Ilyen államfőt akarnak a románok Băsescu után

Milyen legyen a Traian Băsescut követő új román államfő? Erre a kérdésre keresett választ az IRES közvélemény-kutató intézet a jelöltek pszichológiai profilját összegezni próbáló összeállításában. A felmérés a választók és a szakértők véleménye alapján készült.

Független, fiatal, férfi

Ennek megfelelően a román választók azt szeretnék, ha a legmagasabb állami tisztséget a jövőben politikailag független, ambiciózus, bátor, óvatos és fegyelmezett, ha lehet fiatal és mindenképpen férfi  töltse be. A felmérést Vasile Dâncu szociológus kutatócsoportja végezte.

A román választók óhaját figyelembe véve a felmérést az intézet hat, ismert romániai politikai személyiség esetében végezte el – közéjük tartozott a jelenlegi államfő, Traian Băsescu is. Mellette a kutatócsoport elvégezte Victor Ponta miniszterelnök, Crin Antonescu elnökjelölt, a szenátus elnöke, Cătălin Predoiu, a Demokrata Liberális Párt államfő-jelöltje, a Polgári Erőt vezető Mihai Răzvan Ungureanu és a Román Hírszerző Szolgálat élén álló George Maior esetében is a pszichológiai elemzést.

A vizsgálatok során egyebek között a kiválasztott politikusok agresszivitását, bátorságát, ambícióját, hiúságát, közvetlenségét, nonkonformizmusát, fegyelmét, óvatosságát és instabilitását elemezték.

Az osztályzatokat 1-től 5-ig terjedő jegyek alapján állapították meg: az 1-es azt jelenti, hogy a politikusra nem jellemző az illető tulajdonság, az 5-ös osztályzat értelmében viszont a politikust erősen jellemzi a vonás.

Az élen: Băsescu, Maior

A legtöbb tulajdonság esetében a legnagyobb jegyeket Traian Băsescu kapta: messze vezetett az uralkodásra való hajlam esetében – a táblázat legalsó felében Victor Ponta és Cătălin Predoiu állt. De az államfő első helyen végzett az agresszivitás, az ambíció, a hozzáértés, a bátorság, az alkalmazkodó készség esetében is. Traian Băsescu végzett az első helyen a gyanakvás tekintetében is.

A legtöbb esetben Traian Băsescut George Maior követi az intézet által felállított táblázatban, a kutatók szerint a román választók emellett úgy vélik, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóját az óvatosság is jellemzi.

A felmérésnek megfelelően a Szociál-Liberális Szövetség két társelnökét, Victor Pontát és Crin Antonescut a választók legtöbbje a vizsgált hat politikusok közül a leginstabilabbnak tartja – az ellenkező végletet George Maior foglalja el.

Predoiu esélytelen?

A választók szerint a gyanakvás esetében Traian Băsescutól csak alig elmaradva Victor Ponta következik. Érdekes az osztályzat a hozzá nem értés tekintetében is: itt az első helyen szintén az államfő, Traian Băsescu áll, őt viszont Crin Antonescu követi.

Érdekesen alakult a táblázat a közvetlenség esetében is. A legközvetlenebb politikusnak Victor Ponta bizonyult. Őt követi George Maior, ami szintén furcsának tűnhet, hiszen ő egyrészt csak ritkán szerepel a sugárzott és írott sajtóban, másrészt pedig a titkosszolgálati főnököket nem igen jellemzi a közvetlenség. Traian Băsescu államfő – korábbi „népfürdői” ellenére – e tulajdonság esetében kénytelen beérni a harmadik hellyel.

A Demokrata Liberális Párt államfő-jelöltje, Cătălin Predoiu a felmérés szerint nem sok eséllyel pályázhat az elnöki tisztségre: ő a táblázat végén áll az ambíció tekintetében. Nem foglal el jobb helyet a bátorság vonatkozásában sem, a választók pedig aligha várhatnak tőle megújulás, hiszen a nonkonformizmust illetően is az utolsó között van.  Igaz, a választók szerint Cătălin Predoiut az uralkodásra való hajlam sem jellemzi, a választók ráadásul kiegyensúlyozott politikusnak is tartják.

A megkérdezett szakértők véleményének megfelelően Victor Ponta kormányfő igen hiú. Emellett rendkívül ambiciózusnak tartják. Véleményeik nagyrészt egybeesnek abban is, hogy a miniszterelnökre az agresszivitás is jellemző, ráadásul gyanakvó és kiegyensúlyozatlan politikus.

Szakértő vélemény szerint Crin Antonescut elsősorban a hozzá nem értés jellemzi, emellett pedig kiegyensúlyozatlan politikus, a Polgári Erőt vezető volt külügyminisztert, Mihai Răzvan Ungureanut viszont fegyelmezett és mértéktartó személynek tartják.

A szakértők abban is egyetértenek, hogy Cătălin Predoiu gyenge politikus, George Maior esetében pedig úgy vélik, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója eleget tesz a román választók által elvárt legfontosabb tulajdonságoknak. Esetében – a választók véleményével ellentétben – a szakértők korántsem közvetlennek tartják, hanem a tisztségével együttjáró mértéktartást és uralkodásra való törekvést emelik ki személyénél.

Kimaradt?