Számvevőszék: szórják a pénzt a megyei kiskirályok

A pártok megyei kiskirályai kitartottak régi rossz gyakorlatuk mellett: tavaly is két kézzel szórták a pénzt politikai klienseiknek. Ez derül ki legalább is a több megyei tanács esetében elvégzett számvevőszéki ellenőrzés legfrissebb adataiból.

Megy a pénz Erdélyben is

A Bihar megyei tanácsnál végzett ellenőrzés során kiderült, hogy a nemzeti liberális Cornel Popa tanácselnök több mint 17 millió lejt költött el törvényellenesen a tanácsi alkalmazottaknak juttatott különféle jutalékokra, szándékosan túlértékelt útjavításokra.

A szociáldemokrata Ion Cindrea által elnökölt Szeben megyei tanácsban úgynevezett hűségpénz, továbbá „bizalmas információk kezelése” ürügyén csaknem 2,5 millió lejt osztott szét hűséges beosztottjai között. A tanácselnök további 2 millió lejt utalt át a megyei mentőszolgálatnak garázsépítésre – csakhogy teljesen jogtalanul, mivel a mentőszolgálat nem tartozik a tanács hatáskörébe. A szociáldemokrata politikus csaknem 2 millió lejt utalt ki az egyházi személyzet javadalmazására is, jóllehet a papok az államtól kapják a fizetésüket.

A Brassó megyei tanácselnök, Aristotel Căncescu úgyszintén bőkezűen megjutalmazta hűséges beosztottjait: tavaly 3,3 millió lejt osztott ki közöttük, teljes mértékben törvényellenes módon. A brassói Gotic Rt. sem panaszkodhat a tanácselnök szűkmarkúságára: csupán az Alsórákos-Kőhalom közötti 12 kilométeres útjavításért 2,1 millió lejt utalt ki számára, az ugyancsak a cég által végzett téli útkarbantartásra, -javításra és -tisztításra pedig a szintén megállapodott összegen felül további másfélmillió lejt fizetett.

De a Ramb Sistem Kft sem jár rosszul: több mint kétmillió lej vehetett fel a tanácselnök jóváhagyásával három műemlék tatarozásának – szállítási költségeire.  

Temes megye szociáldemokrata tanácselnöke, Titu Bojin „nagy múlttal” rendelkezik a törvénytelenségek területén. Máris két bűnügyi dosszié főszereplője, az egyikben családja annak több barátja, a másikban pedig a felügyelete alá tartozó tanács beosztottjai is ott szerepelnek. Bojin ellen ugyanakkor eljárást folytat az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség is, többszázezer eurós törvénytelenül felvett összegek miatt.

A Számvevőszék most további rendellenességeket fedezett fel és összesen 123 millió lejes kárösszeget állapított meg.

A villanyszerelőtől a Nárciszig

Brăila megyei tanácselnöke a szociáldemokrata Gheorghe Bunea-Stancu, aki foglalkozására nézve villanyszerelő. Esetében az korrupcióellenes ügyészség máris vizsgálódik, korrupcióval és érdekellentéttel gyanúsítják. A számvevőszéki kivizsgálás alapján további törvényszegéseket követett el. Így például közel 1,7 millió lejes eltérést mutatnak az Országos Lakásügyi Ügynökség lakásalapjaiból eladott házak összegei és a könyvelőségen bejegyzett adatok. A tanács emellett a különféle jutalékokból származó másfélmillió lejjel nem tud elszámolni, a tanácselnök pedig emberei számára közel 600 ezer lejt utalt ki – törvényellenesen.

Ráadásul állítólag 300 ezer lejt fizettek ki a brăilai Európai Integrációs és Tartós Fejlesztési Tájékoztatási és Dokumentációs Központ Szövetségének. A pénzt a megyei tanács határozata értelmében kellett volna átutalni a hosszú nevű szövetségnek, ám semmiféle dokumentum nem került elő a tagsági díjak nagyságát meghatározó társulásról vagy tagságról.

Az már aligha csoda, hogy a számos korrupciós üggyel megvádolt Marian Oprişan által vezetett Vrancea megyei tanács könyvelésében is durva hibát találtak. A baráti körben Szociáldemokrata Nárcisz névre hallgató politikus azzal érdemelte ki gúnynevét, hogy fiatalabb korában fotómodell volt.

Marian Oprişan 2000 óta áll a megyei tanács élén, korrupciós hálózatát volt ideje tehát kiépíteni. A szociáldemokraták „kedvenc kiskirálya” másfélmillió lejt adott a 2005-2006-i havazások által megrongált utak felújításának – megtervezésére, 228 ezer lejt fizetett ki a munkálatok „pénzügyi belső ellenőrzési rendszerére”. A törvénytelenül elköltött pénzek sorában az már csak amolyan „borravalónak számít, hogy 34 ezer lejt fizetett ki el nem végzett munkáért, és – ugyancsak illegálisan – kifizette a Vranceai Múzeum 24 ezer lejes telefonszámláját.

Pénzben dúskáló volt recepciós

A Dolj megyei tanácselnök dúskál anyagi forrásokban. Amióta a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra került, és a kormányfő szociáldemokrata politikus lett, azóta ömlik a pénz a megyébe, úgymond a víz- és csatornahálózat kiépítésére, útépítésre. Ion Prioteasa mestere a pénzköltésnek, amit „komoly mesterektől” még akkor tanult meg, amikor a craiovai Jiul szálloda recepciósaként működött.

A Számvevőszék most kiderítette: a tanácselnök teljesen elhibázott módon mérte fel a rendelkezésre álló vagyonalapot – az eltérés 140 millió lej. Az energiahasználatból és a kibérelt felszerelésekből származó illetékeket és luxusadókat – mintegy 500 ezer lejt – mindenféle törvényes rendelkezés megszegésével használták fel. A tanácselnök ezzel egyidőben 260 ezer lejjel jutalmazta meg leghűségesebb embereit.

Ion Prioteasa ellen az korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódik: az eredményeket illetően „borítékolt” versenytárgyalások megszervezésével vádolják. Az ügyészek december közepén házkutatást tartottak a megyei tanács irodáiban, ahonnan több doboznyi iratot, számítógépet foglaltak le.

„Ügyészcsináló” tanácselnök

Nem menekült meg a számvevőszáki vizsgálatot az Ilfov megyei tanács sem, amelyet a 2012-ben elhíresült Marian Petrache vezet. A tanácselnököt a Román Hírszerző Szolgálat két évvel ezelőtt a Román Hírszerző Szolgálat buktatta le, amikor egy bukaresti étteremben, az akkor még a Legfelsőbb Bírói Tanács tagjával, George Bălannal és Marcel Sâmpetru ügyésszel éppen azt beszélték meg, hogyan kerüljön a két ügyész az ügyészségek élére.

A Számvevőszék most – egyebek között – közel 900 ezer lejes hiányt mutatott ki a tanács könyvelésében. Marian Petrache rendeletére több mint 9 millió lejt fizettek ki Ilfov megyei hatóságoknak, anélkül, hogy ellenőrizték volna e pénz további sorsát, a beruházások elvégzését.

A Mehedinti megyei tanácselnök, Adrian Duicu a megyében nemrégiben azzal vált hírhedtté, hogy anyja feljelentést tett ellene a rendőrségen, mivel rendszeresen verte őt. Duicu azzal is híressé vált, hogy drága kocsikkal – Jaguárral, BMW-vel – jár. Vagyonbevallásában azonban nagyon szegény: csupán egy lakással, egy 1600 négyzetméteres telekkel – továbbá 10 ezer euró adóssággal rendelkezik.

A mostani vizsgálódás kiderítette róla: több mint 3 millió lejes tartozást nem hajtott be a Közszolgálati Társaságtól, 100 ezer lej értékű faanyaggal nem tud elszámolni, 479 ezer lejt „takarítt meg” az egészségügyi hozzájárulás befizetésének elmulasztásával, a Via Vita Kft-nek pedig törvényellenesen 423 ezer lejt utalt ki.

A hiba a nagypolitikában van

A Számvevőszék minden egyes vizsgálata alkalmával súlyos törvényellenességeket fedezett fel. Nagy kérdés, mikor lesz majd vizsgálat az ügyekből. A szakértők szerint a vizsgálódás nem érheti el a célját, hiszen a bajok a nagypolitikában vannak: a mindenkori hatalom jelentős pénzösszegekkel támogatja a helyi kiskirályokat, akiktől végül is a sorsuk függ.

Mindez még hatványozottabban érvényes a választások időszakában, hiszen a helyi hatalmasságok, szerteágazó kapcsolataikon keresztül képesek mozgósítani a választókat. Az idén pedig kettős választási év lesz, az ország európai parlamenti képviselőket és államfőt választ – két év múlva pedig megint parlamenti választások következnek.

Kimaradt?