Szenátorok és képviselők: előjogok és kiváltságok

Jóllehet a parlament a közvélemény-kutatás szerint hosszú évek óta a legnépszerűtlenebb intézmények között szerepel (a Sociopol legfrissebb felmérése szerint 24 százalékkal az utolsó előtti helyet foglalja el a 17 százalékot összesítő politikai pártok előtt), a honatyák – a nagy fizetések és különféle juttatások mellett – további előjogokat biztosítanak maguknak. Az erre vonatkozó törvényeket természetesen maguk szavazzák meg.

Olcsóbb gyógyszer – időmegtakarítás

A honatyák csupán az utóbbi hónapokban is több olyan törvényt dolgoztak ki, amelyek privilégiumokat biztosítanak számukra.

Október elején a parlamenti képviselők például saját gyógyszertár létrehozását előirányzó jogszabály-tervezetet nyújtottak be, amely lehetővé tette volna számukra, hogy olcsóbban jussanak gyógyszerekhez. Az általuk elképzelt gyógyszertárban 10-20 százalékkal csökkentették volna a készítmények árát, de ugyanitt megtalálhatták volna a családi orvosaik által felírt ingyenes és részben térített orvosságokat is.

A tervezetet a képviselőház titkára, Niculae Mircovici jelentette be, aki arra hivatkozott, hogy ily módon a honatyáknak nem kell majd a „városba kimenniük” gyógyszereik beszerzéséhez. Arról viszont már nem nyilatkozott, hogy a honatyák mit kezdenek majd, az ily módon megtakarított idővel.

A törvény széles felháborodást váltott ki mind a krónikus betegségekben szenvedő páciensek szövetsége, mind pedig az egészségügyi tárca részéről. Az egészségügyi miniszter, Eugen Nicolaescu „magánemberként” hatalmas ostobaságnak, becstelen döntésnek nevezte a jogszabálytervezetet.

A krónikus betegségekben szenvedő páciensek szövetségének alelnöknek, Iulian Petrének – mint fogalmazott – „torkában fagyott a szó”. Annyit viszont elmondott, hogy szeretné, ha az egyszerű betegek is ugyanolyan orvosi ellátásban részesülnének, mint a honatyák, ezért a parlamenttől olyan törvény elfogadását várja, amelyben ők is 10-20 százalékkal olcsóbban juthatnának gyógyszerhez, illetve, ha nekik sem kellene tucatnyi patikát bejárni, ameddig megtalálják a kívánt orvosságot.

A bírálatok nyomán a honatyák lemondtak ugyan a „házi gyógyszertárról”, amelyet viszont olcsó gyógyszereket szállító futárszolgálattá alakítottak át.

Szilveszteri buli

A parlamenti képviselők már október közepén gondoskodtak szilveszteri mulatságukról. E célból két termet is kibéreltek, potom 10 ezer euróért – amint azt Daniel Marian, a képviselőház nemzetközi konferenciabizottságának vezérigazgatója elmondta. Ezek szerint az általa vezetett intézmény és a Ktel Center cég között ilyen vonatkozásban már meg is kötötték a szerződést két szilveszteri buli megszervezésére.

A mulatságok egyikét „retro” stílusban szervezik meg, témája a Nagy Gatsby lesz, Loredana, Horia Brenciu és „a román muzsika leghíresebb képviselői” fellépésével. Gondoltak azokra a honatyákra is, akik gyermekeikkel együtt szeretnének szilveszterezni, a gyermekekért csak féljegyet kell majd kifizetni, de a kedvezmény akár száz százalékos is lehet.

Kulcstartó (pénzért) bárkinek

Természetesen a szenátorok sem adják alább. A felsőház főtitkárhelyettese, Dan Mihalache azt tervezi, hogy a parlament alagsorában medencét, fitness-termet, welness-szolgáltatásokat nyújtó magáncéget működtessenek. A befektetés szerinte „nem haladja meg a 200 ezer eurót”. mint mondta, az akció tulajdonképpen csak megtakarítást jelentene: az alagsorban már a kétezres évek elejétől fogva léteznek úszómedencék: ha azokat most nem használnák ki, akkor az a legnagyobb pazarlás lenne – vélekedett a főtitkár-helyettes, aki szerint ez nem a szenátorokat megillető előjog lenne: a magáncég által nyújtott szolgáltatásokat bárki igénybe vehetné (akinek van rá pénze), az így befolyó összegek pedig a parlament költségvetését gyarapítanák.

A szenátorok számára a parlamentben ugyanakkor emléktárgyakat árusító üzletet is létesítenének, a licitet nemrégiben fejezték be. A nyertes cég 40 négyzetméteres területet kap, amelyért nem kell bérleti díjat fizetnie, a nyereséget pedig a bérlő megosztja a szenátussal. Az üzletet sem csak a szenátorok használhatnák, abból a parlamentbe látogatók is vásárolhatnának például a Nép Házának fényképével ellátott kulcstartókat, bögréket – mondotta Dan Mihalache.

Az ötletet egyelőre még nem tárgyalta meg hivatalosan a szenátus házbizottsága.

Hogyan öltözködjenek?

Az nyilvánvaló, hogy a honatyáknak különleges gondot kell fordítaniuk az öltözködésükre – ha már (rosszmájú kommentátorok szerint) a modorukra nem igen gondolnak. Az öltözködés nemrégiben napirendre került a képviselőházban, a tisztelt ház szabályzatát kidolgozó bizottság szerint a házszabályban ott kell szerepelnie a kitételnek, miszerint a román honatyának „a hivatalával összhangban álló módon kell öltözködnie, mértéktartóan kell viselkednie”.

Utóbbit a képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea magyarázta el részletesebben. Szerinte a mértéktartó viselkedés annyit jelent, hogy a mikrofonhoz lépő honatya „tudja hordani a ruháját, nézzen ki rendesen és viselkedjék civilizáltan, mind a parlamentben, mind a parlamenten kívül”, hiszen „honatya marad teljes mandátuma során”.

Valeriu Zgonea arra is figyelmeztette képviselőtársait, hogy nem szeretné, ha az Európai Bizottság Romániáról szóló újabb jelentésében elmarasztalnák a képviselőházat. Jóllehet ilyen irányú kérés még nem hangzott el, de könnyű előre jelezni, hogy a képviselők nemsokára törvénytervezetet nyújtanak be a „mértéktartó öltözködés és viselkedés anyagi alapjainak biztosítása” céljából.

Kimaradt?