérium korrupcióellenes főigazgatósága rajtuk ütött. 28 gyanúsítottat tartóztattak le, a közlekedésrendsézet két alkalmazottja, Codruţ Vlăsceanu és Vasile Voinea komisszárok lakásán több mint 400 ezer eurót találtak.

Botoşani megyében a corni-i rendőrőrs munkatársa bármilyen bűnt elnézett, amennyiben megkapta az általa kért csúszópénzt. A megyében több rendőr ellen indult eljárás tiltott pálinkafőzés miatt.

Dâmboviţa megyében a rendőrség gyors beavatkozási részlegének munkatársát azért tartóztatták le, mert kegyetlenül összevert és kirabolt egy 17 éves lányt, akit el is akart rabolni. A rendőr a lány élettársának adósságát próbálta meg behajtani. Mivel a férfit nem találta otthon, a lányon töltötte ki bosszúját, akit megpróbált beerőszakolni a gépkocsijába. Egyben magával vitt két mobiltelefont, 350 lejt, a lány személyazonossági igazolványát. A lány segítségért kiáltott, akit végül is idejében megmentettek az összegyűlt szomszédok.

Az ártatlan rendőr

Természetesen van olyan eset is, amikor a rendőrök voltaképpen ártatlanok. Példa erre a Hunyad megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni brigádja vezetőjének esete is. Traian Berbeceanu 8 éve vezette a brigádot, amikor a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség bűnpártolással, bűnözői csoport támogatásával, hazug tanúvallomással, hamis nyilatkozattétellel vádolta meg. Végül a vádlók ellen indult kivizsgálás, hamis bizonyítékok gyártása miatt.

Kimaradt?