Minden, amit a módosított KRESZ-ről tudni kell

Törvénytervezet formájában került a parlament elé az új közlekedési rendszabály, a KRESZ; a kormány ebben az esetben sem mert felelősséget vállalni a jogszabályért, melyet eredetileg sürgősségi kormányrendelet formájában kívánt volna elfogadni.

A legnagyobb büntetés: 9600 lej

A közlekedési rendszabály ugyanis nagy vitát váltott ki. Többen támadták a tervezetet a jelentős mértékben megemelt büntetések miatt, illetve jelentősen különböztek a vélemények az alkohollal szembeni nulla tolerancia enyhítése esetében is.

A belügyminisztérium által eredetileg megalkotott jogszabály drasztikusan büntette volna a közlekedési rendszabályokat megszegő gépkocsivezetőket, a legnagyobb bírság a 16 ezer lejt (3500 eurót) is elérte volna, súlyos esetékben pedig a hajtási jogosítványt akár négy évre is felfüggeszthették volna.

A mostani tervezet enyhített a szankciókon: a gépkocsivezetőket legfeljebb 9600 lejre büntethetik, jogosítványukat pedig csak két évre függesztik fel. Igaz, a felfüggesztéstől számított három éven belüli „visszaesőktől” már négy évre vonhatják meg a jogosítványt.

Megnövelték a büntetés kifizetésének határidejét is: míg a korábbi tervezetben 30 napos késés után vonhatták meg a jogosítványt, a jelenlegi jogszabály 45 napra hosszabbítja meg ezt az időt.

A 30 napos határidő lejárta után a megyei közlekedési rendőrség vezetőjének 5 napon belül be kell vonnia a hajtási jogosítványt. Az intézkedés azonban csupán a döntésről szóló értesítés postai kikézbesítését követő 15 nap után lép életbe. A Romániában szabálytalanságot elkövető külföldi gépkocsivezetőknek 60 napon belül kell bebizonyítaniuk, hogy kifizették a bírságot.

Mennyit ihatunk?

Az új közlekedési rendszabályban az egyik legfontosabb módosítást az alkohollal szembeni nulla tolerancia megszüntetése jelentené. Ez a rendelkezés váltotta ki egyébként a legnagyobb vitát, tekintve, hogy Románia a hatodik helyet foglalja el Európában az alkoholfogyasztás következtében bekövetkezetett közlekedési balesetek statisztikájában.

A mostani javaslat szerint még törvénytisztelő az a gépkocsivezető, akinél a kilélegzett alkoholmennyiség nem haladja meg a literenkénti 0,15 grammot, illetve, akinek a vérében nem haladja túl a 0,20 grammot. Akiknél az alkoholmennyiség 0,15-0,25, illetve 0,20-0.50 gramm között mozog, az 1680 nyolcvan lejtől 4000 lejig terjedő bírságot fizethet, jogosítványát pedig hat hónapra elveszíti. A vérben 0,50 grammot meghaladó alkoholmennyiség esetén 1 és 5 év között mozogna a börtönbüntetés.

A közlekedési rendszabályzat tervezete szerint az a gépkocsivezető, akinél a kilélegzett alkohol 0,25 grammig terjed, vérvizsgát kérhet. A 0,25 gramm alkoholtartalom meghaladásakor a gépkocsivezetőt kötelező módon vérvizsgálatnak is alávetik.

Kihágások, büntetések

Jóllehet a kiszabható bírságokat az új tervezet visszafogja, ezek egyes kihágások esetén mégis magasak. A biztonság övet be nem kapcsoló gépkocsivezetőt illetve a bukósisak nélkül vezető motorost 320 és 400 lej között büntethetik. A tilos jelzésen áthajtó, szabálytalanul előző vagy az előnyt meg nem adó sofőr – amennyiben szabálytalansága karambolhoz vezetett –, illetve a törvényesen megengedett sebességet óránkénti 51-60 kilométerrel meghaladó gépkocsivezető 720 és 1600 lej között fizethet, jogosítványát pedig három hónapra felfüggesztik.

A kiróható bírság 1680 és 4000 lej között változik akkor, ha a gépkocsivezető nem áll meg a vasúti átkelő előtt, amennyiben szembehajt a forgalommal, vagy ha óránkénti 60 kilométerrel lépi túl a törvényesen megengedett sebességet. Ugyanennyivel bírságolhatják meg azt a vezetőt, akinél a vérében mért alkoholszint 0,20 és 0,60 gramm között változik, illetve lélegzetében meghaladja a 0,15-0,25 grammot. A büntetés szintén 1680 és 4000 lej között változik annak a sofőrnek az esetében aki, bevont jogosítvánnyal ül volán mellé.

Ha mindezek a szabálysértések anyagi károkhoz vezető karambollal járnak, akkor a kiróható büntetés összege 4080 és 9600 lej között változik, a hajtási jogosítványt pedig egy évre vonják be. A legnagyobb büntetéseket a sérül személyekkel vagy halálos balesettel járó karambolok okozóinak róják ki, ha pedig a balesetet a vezető ittas állapotban követte el, akkor a jogosítványt két évre függesztik fel.

Mi történik a pénzzel?

A „visszaesőknél” a büntetés szigorúbb. Egy-egy közlekedési kihágás esetében, ha a gépkocsivezető három éven belül ismét elköveti a jogosítvány bevonásával járó hibát, akkor a büntetés megkétszereződik, így azt a vétkes akár négy évre is elveszítheti jogosítványát.

Ha pedig a hajtási jogosítvány bevonásának határideje meghaladja a három évet, akkor a gépkocsivezetőnek újabb orvosi vizsgára kell jelentkeznie, is ismét le kell tennie a sofőrvizsgát, az elméletet és a gyakorlatot is ideértve.

A befolyó büntetésekből származó pénzek országosan megnyitott, egységes folyószámlára kerülnek. Az összegeket – a kihágások szerint – szétosztják a megyék között, a külföldi gépkocsivezetőkből beérkező összegek pedig az országos költségvetésbe kerülnek.

A bírságok megfellebbezése esetén a bírságot nem függesztik fel a végső igazságszolgáltatási döntésig. A közlekedési rendszabály értelmében a sebessége nem korlátozgató az óránkénti 30, valamint 50 kilométer alá a helységekben, illetve azokon kívül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?