Ők képviselnék Romániát az Európai Parlamentben

A román pártok minden jel szerint nem tulajdonítnak különösebb jelentőséget az európai parlamenti választásoknak. Ha nem így lenne, akkor a jelöltjeik között nem szerepelnének választási csalással, szolgálati visszaéléssel, megvesztegetéssel megvádolt politikusok, pártvándorok és összeférhetetlenség miatti eljárás alatt álló személyek.

Pártvándor és halálos baleset okozója

A Demokrata Liberális Párt listájának hatodik helyét elfoglaló Orest Onofrei 2004-ben képviselő, 2008-ban szenátor volt, 2012-ben azonban elveszítette a választásokat. Politikai pályafutását a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártban kezdte, a kilencvenes években, majd a Nemzeti Liberális Párt tagja lett 2005-ig, amikor lemondott honatyai rangjáról Suceava megye prefektusi tisztségéért. 2008-ban átment a Demokrata Liberális Pártba.

„Pártvándorlása” mellett Onofreit 2002-ben gyorshajtás következtében elütött egy nyolc éves gyermeket, aki belehalt sérülésébe. A KRESZ-ben hozott módosítások következtében azonban 2007-ben felmentették.

Colin Powell rajongója

A Szociáldemokrata Párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a Konzervatív Párt listájának első helyére Ion Iliescu volt kormányfő kedvence, Corina Crețu került, bár nem is olyan régen vaskos botránynak volt a főszereplője, miután az egykori amerikai külügyminiszterhez, Colin Powellhez írt szerelmes e-mailjeire fény derült. Crețu „élete szerelmének” nevezte az amerikai politikust, fényképeket küldött neki, ezek részben bikiniben, részben a fürdőkádban ábrázolták. A tényeket Crețu nem cáfolta, Powell pedig arról nyilatkozott, hogy soha nem csalta meg a feleségét.

Előző európai parlamenti mandátuma alkalmával Corina Crețu meglehetősen középszerű teljesítményt nyújtott: egyetlen jelentés fűződik a nevéhez, 61 törvény kiegészítése volt, 123 interpellációja, kérdése hangzott el. Mindezzel még román kollégái viszonylatában sem emelkedik ki a szürke átlagból.

A „negyedhármas” egykori ura

A hármas lista bejutó helyén indul Dan Nica, az Információs Társadalom minisztere is. Jelölésében a szociáldemokratákat nem akadályozta meg az a tény, hogy neve, némi pénzlenyúlás kapcsán  megjelent az ügyfelek pénzével kereket oldó Cristian Sima, a nagyszebeni tőzsde volt főnökének ügyében. Nica korábban a belügyminiszteri tisztséget is betöltötte, ekkor Traian Băsescu azzal vádolta, hogy a Belügyminisztérium „negyedhármas” néven elhíresült titkosszolgálatát Marian Vanghelie és Cătălin Voicu rendelkezésére bocsátotta. Nica ellen ugyanakkor szolgálati visszaélés gyanúja is felmerült a Román Posta ügyében, ám végül is nem helyezték vád alá.

A szociáldemokraták által vezetett hármas listán indulna majd a volt oktatási miniszter, Ecaterina Andronescu is, jóllehet 2011-ben tisztségbeli összeférhetetlenséggel vádolták, miután miniszterként a Bukaresti Műegyetem rektora is volt. Az ítéletet ugyan megtámadta, de azt a bukaresti táblabíróság elutasította, a Legfelsőbb Bíróságnak pedig idén kellene döntenie a kérdésben.

Feleségek

A hármas listán ott szerepel egyébként Daciana Sârbu, Victor Ponta miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök felesége is, ami nepotizmusra utal. Ezt Daciana Sârbu tagadja, szerinte ugyanis ő már akkor jelen volt a romániai politikai életben, amikor még nem volt Victor Ponta felesége. Arról viszont már hallgat, hogy akkor meg apjának, Ilie Sârbu, jelenleg a szociáldamokraták szenátusi csoportjának vezetőjének a támogatásával vált politikussá.

A Nemzeti Liberális Párt listáját Norica Nicolae vezeti, ő jelenleg is európai parlamenti képviselő. Teljesítményével szintén nem emelkedik ki az átlagból, két jelentés szerzője és 112 felszólalása hangzott el. A lista második helyén viszont a liberális pártelnök, Crin Antonescu felesége, Adina Vălean következik, a harmadik helyen pedig újabb politikus-feleség, Ramona Mănescu, a Szociáldemokrata Párt főtitkára, Rares Manescu neje áll.

A Konzervatív Párt színeit képviselő Maria Grapini, a kis- és középvállalatokkal foglalkozó volt miniszter úgy tudja, hogy román volt a világon az első űrhajós. Korábban azzal dicsekedett, hogy tantárgyolimpiát nyert román nyelvből. Ennek ellenére facebookos blogjában súlyos helyesírási hibákat vét. Minisztersége idején Maria Grapini voltaképpen semmit sem tett a kis- és középvállalatok fellendítéséért.

Románia a következő európai parlamenti ciklusban 32 hellyel rendelkezik majd, az eddigi 33 hely helyett.  A román pártok mindegyike nagy reményeket táplál az által elérhető helyek tekintetében. A Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű tömörülés és a Konzervatív Párt úgy véli, hogy hármas listáján legkevesebb 13 jelöltet juttathat be a kontinentális testületbe, de titokban abban is bízik, hogy akár a 14-15. helyen szereplő politikusa is bejuthat a parlamentbe. A Nemzeti Liberális Párt célkitűzése az, hogy nyolc helyet szerezzen meg. Politikai megfigyelők szerint a Demokrata Liberális Pártnak minden valószínűség szerint meg kell majd elégednie hat hellyel, a politikai tömörülés elnöke, Vasile Blaga azonban abban bízik, hogy 7-8 politikusa is bejuthat a brüsszeli törvényhozási testületbe. 

Kimaradt?