Ezért veszteséges a CFR áruszállító részlege

Minden lehetősége adott a profitszerzésre Románia legnagyobb áruszállítójának, a Román Vasúttársaság (CFR) teherszállító részlegének, ám a vállalat képtelen nyereségessé válni.  Az idei, sikertelen privatizációs kísérlet azonban nem vette el a román illetékesek kedvét: jövőre ismét megpróbálkoznak a CFR Marfă magánkézre adásával.

400 millió eurós veszteség

 A Román Államvasutak teherszállítási részlege jelen pillanatban 907 mozdonyt és 37 260 vasúti kocsit használ, nagyjából állandó jelleggel. További 457 mozdony és 14 275 vagon úgynevezett megőrzésben van, vagyis csakis a vasúttársaság ügyfeleinek külön kérésére használják őket.

A balul sikerült privatizáció előtti időszakban a Román Vasúttársaság teherszállító részlege több mint 400 millió eurós veszteséget halmozott fel. Röviddel a privatizáció előtt az állam törölte a vállalat elmaradt kifizetéseit, ami némi levegőhöz juttatta ugyan a vasúttársaságot, jóllehet a kormány célja a lépéssel voltaképpen nem is ez volt, csupán a céget szerette volna vonzóbbá tenni a potenciális vásárlók előtt. Az adósággal immár nem rendelkező cégnek azonban továbbra is a régi problémákkal kell megküzdenie.

A gondok közül a legnagyobb az, hogy a társaság éveken át több ezer vasúti kocsit adott el – ócskavas áron. A vevők magánkézben lévő cégek voltak, amelyek a – papíron – kiselejtezett kocsikat felújították és jó pénzért továbbadták, vagy pedig alkatrészeiket árulták el, olyan országoknak, mint Irán és Algéria. Több ilyen ügyből bírósági kivizsgálás is lett, így például rajtakaptak egy ploiesti-i magáncéget, amely a román államvasutaktól vásárol használt tengelyeket vasúti kocsik felújításánál használták fel, az esetek nagy többsége azonban büntetlen maradt.

Több tucat kilométer vagon a feketepiacon

Újságírók göngyölítették fel azt az esetet, amikor is a vasúti kocsik javításával és felújításával foglalkozó Safer Rt tulajdonosa, Stefan Movila az akkori közlekedési miniszter, Gheorghe Dobre kifejezett utasítására a görögországi Georgiosz Vatisztasz által vezetett Tomini Trading cégtől vásárolt alkatrészeket újak gyanánt használta fel vagonok felújításánál. Stefan Movila és Gheorghe Dobre ellen bűnvádi dosszié készült, amelyben nyolc éve óta még mindig nem született megoldás.

Ugyancsak a Tomini Trading 2013-ban ócskavasként vasúti kocsikat vásárolt meg a román államvasutaktól. Az állami vállalat 1372, úgymond kiselejtezett kocsit adott el a cégnek – egy-egy vagon általában 23-30 tonnát nyom. Az államvasutak 202 euróért adták el a fém tonnáját, ami nagyjából átlagos ár – ám a kocsik jóval többet értek, hiszen valójában teljesen új vagonok voltak, szó sem volt kiselejtezésről.

Bukaresti újságírók – vevőnek álcázva magukat – a román államvasutak egyik tisztségviselőnél érdeklődtek „olcsó vasúti kocsik iránt”. Mint megtudták, bármilyen mennyiségben vásárolhatnak, az államvasutak tisztségviselője szerint „több tízezernyi vasúti kocsiról” van szó, ha a vevő akarja, kilométerben is megszámolhatják nekik: többtucat kilométernyi vasúti kocsit vehetnek. Az „eladó” azt is elmagyarázta, nincs olyan vasútállomás Romániában, ahol ne vágnának szét egy-egy vagont. Aki pedig nem vasúti kocsit, csupán alkarészt szeretne vásárolni, az sem távozik üres kézzel: csupán a konstancai állomáson aznap 30 kocsit daraboltak fel, de kilátás volt további 300 vasúti kocsi szétvágására is.

Az államvasutak tisztségviselője egy Konstanca melletti helységbe irányította végül az újságírókat, ahol számos vágányon több tucat, már félig szétszedett kocsi állt – közvetítőként pedig a helyi rendőrség egyik tagja ajánlkozott.

Rossz stratégia

Szakszervezeti tagok mindezeket az információkat megerősítették. Tudomásuk szerint is még használható vasúti kocsikat darabolnak fel, az alkatrészeket a hazai vagy nemzetközi piacokon értékesítik, ócskavas áron. Maxim Rodrigo, a Vasúti Szállítások Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint a technika egyszerű: a vasúti kocsikat mindaddig állni hagyják különféle állomásokon, mígnem le nem jár az időszakonként megejtett, kötelező felülvizsgálatuk.

A vagonokat azonban ekkor már nem küldik újabb felülvizsgálatra, így a „szavatossági idejük” lejárta után a feldarabolásukból nyert alkatrészeket újként adják el a vasúti maffia tagjai. Ráadásul a román államvasutak teherszállító részlege maga oldja meg a szétdarabolást saját telephelyein. A szakszervezeti vezető szerint a dörzsölt szélhámos, Bercea Mondialu is feldaraboltatott több tucatnyi vagont Videlén.

Az államvasutak helyzetéhez döntő módon hozzájárult a szállítási részleget vezetők igen rossz stratégiája. Az idők során – ilyen vagy olyan okok miatt – elveszítették a szenet, kőolajat, gépkocsikat rendszeresen szállító korábbi ügyfeleiket. A társaság így most már alig kapott megrendelést, egy-két vasúti kocsit kellett összeszednie állomásonként, így természetesen veszteségessé vált.

Az is igaz, hogy a közlekedési minisztérium elutasította a szállítási részlegnek azt a kérését, hogy csökkentse díjszabásai árát. Mindez ahhoz vezetett, hogy ügyfeleiket elhalászták az olcsóbban dolgozó magántársaságok. Ezek általában holdingba tömörülnek és az államtól, olcsó áron kibérelnek vasúti szakaszokat. Ezeken természetesen csak árut szállíthatnánk, valójában azonban személyszállítást is folytatnak.

10 millió – a depóban

Több millió eurót veszített a román államvasutak teherszállítási részlege az úgynevezett RO-LA vagonok megvásárlásával. Ezeken kamionokat szállítanak. A teherszállításnak ezzel a módjával mindenki jól jár, a szállító is, mert a RO-LA vagonok olcsóbbak, mint a közúti matricák, és az állam sem veszít rajta, mert ily módon az országutakat nem teszik tönkre a nehéz kamionok.

A teherszállítási részleg jelentős mennyiségű ilyen típusú vasúti kocsit vásárolt – ezeket azonban nem használta, jelen pillanatban is ott állnak a videlei rendező depóban, jóllehet egy-egy ilyen vagon ára meghaladja a 100 ezer eurót. Ráadásul a RO-LA rendszer később meg is szűnt. A román államvasutak vesztesége csupán ezzel meghaladta a 10 millió eurót.

Kimaradt?