Csúnyán „bevásárolhatunk” a szupermarketekben

Tonnaszámra kerül a kereskedelembe fogyasztásra alkalmatlan húsáru és felvágott. A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei a napokban 222 üzletben – közöttük 184 bevásárlóközpontban – vizsgálódtak, és számos rendellenességet fedeztek fel. A vétkesekre összesen 327 ezer lej lejes büntetést róttak ki. Az ellenőrök 16 526 kilogramm húskészítményt vizsgáltak meg, ebből 3456 kilót találtak emberi fogyasztásra alkalmatlannak, több mint 5000 kilót vontak ki időlegesen a forgalomból.

Felértékelődött a román áru

Legtöbb esetben a húskészítmények minőségével volt a baj. Bukarestben például több helyen is olyan szalámikra bukkantak, amelyekben – ha szavatossági idejük még nem is járt le –ellenőrök színelváltozást észleltek. Ilyenkor nyilvánvalóan a tárolási körülmények nem voltak megfelelőek. Egyes húskészítményüknek állott, sőt, romlott szaga volt, csomagolásuk megsérült.

Akadtak európai uniós országokból származó termékek, amelyeket román áruként reklámoztak – holott csak a csomagolásukat végezték az országban. Más alkalmakkal teljes egészében – tehát a csomagolást is beleértve – uniós árukat akartak hazai termékként eladni. Az ellenőrök szerint mindez nem baj, hiszen a román termékek megbecsültségét jelzi, szemben az 1989 előtti helyzethez képest, amikor még a legtöbben úgy vélekedtek, hogy a román áru a rossz minőséggel egyenlő, és mindenki külföldi árucikkeket keresett.

Kolozs megye bevásárlóközpontjaiban több olyan hústerméket is találtak, amelyekről hiányzott a szavatossági idő, illetve a termékek összetevőit sorolták fel hiányosan.

Temesváron a fogyasztóvédők mintegy száz kilogramm felvágottat vontak ki a forgalomból. A termékek Németországból származtak, azokat Brassóban újracsomagolták. A termékek zömének szavatossági ideje lejárt, másokról hiányzott az áru jellemzőit feltüntető címke. Számos rendellenességet találtak azonban Maros és Szeben megyei bevásárlóközpontjaiban is. A fogyasztóvédők egy temesvári vásárló reklamációja nyomán léptek akcióba.

A fogyasztóvédők Temes megyei felügyelőségének vezetője, Mihaela Ignat szerint az ellenőrzést a napokban is folytatják majd, az utóbbi időben ugyanis igen sok panasz érkezett be hozzájuk, mindenekelőtt a bevásárlóközpontokban tapasztalható rendellenességek kapcsán. Az ellenőrzések kiterjednek Temes megye egészére, azokban az állategészségügyi hatóság 12 felügyelője vesz majd részt.

Sorra kerülnek a kisebb üzletek is. A Fogyasztók Országos Érdekvédelmi Hatóságának a figyelme kiterjedt három Brassó, Temes és Szeben megyei élelmiszer-csomagoló cégre is. Ezekben a vállalatokban kerül csomagolásra a hipermarket-láncolatban forgalmazott hústermékek jelentős része. A fogyasztóvédők adatai szerint mindhárom vállalatban megszegik a hivatalos normákat, nem járnak el előírásszerűen a felvágottak csomagolásánál, aminek következtében az élelmiszertermékek hamarabb megromolhatnak. A fogyasztóvédők egyébként a nagy bevásárlóközpontokban végzett ellenőrzéseket követően szigorú ellenőrzéseket végeznek majd a kisebb üzletekben is.

Fogyasztásra alkalmatlan ételek – tonnaszámra

Az országos akció során az ellenőrök több mint 8 tonna felvágottat ellenőriztek a bevásárlóközpontokban. Ebből a mennyiségből 2,6 tonna felszeletelt szalámit vontak ki véglegesen a forgalomból, mivel külalakra, de minőségileg is alkalmatlannak bizonyultak a fogyasztásra, illetve vákuumos csomagolásuk sem volt megfelelő. Ugyanakkor időlegesen úgyszintén kivontak a forgalomból további 4,2 tonna felvágottat, azzal a gyanúval, hogy módosították a szavatossági idejüket.

Az ellenőrök szerint ezeket a termékeket újra feldolgozták, ami lehetővé teszi ugyan a szavatossági idő meghosszabbítását, ám ezt a tényt fel kell tüntetni a termékek csomagolásán – ami ez esetben nem történt meg. A 4,2 tonna felvágott ráadásul más-más gyártótól és más országokból érkezett, így nem tudni pontosan azt sem, meddig tartott az eredeti szavatossági idejük.

 

Kimaradt?