Közpénzekből szépítkeztek a román celebritások

Letartóztatták a hét végén a bukaresti plasztikai sebészeti kórház igazgatóját és két orvosát, akik a gyanú szerint csúszópénzért illegálisan vállaltak mellnagyobbítást és más sebészeti beavatkozásokat. Több román celebritás szépítkezett így az állami biztosító pénzén.

Pénzszámológépet kellett hozatniuk az ügyészeknek és rendőröknek annak a hatalmas mennyiségű csúszópénznek a megszámolására, amelyet a bukaresti plasztikai sebészeti kórház orvosainál találtak a házkutatások során. A kórház orvosai a gyanú szerint illegálisan vállaltak mellnagyobbítást, plasztikai műtéteket, ezeket állami vagy magánklinikákon végezték el – számolt be a román sajtó.

Piaci ár alatt

A plasztikai kórház orvosai hamis diagnózissal utalták be a betegeket, így kérhették a Bukarest municípium egészségbiztosítási központjától az orvosi szolgáltatások költségeinek visszafizetését. Az orvosi beavatkozások mindegyikéért az egészségbiztosítási pénztár csaknem ötezer lejt fizetett.

Az első jelentések szerint a 22 házkutatás során 250 ezer eurót és 80 ezer lejt találtak, később viszont már 500 ezer eurónak megfelelő összegről beszéltek. Az egyik orvos lakásán 170 ezer eurót találtak, két további orvos esetében 50 ezer illetve 40 ezer eurót koboztak el. A kórházban tartott vizsgálatok során az egyik éjszakai ügyeletben dolgozó orvosnál 1000 eurót fedeztek fel.

Az orvosok a „piaci árnál” olcsóbban dolgoztak, egy-egy műtétet 450 és 3400 euró között végeztek el. A potenciális pácienseket tájékoztatták arról, hogy lehetőségük nyílik állami kórházban vagy magánklinikán elvégeztetni a kívánt műtétet. Mindekét esetben elmondták az előnyöket (állami kórház esetében például olcsóbb a szolgáltatás, a magánkórházakban viszont jobbak a feltételek).

A mellnagyobbításra érkező pácienseknek azonban általában az állami kórházi megoldást javasolták, mivel így államilag elkönyvelhették a műtéthez használatos szilikont. Ebben az esetben a kliensnek körülbelül 2000-2500 eurót kellett fizetnie, miközben egy hasonló műtét a „konkurenciánál” több mint 3000 euró fölötti összegbe került. A 2000 euróban benne volt az orvosi vizit, a vizsgálatok, a hamis diagnózis alapján történő állami kórházba való beutalás és maga a műtét.

Az első információk alapján az orvosok legalább 60 betegen hajtottak végre a törvénynek megkerülésével műtéteket, ezeknek fejében az egészségbiztosítási pénztár átlagosan 2000 eurót fizetett ki, így az ebben az esetben okozott kár legalább 120 ezer euróra rúg.

20 ezer eurós „bérpótlék”

Az orvosok „piaci ár” alatt dolgozva is jól jártak, mivel a teljes összeg hozzájuk került, az állami kórházakban ráadásul a kórházi műszereket, gyógyszereket használták. Az így befolyt összegeket elosztották a műtétben részt vevő személyek között. Az eddigi vizsgálatok alapján a törvénytelen műtétekben részt vevő egészségügyi káderek naponta átlagosan két-három műtétet végeztek el, így havonta 15-20 ezer euróval egészíthették ki fizetésüket.

Az orvosok internetes apróhirdetések alapján kerestek pácienseket, illetve a műtéten már átesett kliensek „ajánlatára” érkeztek hozzájuk az újabb „betegek”

Az egyik központi napilap által megszólaltatott, mellimplantáción átesett hölgy nagyon elégedett volt a szolgáltatásokkal. Mint mondta, keble nagyságával, formájával tökéletesen megfelel korábbi elvárásainak és maga a műtét is csak 1800 eurójába került. A műtétet állami kórházban hajtották végre rajta, a páciens viszont nem az olcsóság miatt, hanem a nagyobb biztonság kedvéért vállalta ezt a megoldást. Magánrendelőben egyébként a műtét 2200 euróba került volna a műtét.

Az ügyészségről származó adatok szerint a következő időszakban legkevesebb 45 személyt – gyanúsítottakat, tanúkat, volt pácienseket – hallgatnak majd meg az eset kapcsán, közöttük 26 orvost, egészségügyi kádert. A kivizsgálást végzők figyelmét már 2012-ben felhívták a plasztikai kórházban történő rendellenességekre. Most a 2013 óta végrehajtott műtéteket vizsgálják meg.

„Szépítkező” celebek

A kórházat vezető Vitalie Stan azt állítja, nem tudott ilyenfajta törvényszegésekről – jóllehet a kórházban különféle „magán plasztikai műtéteken” átesett páciensek jó részén ő maga hajtotta végre a műtéteket, mivel „ügyeskezű sebészként” ismerték.

Vitalie Stan például több romániai celebet is megműtött. A plasztikai állami klinika orvosainak „magánszolgálatát” ugyanis több énekesnő, fotómodell, tévé-sztár is igénybe vette. Általában mellnagyobbításra jelentkeztek, de több hírességen másfajta plasztikai műtéteket is elvégeztek. Az Antena 1 tévé SuperBingo Metropolis Show című adását vezető Daniela Crudu például mellimplantáción esett át néhány évvel ezelőtt. De Vitalie Stan „szépítette meg” Crudu testvérét, Ana Mariát is, továbbá az ismert énekesnőt, Anda Adamot, illetve a Playboyban megjelent fotóival hírnevet szerző Ramona Lazurant – aki viszont elégedetlen volt melle formájával, és immár a harmadik implantációra készül.

De mellnagyobbításon vett részt az iraki, afganisztáni, koszovói harcokról tudósító tévé-riporternő, Mara Bănică, illetve a fiatalon elhunyt neves énekesnő, Anda Călugareanu lánya, Ioana Tufaru is. Férfiak is „szépítkeztek” a plasztikai sebészeten, mint például az ismert divattervező, Răzvan Ciobanu.

A hét végén egyébként a hírek szerint az ügyészek már meg is hallgattak két, mellnagyobbításon átesett fotómodellt, Mădălina Secuinaut és Roxana Marinescut.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?