Ezért van szüksége Pontának az RMDSZ-re (számtan)

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) szakadása után az RMDSZ támogatása nélkül Victor Ponta kormányfő csak igen törékeny parlamenti többség bizalmát élvezné – derül ki a mandátumok pártok közötti megoszlásából.

A miniszterelnök mögött jelenleg a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Konzervatív Párt (PC) áll. Ez a három párt együtt alapította meg az európai parlamenti választásokra készülve a Szociáldemokrata Szövetséget (USD).

Jelenleg azonban az USD csak a parlamenti mandátumok 48 százalékát birtokolja. Ezért Victor Ponta csak a kisebbségek 17 tagú képviselőházi frakciójának támogatásával tudja megalakítani új kormányát. Az RMDSZ-nek Olosz Gergely szenátor lemondása óta 8 szenátora és 18 képviselője van.

Szavazatukkal a miniszterelnök már viszonylag kényelmes (55 százalékos) parlamenti többséget tud kialakítani: a kormány beiktatásához a két ház együttes ülésén 288 szavazatra van szükség, az USD-nek, az RMDSZ-nek és a kisebbségeknek pedig együtt 317 szavazatuk van.

A képviselőházban az USD-nek 189 szavazata van, az egyszerű többség 203 szavazat. Ha azonban az RMDSZ 18 képviselője és a kisebbségek 17 tagú frakciója Victor Ponta mellé áll, akkor a miniszterelnöknek 224 támogatója lesz. A szenátusban az USD-nek 85 szavazata van, az egyszerű többség 86 szavazat. Az RMDSZ nyolc szenátorának támogatásával tehát a kormányfőnek a felsőházban 93 szavazata lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?