Háttér

 • Huszonkét év parlamentjei

  Az 1990. évi rendszerváltást követően a parlamenti választások általában nagy politikai csatákat váltottak ki. Ezek a választások 2008-ig az elnökválasztásokkal együtt zajlottak le, ami tovább növelte a csata élességét. Idén feltehetően minden eddiginél nagyobb parlament alakul ki a választások nyomán.
 • Fellármázta a világot Phenjan űrrakétája

  A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében megerősítette, hogy Észak-Korea szerda reggel felbocsátotta a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. „A műhold a kijelölt Föld körüli pályára állt" – szólt a tájékoztató. Később az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a Norad is megerősítette, hogy amerikai rakéta-felderítő rendszer észlelte az észak-koreai rakéta indítását, amely az űrbe szállított egy eszközt, amely Föld körüli pályára állt. A tájékoztató szerint a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve.
 • Tévhitek és mentális problémák jelentenek gondot Fukusimában

  Nem a radioaktív sugárzás mértéke, hanem az annak egészségkárosító hatásait eltúlzó tévhitek, valamint a tavaly márciusi hármas katasztrófa jelentette lelki megterhelés és az általa okozott mentális problémák jelentik a legfőbb kihívást Fukusima prefektúrában - közölték a régió újjáélesztésén fáradozó szakemberek.
 • Karácsonyi népszámlálás

  Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök karácsonyi üzenete
 • „Problémás” miniszterek a Ponta-kormányban

  Az Európai Unió egyik legnépesebb kormánya Victor Ponta második kabinetje – amelyben jó néhány bűnvádi dosszié, egyéb botrányok főszereplői, pártvándorok is helyet kaptak. A szállításügyi tárca várományosa, Relu Fenechiu ellen bűnvádi per, Liviu Dragnea kormányfő-helyettes ellen több bűnvádi eljárás van folyamatban.
 • A Ponta-kormány programja: álom vagy valóság?

  A fiskális fegyelem és a fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtését tekinti egyik fő célkitűzésének a beiktatásra váró Ponta-kabinet - derült ki a parlament elé terjesztett, a 2013-2016-os időszakra szóló kormányprogramból.
 • Ünnepi lakomák: mit és mennyit esznek a romániaiak?

  Jelentős ünnepnapok alkalmával – mint most például most, karácsonykor – a mentőknek meggyűlik a baja a finomságokat mértéktelenül fogyasztókkal, akik a „túladagolás” miatt betegszenek meg. De Romániában amúgy is rendkívül egészségtelenek az étkezési, táplálkozási szokások, a legtöbben túl sok zsiradékot, az egészséget károsító egyéb táplálékot fogyasztanak.
 • Öt újítás, amely megváltoztathatja az életünket

  Az IBM közzétette idei 5in5, azaz Öt az Ötben jelentését azokról az innovációkról, melyek a következő öt évben megváltoztathatják életünket. Az idei lista olyan fejlesztéseket sorol fel, melyek új irányt szabhatnak a jövő számítástechnikájának.
 • Négy kormány, három kormányfő, két választás

  Politikai szempontból a kilencvenes évek eleje óta a legmozgalmasabb volt az idei esztendő, amelynek során négy kormány, három kormányfő váltotta egymást, két választást és egy referendumot tartottak. Ebben az évben a román jogállamiság is többször megkérdőjeleződött a hatalom túlkapásai miatt.
 • Szilveszter 2013: vicces aktuálpolitikai példatár

  A politikai viccek között ritka az igazán eredeti és igazán jó. Ugyanis általában a poén vagy megállja a helyét akkor is, ha a szereplők nem politikusok, és akkor minek a viccbe a politikus; vagy nem állja meg a helyét más szereplőkkel, és akkor a humor forrása maga a politikusi (miben)lét, az pedig minden külön vicc nélkül is komikus, tehát minek a politikusba a vicc.
 • Iszlám terroristák célpontja lett Románia

  A Román Hírszerző Szolgálatnak, hazai és külföldi hírszolgálatok segítségével tavaly 17 terrorakciót sikerült kijátszaniuk. Az ország támadások veszélyének van kitéve, amióta a NATO és az Európai Unió tagjaként bekapcsolódott az iraki és afganisztáni katonai akciókba, Deveseluba pedig amerikai atompajzsot telepítenek.
 • Milyen politikai események várhatók 2013-ban?

  Politikai megfigyelők szerint az idei esztendő, legalább is politikai szempontból viszonylag nyugodtnak ígérkezik – legalább is a tavalyi évhez képest, amikor helyhatósági és parlamenti választás volt, négy kormány váltotta egymást, felfüggesztették tisztségéből az államfőt, volt miniszterelnök került börtönbe.
 • Sergiu Nicolaescu, a történelemhamisítás mestere

  Sergiu Nicolaescu filmjei idehaza telt házakat vonzottak – ám soha egyetlen rangosabb nemzetközi díjat nem nyertek, még csak nevezésre sem tartották alkalmasnak műveit. Ezek a mozik voltaképpen a Ceauşescu-féle diktatúra szolgálatában álltak, egyaránt meghamisítva a múltat, a jelent és a „dicsőséges jövőt".
 • Szász Jenő, a privilegizált nemzetstratéga

  A bukott erdélyi politikusnak, Szász Jenőnek „kiutalt" Nemzetstratégiai Intézet létrehozása felzúdulást okozott a magyar tudományos életben – határon innen és túl. Ez érthető, mert a tudományos létüket már bizonyított intézményeknél közel sincsenek olyan jó anyagi kondíciók, mint amilyeneket Szásznak teremt az Orbán-kormány.
 • Választási patthelyzet alakult ki Izraelben?

  Izrael megingott: az alaposan meggyengült Benjamin Netanjahu széles alapokon nyugvó új koalíciót szeretne létrehozni, de nem biztos, hogy ez összejön. Egy kódolt belpolitikai konfliktus kiütheti az új kormány külpolitikáját. A folytatást nagyban befolyásolja, hova áll a váratlan sikert elért Jair Lapid centrista pártja.
 • Mennyit gazdagodtak a magyarországi politikusok?

  Nagy érdeklődés kíséri évről évre a magyarországi parlamenti képviselők február 1-jén nyilvánosságra kerülő vagyonnyilatkozatát. Ám nagyon nehéz utánajárni, hogy a politikusok által közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak, a kitöltésre vonatkozó szabályok hézagosak, és a parlament illetékes bizottsága pedig csak akkor indít vizsgálatot, ha bejelentést kap és a bejelentő bizonyítani tudja, hogy a politikus „tévedett" vagy „lódított".
 • A titkos börtönök „foglya” maradt Románia

  Az Open Society Justice Initiative nevű szervezet megismételte a vádat, miszerint Románia területén a CIA titkos börtönt működtetett, ahol a terrorizmussal gyanúsított foglyokat tartották fogva. Bukarestnek sehogy sem sikerül meggyőzni a nemzetközi közvéleményt a vád megalapozatlanságáról.
 • Huszonhat oldal módosul a magyar alkotmányban

  Szinte minden, az Alkotmánybíróság által korábban kifogásolt rendelkezést beemel az alkotmány sáncai mögé a Fidesz az alaptörvény negyedik, hatalmas terjedelmű módosításában. Szűkre szabják a család fogalmát, megerősítik a perek áthelyezésének jogát, betiltják a kampányhirdetéseket a kereskedelmi médiában, az önkormányzatok pedig jogot kapnak hajléktalan-mentes zónák kijelölésére.
 • Adrian Năstase, a példás "politikai fogoly"

  Várhatóan még csak néhány napig, a szabadlábra helyezési kérelmében hozott jogerős ítéletig kell börtönben maradnia Adrian Năstasénak. A politikust a bírákhoz, ügyészekhez, rendőrökhöz hasonlóan „sebezhető személyként" kezelték, ezért a börtönőröknek védelmet kellett nyújtaniuk számára.