A rendőrség szerint visszaesőben a bűnözés Romániában

Visszaestek a lopások, a betörések, a rablások, de megnőtt az adócsalások száma – ez derül ki a Román Rendőrség idei, első kilenc hónapra szóló kimutatásából.

586 ezer hívás                                                 

 A rendőrségi kimutatás örvendetes adatokat tartalmaz a közbiztonságról. Ezek szerint a lopások, betörések száma az utóbbi öt év során idén volt a legkisebb: mintegy 30 százalékkal esett vissza. Általában a bűnözések száma, kilenc éven át tartó emelkedés után, tavaly első ízben csaknem 6 százalékkal esett vissza. Az örvendetes trend az idei év első kilenc hónapjában is tartott, amikor további több mint 3 százalékkal csökkent. A falusi bűnözés úgyszintén visszaszorult, az idei év első háromnegyed részében közel 5 százalékkal kevesebb esetről tud a rendőrség, mint 2012 első kilenc hónapjában.

A rendőrség munkájának javulását, akcióinak hatékonyságát tükrözi az a tény is, hogy az elkövetett bűnözések elkövetőinek csaknem 80 százalékát az elkövetés pillanatában érték tetten. Ez annak is köszönhető, hogy a rendőrök az idei esztendő első kilenc hónapjában több mint 116 ezer razziát tartottak, elsősorban a „bűnözők paradicsomaiban”, amivel nem csak az elkövetőket érték tetten, de számos bűncselekményt meg is előztek. Az utóbbi időben jóval több rendőr tartózkodott az utcákon is, ugyanakkor az állampolgárok hívására is sokkal hamarabb kiérkeztek a helyszínre, ami ugyancsak lerövidítette az elkövetők kézre kerítését. Mindennek köszönhetően a sürgősségi esetek egységes rendszerén keresztül érkezett hívások száma is közel 18 százalékkal esett vissza, így a rendőrség 586 646 hívást kapott. A 112-es hívószámnak köszönhetően egyébként a rendőrség a belügyminisztérium legfoglalkoztatottabb szerve.

Javult a közbiztonság

A rendőrség statisztikájának megfelelően idén a személyek ellen irányuló erőszakos cselekedetek több mint 13 százalékkal estek vissza, az utcai rablások, zsebtolvajlások száma pedig több mint egyötödével, 28,41 százalékkal csökkent, a tolvajlások is közel 15 százalékkal estek vissza, a csendháborítások, az erkölcssértések csaknem egynegyedével csökkentek.

Az erőszakos cselekedetek száma is visszaesett, a rendőrségi kimutatás szerint több mint 6 százalékkal kevesebb ilyen irányú akcióra került sor. A gyilkosságok is örvendetesen visszaestek, csaknem 15 százalékkal kevesebben haltak erőszakos halált. A gyilkossági kísérletek közel 10, a súlyos testi sérülést okozó bűncselekmények pedig több mint 5 százalékkal csökkentek.

Kevesebb bűncselekményt követtek el a közvagyon ellen is, ezek száma közel 5 százalékkal csökkent, a betöréseké pedig majdnem 9 százalékkal. Az autólopások száma is jelentősen, csaknem 25 százalékkal visszaesett, az autófeltöréseké pedig több mint 11 százalékkal. A zsebtolvajlások száma 7,47 százalékkal mérséklődött, az állatlopásoké pedig 16 százalékkal lett kisebb.

Mindez annak is tulajdonítható, hogy a rendőrség az utóbbi időben fokozta tájékoztatási munkáját a lakosság körében, a lakosságot felvilágosította a lopások, csalások módozatairól, így maga a lakosság is óvatosabb lett a potenciális betörőkkel, tolvajokkal szemben.

Több az adócsaló

Továbbra is növekedett azonban a gazdasági-pénzügyi és adócsalások száma. Az ilyen típusú bűntények a rendőrségi adatok szerint idén több mint 11 százalékkal nőttek, ami azt jelenti, sok még a tennivaló az üzleti légkör tisztaságának, a vállalkozói törvényesség betartásának tekintetében.

Idén sem sikerült csökkenteni a szervezett bűnözési statisztikákat. Jóllehet a rendőrség az idei év első kilenc hónapjában 206 szervezett bűncsoportot göngyölített fel – közel 6 százalékkal többet, mint a tavalyi év egész során –, az ilyen természetű csoportok száma azonban továbbra is növekedő trendet mutat. A rendőrség akcióinak köszönhetően a Terrorizmust és a Szervezett Bűnözés Kivizsgáló Igazgatóság igén 1931 személyt állított bíróság elé, több mint felüket előzetes letartóztatásba véve.

A házkutatások, ellenőrzések esetén a rendőrség jelentős értékeket kobozott el. Statisztikáinak megfelelően a rendőrség közel másfélmillió eurót, több mint 235 ezer dollárt, csaknem 6 kiló aranyat, ékszert, 64 kiló ezüstöt, majdnem 300 millió lej értékű egyéb holmit és közel 30 millió lejt szerzett vissza törvénytelenül üzletelőktől.

Ugyanakkor 2333 fegyvert, 55 ezer töltényt, 15 ezer kiló robbanóanyagot, 126 ezer kiló higanyt, 65 ezer köbméter faanyagot, 434 tonna vasat és 25 tonna színesfémet kobozott el.

20 ezer megtalált gyermek

A közúti rendőrség is jól végezte a dolgát, a rendőri statisztikák szerint. Az országúti balesetek minden tekintetben csökkentek. Így például több mint 10 százalékkal kevesebb súlyos közúti balesetre került sor, mint a tavalyi év hasonló időszakában, a balesetekben elhunytak száma több mint 11 százalékkal csökkent, a sérülteké pedig 10 százalékkal.

Sok tennivalója akadt a rendőrségnek a társadalomellenes cselekedetek tekintetében. A rendőrség összesen 150 611 konfliktusos helyzetet oldott meg, ebből 71 828 családi konfliktus volt, a többi bűnöző csoportok és más személyek közötti összetűzés volt.

Közel 20 ezer gyermek tűnt el az idei év kilenc hónapjában, közülük több mint 15 ezer a gondatlan sülők miatt, csaknem 3400 esetben pedig a gyermekeket gyermekvédő központoknak adták át.

A rendőrség közel 25 ezer illetve csavargót, hajléktalant, koldust büntetett meg, 3700 pedig átadtak a hajléktalanok különféle központjainak. Ugyanakkor 7309 körözött személyt sikerült letartóztatni, közülük 5789 ellen országos, 1520 ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki.

A rendőrség egyszersmind természeti katasztrófák, földcsuszamlások, tűzesetek, robbanások esetén is a helyszínre sietett: 7323 ilyen esetben vett részt a mentésben, csaknem 4000 személyen segítve.

Kimaradt?