Adrian Iovan: a pilóta élete rövidre szabott

„Repülés közben bármikor számítani lehet egy kényszerleszállásra. A pilóta élete gyakran rövidre szabott” – mondta néhány nappal ezelőtt egy interjúban Adrian Iovan, aki mintha megérezte volna, mi vár rá néhány nap múlva. Ő vezette ugyanis azt a repülőgépet, amely hétfőn kényszerleszállást hajtott végre a Bélesi-tó közelében. Iovan és egy diáklány életét veszítette, hét utasa közül öt azonban megmenekült. Igaz, súlyos állapotban kerültek kórházba.

Az utasok

A repülőgép a szervátültetéseket végző országos ügynökség tulajdonát képezte, utasai orvosok voltak, akiket egy fiatal lány, a bukaresti Katonaorvosi Intézet ötödik éves, 23 éves diák-tisztje is elkísért. A gép másik két utasa a pilóta, Adrian Iovan és a másodpilóta volt.

A gép Bukarestből Nagyváradra tartott, ahol az orvosoknak egy szervátültetési műtétet kellett volna végrehajtaniuk. Az orvoscsoportot Radu Zamfir, a bukaresti, Fundeni balesetei kórház orvosa vezette, a csoportban helyet kapott Valentin Calum az Elias kórház, Catalin Pivniceru, a Sfanta Maria kórház és Sorin Ianceu, a belényesi kórház orvosa, akiknek egy agyhalál állapotában lévő nő máját, veséjét és szaruhártyáját kellett volna kiműteniük. Ezeket öt személy kapta volna meg.

Veszélyek – levegőben, földön

Az 54 éves Adrian Iovan romániai egyik legtapasztaltabb pilótája volt, több évtizedes múlttal a háta mögött.  Évekkel ezelőtt határozta el, hogy magánrepülőgépeket vezet, az ebből származó jövedelemmel próbálta meg kiegészíteni nyugdíját, amelyet 80 százalékkal csökkentettek. Iovan a repülőiskolák végzős tanítványait is oktatta, és pályafutása során olyan gépeket vezetett, mint az Il 18, az AN 24, a BN 2, a Boeing 737-as gép fedélzetén pedig 16 ezer órát repült. Az aeronautikai fakultást osztályelsőként végezte el, 38 éven át szolgált a Taromnál és a Blue Airnél.

De nem csupán gépe fedélzetén kellett szembenéznie a veszélyekkel – „földi élete” is meglehetősen zaklatott volt. Adrian Iovan az ismert divattervező, Romanita Iovan férje volt. 2005-ben halálosan megsebesítette a lopás miatt többször is bebörtönzött 27 éves Florin-Bogdan Iancut, aki éjszaka tört be hozzájuk. A történtek után lábrakapott a pletyka, miszerint a fiatal Romanita Iovan szeretője volt, férje ezért lőtte le. Az ügyészek 2006-ban végül is a bűnvádi eljárás leállítása mellett döntöttek, úgy ítélve meg, hogy Adrian Iovan nem lépte túl a törvényes önvédelem kereteit. Az esetet követően, 2008-ban Romanita Iovan válókeresetet adott be férje ellen, 7 éves gyermekük az anyjánál maradhatott. Adrian Iovannak ez volt a harmadik házassága.

2012-ben Adrian Iovan ellen úgyszintén kivizsgálás indult jogtalan fegyverhasználat miatt, miután lelőtt egy kutyát. Iovan egyébként két lőfegyvert tartott otthon.

Adrian Iovan elveszítette otopeni-i luxuslakását is, amely azonban csak félig volt az övé. A másik fél tulajdonosa úgy határozott, eladja a házat, és Iovan, mivel nem volt pénze, hogy megvegye a 250 ezer eurós, 260 négyzetméteres ház másik felét, beleegyezett ebbe.

Megválaszolatlan kérdések

A baleset számos, egyelőre még megválaszolatlan kérdést vet fel. Nem tudni, miért használtak egy 45 éves Britten Norman Islander gépet, holott a hangárban ott áll egy ultramodern, a harmadik generációhoz tartozó, egymillió eurós Piper Cheyenne repülő is. Ezt eddig a SMURD használta, de a SMURD megalapítója, Raed Rafat szerint a szervkivételek esetében is használni lehetett volna. A gépet egyébként a lakossági jövedelmek 2 százalékának odaadományozásából begyült összegből vásárolták meg.

Szakemberek nem értik, miért tellett hat órába az áldozatok felkutatása. Radu Stroe belügyminiszter mindezért a Különleges Távközlési Szolgálat Kolozs megyei szervezetét hibáztatja, a Kolozs megyeiek szerint a viszont azonosítás az áldozatoknál nyitva hagyott mobiltelefonok alapján is csak azért sikerült olyan nehezen, mert a ritkán lakott övezetben a mobilantennák igen nagy távolságra vannak egymástól. Emellett a repülőgép válasz-jeladóját is csak 1000 méteres magasságon felül lehet fogni, így a Légiforgalmi Szolgálatok Román Ügynöksége, a ROMATSA sem tudta pontosan behatárolni a roncs helyét.

Az is furcsa, hogy az illetékesek, mint például Eugen Nicolaescu egészségügyi, Radu Stroe belügyminiszter a történtekről csak igen szűkszavúan nyilatkoztak, Mircea Duşa honvédelmi tárcavezető ugyan katonai és műszaki segédletet kínált fel, a helyi hatóságok azonban nem tartottak rá igényt – feltehetően már csak azért sem, mert a szerencsétlenség helyére nem igen szállhatna le egy katonai repülőgép.

Az események rövid forgatókönyve

A kisrepülőgép hétfőn, 16,45 órakor zuhant le a Bélesi-tó közelében, a hegyekben.

17,20 órakor közölte a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelőségének vezetője, Ion Burlui, hogy az orvosok egyikének telefonja alapján tudni lehet, a sebesültek megkapták a minimális orvosi ellátást. 17,25 órakor érkezett a hír, hogy a roncsot azonosították a Kolozs megyei Funtinella közelében. Tíz perc múlva a SMURD Marosvásárhelyről érkező helikoptere a sűrű köd miatt félbehagyta a kutatást. 18,25 órakor a kutatócsoportoknak még mindig nem sikerült azonosítaniuk a tragédia helyszínét.

18,40 órakor a ROMATSA igazgatójának közlése szerint pontosan ismerték már a gép koordinátáit, de csak igen nehezen lehet eljutni az áldozatokig. Egy órával később a vlegyászai hegyimentők közölték, a szerencsétlenség helyszínén derékig ér a hó. 19,22 órakor a keresésben már mintegy 200 helybeli lakos is részt vett, akik, valóban igen sokat segítettek. Nem sokkal később a mentőcsoportokhoz csatlakoztak a tűzoltók, a csendőrök és a rendőrök egységei is.

Victor Ponta kormányfő 21,25 perckor jelentette be, hogy megtalálták a sérült áldozatokat. Közülük kettő eszméletlen volt. 22,03 órakor érkezett a hír, hogy mind a hét utas életben van, kettejük állapota azonban válságos.

22,27 perckor értek a helyszínre a Bihar megyei hegyimentők, nyolc perccel később a kolozsvári SMURD orvosai az egyik súlyosa sebesült életre keltésével próbálkoztak. Negyedóra múlva Ion Burluitól megérkeztek az első konkrétabb hírek is a sérültek állapotáról. Mint kiderült, egyikük bent szorult a repülőben, két sebesültnek pedig eltört a lába, illetve a keze. 22,57 perckor jelentették be Adrian Iovan halálát.

23,30 perckor a helyszínre érkeztek az Országos Kriminalisztikai Intézet szakértői is. Két perccel éjfél előtt érkezett a hír a szerint diáklány haláláról is. 00,28 perckor derül ki, hogy a másodpilóta állapota is válságos. A mentés kedden hajnalban ért véget, fél ötkor az utolsó sebesült is kórházba került.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?