Így képzelik el Dragneáék a "nagy decentralizációt"

A kormány miniszterelnök-helyettese, regionális fejlesztési minisztere, Liviu Dragnea elkészült a decentralizációs tervezettel, amelyet Victor Ponta elképzelése szerint a kabinet a parlament előtti kormányázási felelősségvállalással fogadna majd el novemberben. Az intézkedéscsomag minden bizonnyal nagy tetszést arat majd a pártok megyei kiskirályainak, megyei tanácselnökeinek körében, hiszen voltaképpen teljhatalmat ad nekik.

A tervezetnek megfelelően az önkormányzatok teljes egészében az országos költségvetésből kapnak majd pénzt a hatáskörükbe kerülő intézmények finanszírozására. Az állami hatáskörből az önkormányzatokhoz kerülő intézmények alkalmazottai megtartják a törvény életbelépésének pillanatában kapott fizetésüket.

Szinte minden a megyei tanácsoké lesz

A mezőgazdaság területén a megyei mezőgazdasági igazgatóságok a mezőgazdasági minisztérium hatásköréből átkerülnek a megyei tanácsok hatáskörébe. Ennek során az intézményekhez tartozó több struktúrát is átszerveznek, így például a talajtani és agrárkémiai hivatalokat, az agronómusok házait.

A művelődés területén a művelődési tárcához tartozó kulturális örökség megyei igazgatóságai úgyszintén átmennek a megyei tanácsok hatáskörébe. Hasonlóképpen, a korábban a România-Film Közhasznú Társaság által adminisztrált mozik, több tucatnyi ingatlan a helyi tanácsokhoz kerül majd.

Az idegenforgalom tekintetében a decentralizálási törvényjavaslat ugyancsak megnövekedett hatásköröket biztosít a megyei tanácsoknak. Így például ők határozhatnak a panziók engedélyezéséről, a szállodák, motelek rangsorolásáról. Szintén hatáskörükbe tartozik az idegenvezetők tevékenységének engedélyezése, dönthetnek az idegenforgalmi reklámokról, a turisztikai tájékoztatási irodák működtetéséről, a turisztikai központok, a közétkeztetési egységek megszervezéséről, az idegenforgalmi programokról.

A törvény elfogadását követően a megyei tanácsok adhatják majd ki a turisztikai központok helységrendezési engedélyeit, határozhatnak az új turisztikai épületek elhelyezéséről, műszaki dokumentációjáról. Így például hatáskörükbe tartozik az új szállodák, motelek, villák, kempingek, turistaházak, a három szobásnál nagyobb panziók, valamint az éttermek, sörözők, nyári kerthelyiségek, bárok, fast-food típusú étkezdék, pizzasütődék, cukrászdák engedélyezése.

A megyei tanácsok korlátlanul dönthetnek a klubok, kaszinók, sporttermek, az ezeket kiszolgáló berendezések, sípályák, és sífelvonók esetében is, de hozzájuk tartoznak majd a gyógyfürdőhelyek is.

Az Országos Idegenforgalmi Hatóság a továbbiakban nem rendelkezhet a tengerparti turisztikai egységek fölött sem, azok átkerülnek a helyi tanács hatáskörébe, bérbeadásukról úgyszintén utóbbiak dönthetnek.

Oktatás, munkaügy

Jelentős változások állnak majd be a törvény elfogadását követően az oktatásban is. A megyei tanácsok veszik majd át ugyanis a szakmunkásképzőket, a helyi tanácsokhoz tartoznak majd a gyermekpaloták és a tanulók klubjai, amelyek eddig a megyei tanfelügyelőségek hatáskörébe tartoztak. Az viszont érdekes a törvénytervezetben, hogy jóllehet ezeknek az intézményeknek a teljes vagyona is a helyi tanácsokhoz kerül, vezetőségüket a megyei tanács nevezi ki. Az Oktatási Minisztériumnál egyedül az Országos Gyermekpalota marad.

A munkaügyi minisztériumhoz tartozó társadalmi felügyelőségeket is átszervezik, ezek a megyei tanácshoz tartozó, megyei érdekeltségű közszolgálatokként működnek majd.  

A környezetvédelem esetében a minisztériumtól elveszik a jelenleg az Országos Környezetvédelmi Ügynökséghez tartozó megyei ügynökségeket, ezek a következőkben a megyei tanácsok fennhatósága alatt álló megyei igazgatóságokként működnek. A környezetvédelmi tárca elveszíti az országos halászati ügynökségeit is, amelyeket szintén a megyei tanácsok vesznek át.

A helyi közigazgatási szervek finanszírozása szempontjából fontos rendelkezése a törvénytervezet az a kitétel is, amelynek megfelelően a központi hatóságokhoz és intézményekhez tartozó homokbányák bérleti, illetve koncessziós díjainak ötven százaléka a helyi költségvetéseket illeti majd meg. Ezt a rendelkezést fokozottan követelték az érdekelt polgármesterek.

Egészségügy: saját jövedelmekből

A szakminisztériumtól elveszik a megyei egészségügyi igazgatóságokat, amelyek úgyszintén a helyi tanácsok alárendeltségébe kerülnek. Az igazgatóságokhoz tartoznak majd a jogi személyiséggel rendelkező egységek, a diagnosztikai, kezelési és orvosközpontok; ezeket saját jövedelmeikből valamint az egészségbiztosítási szerződésekből származó összegekből tartják fenn magukat. De a megyei egészségügyi igazgatósághoz kerülnek az önmagukat úgyszintén saját bevételeikből fenntartó orvosi felszereléseket karbantartó és javító egységek, a fizetéses rendelőintézetek (poliklinikák) is.

Ifjúsági és sportügyekben a tervezet értelmében a megyei tanácsok veszik át a szakosított megyei szervezeteket, a sportklubok pedig – teljes vagyonukkal együtt – a helyi tanácsok alárendeltségébe kerülnek át.

Végül pedig a bukaresti metrót a szállítási tárcától a bukaresti főpolgármesteri hivatal veszi át. Ily módon a bukaresti Metrorex Metrószállítási Gazdasági Vállalat állami tulajdonban levő, 2,5 lejbe kerülő több mint 8 millió részvénye teljesen ingyenesen átkerül a bukaresti önkormányzathoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?