Hogyan állunk a sajtószabadsággal mostanában?

Románia tovább csúszik lefelé a sajtószabadság tekintetében – ennek ellenére még mindig a legjobb helyezést érte el a délkelet-európai országok között, a Riporterek határok nélkül nevű szervezet elemzése szerint.

A nemzetközi újságírói jogvédő szervezet 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Az Egyesült Államok előtt – Pápua Új-Guinea után

A 180 országot felsorakoztató rangsorban Románia a 45. helyet foglalja el, azaz három helyet veszített az előző esztendei táblázathoz képest.  Romániát viszont az Egyesült Államok követi a rangsorban – igaz, előtte viszont Pápua Új-Guinea áll, de Dél-Afrika, Salvador és Trinidad Tobagó is megelőzi.

A délkelet-európai országok közül ugyan Románia szerezte meg a legjobb helyezést, ám elmarad minden más közép-európai ország mögött – Magyarország kivételével. Délkelet-Európában egyébként Bulgária esett vissza a legnagyobb mértékben, Románia déli szomszédja a 87. helyről idén a 100. helyre került. Ezzel negatív rekordot döntött a sajtószabadság tekintetében az Európai Unióban: az uniós tagországok közül még Görögország is a 99. helyre került.

A délkelet-európai térségben Románia az egykori kommunista országok közül az 54. helyen álló Szerbiát, az 56. helyre került Moldovai Köztársaságot, és a 65. helyet elfoglaló Horvátországot előzi meg.

Finnország továbbra is vezet

A Riporterek határok nélkül elemzése szerint a legnagyobb sajtószabadság továbbra is Finnországban, Hollandiában és Norvégiában van. A három országot a nyugat- és észak-európai országok követik, a negyedik helyre Luxemburg került, a további rangsorban pedig Andorra, Liechtenstein, Dánia, Izland következik. Az első tíz között egyetlen nem-európai ország szerepel: Új-Zéland.

Az élcsoportot követően, nyomban az első tíz után a volt kommunista országok közül a 11. helyre rangsorolt Észtország következik, Csehország a 13., Lengyelország a 19. helyet foglalja el, Szlovákia pedig a húszas rangsort zárja. A „béketábor” következő tagjai, így  Litvánia, Szlovénia és Lettország a 32., a 34. és a 37. helyen áll.

Magyarország: korlátozó médiatörvény

Magyarországnak be kellett érnie a 64. hellyel, így a közép-kelet-európai országok közül az egyedüli, amelynek nem sikerült megelőznie Romániát.  A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírói jogvédő szervezet szerint Magyarországon tovább romlott a sajtószabadság helyzete, hiszen az országot 2012-ben még a 40. helyre rangsorolták. Közvetlenül Magyarország után Horvátország következik.

A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta a polgári szabadságjogok hanyatlása tapasztalható, mindenekelőtt az információs szabadság területén. A kormány a kétharmados parlamenti többségére támaszkodva korlátozó médiatörvényt fogadtatott el. Az Európai Unió ugyan elérte a kormánynál a jogszabály egyes rendelkezéseinek visszavonását, de a leginkább korlátozó rendelkezések továbbra is hatályosak maradtak.

 „Terrorista” újságírók

Az újságírók munkáját világszerte hátráltatják a nemzetbiztonsági szolgálatok – állapítja meg az elmúlt évre jellemző új tendenciaként a jelentés. A vizsgált időszakban – 2012 decemberétől 2013 októberének közepéig – világszerte jellemző volt mindez. Különösen riasztó, hogy ez a fejlemény régi demokráciákban is megfigyelhető.

Az oknyomozó újságírókat és állami szervezetektől adatokat kiszivárogtató forrásaikat már az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is szinte úgy kezelik, mintha terroristák lennének. Ezek a „diktatúrákat idéző biztonsági reflexek” elfogadhatatlanok olyan országoktól, amelyekben a szabad sajtónak nagy hagyománya van, és „nem utolsó sorban megnehezítik a kritikus újságírók életét, akik tekintélyelvű berendezkedésű országokban dolgozva a szabadságukat és az egészségüket kockáztatják” – állítja a Riporterek határok nélkül nevű szervezet.

A romániai sajtószabadság visszaszorulása ellen tiltakozva Romániában öt, nem kormányzati szervezet felhívást adott közre, amelyben a szólásszabadság védelmében, a szabad sajtó mellett emeli fel a szavát. Freddom House Romania, az Expert Forum, a Társadalmi Párbeszéd Csoportja, a Médiakutató Központ Egyesülete valamint az Európai Politikák Román Intézete nyilatkozatában azt is elítéli, hogy a Securitate Levéltárát Átvilágító Országos Tanács 70 ezer lejes pénzbírsággal sújtotta a B1 TV-t szerkesztőjét, Robert Turcescut állításáért, miszerint a Büntető Törvénykönyv képviselőház általi módosítása erőteljes csapást jelent a jogállamra nézve, a honatyák mindezzel gyakorlatilag államcsínnyel próbálkoztak meg, a törvénykönyvben végrehajtott változtatásokkal a törvényt immár nem tartják kötelezőnek magukra nézve. Az intézkedés szerintük a nyilvánvalóan megsérti a sajtószabadságot, egyben pedig a sajtó megfélemlítésére irányul.

 

Kimaradt?