EBRD: a vártnál lassabb lesz Kelet-Európa kilábalása a válságból

Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt.

Romló előrejelzések

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank ennek megfelelően valamelyest rontotta a működési területének egészére adott idei és 2014-re szóló bruttó nemzeti össztermék-előrejelzéseit.

A felzárkózó európai gazdaságok reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank térségi átlagban – a működési terület országai közé nemrég felvett, átalakuló arab országokat is beleszámítva – most a bruttó nemzeti össztermék 2 százalékos növekedését várja 2013 egészére. A bank előző, májusban összeállított becslésében 2,2 százalékos idei növekedési előrejelzés szerepelt ugyanerre a térségre. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2014-re vonatkozó régiós növekedési prognózisát 3,2 százalékról 2,8 százalékra vette vissza.

Románia jól teljesít

A bank szerint a román gazdaság az idei év első felében jobban teljesített a megelőző évekhez képest.  A bruttó nemzeti össztermék az első negyedévben 2,1, a másodikban pedig 1,3 százalékkal növekedett. Az infláció is mérséklődött, szeptemberben mindössze 1,9 százalékos volt.

A román gazdaság jövőjét illetően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank derűlátóbb az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap szakembereinél. Előbbi ugyanis a gazdaság 2,1 és 2,4 százalékos javulását várják a jövő évre és 2015-re, utóbbi prognózisa pedig 2,2 százalékos növekedés.

Magyarország: meglepő ütemű élénkülés

Magyarországon a bank a bruttó nemzeti össztermék 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi bővülését várja. Az előző előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt.

Más nagy londoni házak az utóbbi időszakban szintén javították a magyar gazdaság növekedési kilátásaira adott előrejelzéseiket.

Az új EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői úgy fogalmaznak, hogy a magyar gazdaságban „meglepő és üdvözlendő” ciklikus fellendülés zajlik. Az EBRD szakértői szerint a javulás elsődleges hajtóerejét az állami infrastrukturális beruházások jelentik, ugyanakkor a reálbérek növekedése nyomán valamelyest erősödött a hazai fogyasztás is.

Mindez véget vetett a tavalyi éven végighúzódó, kettős mélypontú recessziónak, bár a magyar gazdaság teljesítménye még mindig csak a 2009 elején mért szinten van.

A bank véleménye szerint középtávon a hitelkiáramlás folytatódó zsugorodása és a közműszolgáltatói szektorral kapcsolatos, egyre nagyobb befektetői bizonytalanság gyengíti a magyar gazdaság trendnövekedési – vagyis az inflációs nyomás erősödésének kockázata nélkül, hosszabb időtáv átlagában elérhető bruttó nemzeti össztermék bővülési – rátáját.

Az EBRD szerint valószínűtlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja hatékony lehet a befektetők iránt "barátságosabbá" váló – és így a hitelkeresletet is ösztönző – magyar gazdaságpolitika híján.

Oroszország visszaesése   

A működési térség egészére adott, az előzőnél borúlátóbb prognózist a bank elsősorban a régió legnagyobb gazdasága, Oroszország várhatóan jelentősen gyengülő teljesítményével indokolta. Az EBRD hétfői előrejelzése szerint az orosz gazdaság növekedési üteme az idén mindössze 1,3 százalék lesz a tavaly mért 3,4 százalék után, és jövőre is csak 2,5 százalékot érhet el.

Az orosz gazdaság lassulása az EBRD szerint tovagyűrűző hatást gyakorol a kelet-európai és a kaukázusi térség teljesítményére is.

A bank szerint emellett a működési régió egészének növekedési kilátásai továbbra is nagyban függnek az euróövezeti fejleményekről. Az euróövezettel kapcsolatos borúlátó forgatókönyv jórészt nem változott az utóbbi két évben; ez a változat azzal számol, hogy az adósságválság kiterjed a valutaunió legnagyobb központi gazdaságaira, több európai nagybank fizetésképtelenné válását okozva. Egy ilyen fejlemény esetén az anyabankok gyorsítanák a finanszírozási források kivonását az EBRD működési területének gazdaságaiból, recesszióba sodorva a felzárkózó európai térség nagy részét. Az EBRD előrejelzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy e forgatókönyv ma már kevésbé tűnik valószínűnek, mint két évvel ezelőtt.

Kína: „kemény landolás”

A bank szerint viszont nőtt annak a kockázata, hogy Kína és általában a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése a vártnál is nagyobb mértékben lassul. A kínai gazdaság növekedése az elmúlt évtizedben mért 8-10 százalékos ütemekről máris 7,7 százalékra csökkent 2013 első háromnegyedévének teljesítménye alapján, és erősödnek az aggályok banki és nem banki szektorokból kiáramló hitelek gyors bővülésével, a kínai pénzügyi szektor eszközminőségével kapcsolatban.

Az euróövezeti helyzet esetleges markáns romlása vagy a kínai gazdaság „kemény landolása” valószínűleg elhúzódó piaci viharokkal és igen negatív átgyűrűző globális gazdasági hatásokkal járna, lassítva a fejlett és a felzárkózó térség növekedését egyaránt – hangsúlyozza elemzésében az EBRD.

Kimaradt?