Felmérés: Magyarország a legellenszenvesebb állam

A világ országai közül Magyarországot tartják a legellenszenvesebbnek a románok. Ez derül ki az INSCOP felméréséből, amelyet szeptember 10. és 17. között végeztek. A mintacsoport 1050, tizennyolc éven felüli személyből állt, a hibalehetőség plusz-mínusz 3 százalék. A közvélemény-kutatásra 38 megyében és Bukarestben került sor, 70 helységben (nagyvárosban, közepes- és kisvárosokban, községekben és falvakban).  

A britek a legszimpatikusabbak

A románok számára a legrokonszenvesebb állam Nagy-Britannia: a megkérdezettek 75,5 százalékának ez volt a véleménye – 15 százaléka viszont ennek az ellenkezőjét vallotta. A rangsorban a második Németország, a mintacsoport több mint 74 százaléka szavazott így (igaz, Németországot a megkérdezettek 17 százaléka tartja ellenszenvesnek), a harmadik helyre pedig Franciaország került, 73 százalékkal.

A felmérést végző szakemberek szerint az első három helyezés azt sugallja, hogy a románok az Európai Unió „magvát” képező három országot tartják a legrokonszenvesebbnek. A rangsorban a román vendégmunkások által kedvelt további két ország következik: a csaknem 73 százalékot összesítő Spanyolország és a 70,5 százalékot elérő Olaszország. Az európai országok után a lista hatodik helyét az Egyesült Államok foglalja el: a románok több mint 73 százaléka rokonszenvez a világ legerősebb hatalmával, 20 százalék viszont negatív véleményt alkot az országról.

Magyarország az utolsó helyen

A Moldovai Köztársaság a táblázat középső részében található: a 18 országot összesítő rangsorban a nyolcadik helyet foglalja el, a románok közel 67 százaléka rokonszenvez a Pruton túli állammal. Az ugyan furcsa, hogy a „testvérnépnek” tartott moldovaiak, illetve a „második román államként” számon tartott Moldovai Köztársaság csak a középmezőnyben helyezkedik el – az országot viszont a románok országuk legrokonszenvesebb államának tartják" a következőre: "Az ugyan furcsa, hogy a „testvérnépnek” tartott moldovaiak, illetve a „második román államként” számon tartott Moldovai Köztársaság csak a középmezőnyben helyezkedik el; Moldovát viszont a románok országuk legrokonszenvesebb államának tartják".

Románia szomszédai ugyanis a táblázat alsó felében találhatók: Szerbia – amely, Ion Iliescu szerint a Fekete-tenger mellett az egyetlen ország volt, amely nem árulta el Romániát – csupán a 13. helyet foglalja el, 55,5 százalékos szavazattal, rögtön utána Bulgária következik, valamivel több, mint 50 százalékkal, Ukrajna pedig a 16. helyre került, közel 42 százalékkal. A rangsorban az utolsó előtti helyet Oroszország foglalja el, a románok nem egészen 37 százaléka tartja rokonszenvesnek az országot, az utolsó helyre pedig Magyarország került, 29,3 százalékos szavazattal. Magyarországot egyébként a románok csaknem 56 százaléka tartja ellenszenvesnek, tíz százalékkal többen, mint Oroszországot.

Az Európán kívüli országok közül Kína a 12. helyen áll, 56,5 százalékos szavazattal, az országot ellenszenvesnek tartók százalékaránya pedig 25,5 százalék. Az arány azért is érdekes, mert a románok – egyéb felmérésekben – általában az európai típusú demokráciák hívének vallják magukat – Kínában azonban egészen másfajta „demokrácia” uralkodik.

A románok „tolvajok”

Érdekesnek tűnik a bolgárok által készített felmérés is, amelyből az derül ki, hogy az európai népek milyen előítélettel élnek egymással szemben. A 40 országra kiterjedő közvélemény-kutatás alapján nyomban levonható az a tanulság, hogy a románokat a legtöbb országban tolvajoknak tartják. 

Oroszországban Romániát elsősorban a Moldovai Köztársasággal összefüggésben emlegetik, Bukarest egyesülési szándékainak kapcsán. A Moldovai Köztársaságot az oroszok nagy része „üres államnak” tartja, véleményük szerint ugyanis már minden moldovai román Romániába ment át.

Az oroszok a franciákat „divatmajmolóknak” nevezik, Olaszországot pedig amolyan „kereskedelmi központként” emlegetik. Nagy-Britannia számukra nagyjából egyenlő a Chelsea edzőjével, Roman Abramovici-csal, a skótokat pedig egyszerűen részegesnek tartják – az oroszok, a finneket viszont „taknyos nemzetnek”

A spanyolok a románokban elsősorban „pelenkacserélő” pótmamáknak tekintik, de a románok még így is jobban is járnak, mint a bolgárok, akiket „vécétisztítónak” tartanak, a moldovaiakat viszont „szerelőknek”. A spanyolok Görögországot a „gyenge minőségű olívaolaj hazájának” vélik, Törökországot „Kelet Marokkójaként” emlegetik, a magyarokat pedig egyszerűen „lehunozzák”.  A felmérés szerint a spanyolok az ukránokat „radioaktív pótmamáknak”, az oroszokat pedig „házas papoknak” tekintik. Olaszország déli részét „keleti Katalóniának” nevezik, Portugáliát „szélvédőnek” tartják.

„Cool” magyarok, Gulyásország, katolikus cigányok

A lengyelek szerint a románok „cigányok”, a franciák pedig „gyávának” tartják a románságot. A briteket „isten nélküli árulóknak”, Németországot „örökös verekedőnek”, Oroszországot pedig „keleti bunyozónak” tartják. A magyarok számukra „cool emberek”, a szerbek „bolondok”, a csehek „részegesek”.

A törökök Romániát a „cigányok földjeként” emlegetik, az oroszok nőkben csupán „szexi tyúkokat” látnak, a szebbik nem finnországi képviselőit pedig inkább csak „eredeti szőkének” nevezik, Norvégiát „sarki Szaud-Arábiaként” említik. Magyarországot a „gulyás hazájának” tekintik, a szerbeket egyszerűen „terroristáknak”, a horvátokat pedig „gyilkosoknak” tartják, Boszniát és Hercegovinát „még mindig török területnek” vélik. A Moldovai Köztársaságot „harmadik világnak tekintik”, a skótokat – akárcsak az oroszok – részegeseknek jelölték meg.

A Vatikán a románokat „latin ortodoxoknak” tartja, a németeket pedig „szép szőke fiúknak”. A brit nőket „frigidnek”, Oroszországot a „legnagyobb ellenségnek”, a bolgárokat „gyilkosoknak”, a magyarokat „katolikus cigányoknak”, a moldovaiakat pedig „furcsának” tekinti. A svédeket „szexfüggőnek”, a norvégokat „fehérszakállú pogányoknak”, Lengyelországot „észak római birodalmának”, Izlandot pedig „a pokol országának” tartja.

A németek Romániát a „vámpírok országának” tartják, az olaszok számára pedig „minden román tolvaj”.

Kimaradt?