Siralmas a román egészségügy állapota

Az elhalálozási ráta Romániában a legnagyobb az Európai Unió 28 tagállama között. Ezen a területen az európai rangsorokban még a rendszerint Románia után következő Bulgária is jobban áll.

Évi 500 dollár lakosonként

Az egészségügyi beruházások siralmas állapotára nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet is rámutatott tanulmányában. Romániában az ágazatba történő éves kormányberuházások összege nem haladja meg a lakosonkénti 500 dollárt. Bulgária nem sokkal ugyan, de 21 dollárral megelőzi Romániát.

Az ágazatba történő beruházások között a különbség óriási, ha Romániát az Európai Unió fejlett országaival hasonlítjuk össze. Az európai közösségben a legnagyobb az egészségügyi beruházások összege Franciaországban, ahol például az állam 5000 eurót fordít évente minden egyes lakosra. A második helyen álló Németországban a beruházások értéke nem sokkal marad el a franciák mögött, eléri a 4875 dollárt.

De Romániát jócskán meghaladják ilyen szempontból a volt kommunista tömb más országai is. Így például Lengyelországban évi 900 euró jut minden egyes lakosra, Magyarországon pedig az egészségügyi ellátásra fordított összegek elérik a lakosonkénti 1100 dollárt.

0,1 százalék az időseknek

Ilyen körülmények között nem csoda, ha Romániában uniós szinten a legrosszabb a lakosság egészségügyi állapota, itt szedik a legtöbb áldozatot a „népbetegségek”, mint például a szív- és érrendszeri bántalmak, a rák, itt a legalacsonyabbak közé tartozik a születéskor várható életkor, és itt a legmagasabb a gyermekhalandóság is.

Romániában az öt év alatti gyermekek esetében a halandóság eléri a 13 főt 1000 gyermekre számítva. Nem véletlen, hogy ez a mutató a legalacsonyabb éppen ott, ahol az állam a legtöbbet költi az egészségvédelemre: Franciaországban ezer gyermekre számítva a halandóság mindössze négy fő, Lengyelországban pedig öt.

Románia az utolsók között van a felnőtt lakosságra számított elhalálozási ráta tekintetében is. Az országban 1000 lakosra évenként 150 haláleset jut – Franciaországban azonban ez a szám mindössze 83, Lengyelországban pedig 132 fő.

A születéskor várható életkor esetében Románia ismét a legutolsó helyre került az Európai Unióban. Az Egészségügyi Világszervezet adatainak megfelelően az országban a lakosságra számított átlag nem haladja meg a 73 évet. A férfiak még ennél is kevesebbet élnek, várható életkoruk mindössze 70 esztendő, a nők várható élettartama ennél magasabb, eléri a 78 évet. Bulgáriában viszont a férfiak átlagosan csaknem egy évvel többet élnek, mint romániai társaik.

Az alacsony elhalálozási életkor annak is betudható, hogy Romániában az idősek egészségvédelmére jóformán semmit sem fordítanak: az Egészségügy Világszervezet szerint minderre az amúgy is alacsony egészségügyi beruházások csupán 0,1 százalékát fordítják.

Lepipáljuk az Egyesült Államokat

A tanulmány szerint az viszont rendkívül érdekes, hogy Romániában, a lakossághoz mérten sokkal több orvos van, mint az Egyesült Államokban. Ilyen tekintetben Románia az Európai Unión belül az első helyen áll. A Romániai Orvosok Föderatív Kamarájának volt elnöke, Dan Peretianu szerint, ugyancsak a lakosság számához mérten, az országban végez a legtöbb diák az orvosi egyetemeken. Így például 2011-ben 100 ezer lakosra számítva 36 diák végzett az orvosi egyetemen. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban 100 ezer lakosra mindössze 6,5 orvosi egyetemet végzett diák jutott két évvel ezelőtt, de Nagy-Britanniában is mindössze 9,3 végzős.

Jóllehet Romániában amolyan divat lett az orvosok külföldre történő távozása, az országban még mindig a legtöbb orvos jut a lakosság lélekszámához képest. Az országban 1000 lakosra 3,7 orvos jut (a fogorvosokat is ideszámítva), ilyen tekintetben is megelőzzük az Egyesült Államokat, ahol csupán 2,4 orvos jut ezer lakosra, és ennél nem sokkal több jut – 2,7 orvos – Nagy-Britanniában.

Egymással versengő egyetemek

A romániai orvosok nagy számát egyébként az orvosképzéssel foglalkozó 15 romániai fakultás létezésével lehet magyarázni: ezek egymással versengenek az államtól kapott anyagi finanszírozásért, a versenyvizsgákat is ennek szem előtt tartásával írják ki, ügyet sem vetve az ország tényleges szükségleteire, a román egészségügy valós igényeire.

Az igaz viszont, hogy az Egyesült Államokban például az állam lakosonként hétszer több pénzt fordít az egészségügyi adminisztrációra, mint Románia – derül ki a Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet statisztikájából.

Romániában ráadásul rendkívül egyenlőtlen az orvosok elosztása: a nagyvárosokban, az egyetemi központokban, a lakossági arányt figyelembe véve, sokkal több orvos dolgozik, mint a kisvárosokban vagy faluhelyen.

Kimaradt?