A koreai haláltáborok túlélői Szöulban beszámoltak a borzalmakról

150-200 ezer embert tartanak fogva az észak-koreai haláltáborokban, ahol az emberi életnek semmilyen értéke nincs. Az ENSZ szöuli ülésén túlélők számoltak be a borzalmakról, amelyekről több tekintélyes külföldi lap hírt adott.

Hálával gondol vissza kínzójára Szhin Tonghjukh. A brutális őr ugyanis akár a kezét is levághatta volna büntetésül, de „csak” a középső ujját metszette le. A fiatalember bűne az volt, hogy elejtett egy varrógépet, ami összetört. Szhin az egyik legismertebb észak-koreai, akinek sikerült megszöknie egy kommunista haláltáborból.

A héten az ENSZ Emberjogi Bizottsága Szöulban ült össze, ahol Szhin mellett harminc másik túlélő számolt be az észak-koreai táborokban folyó brutalitásról. Egyikük elmesélt egy történetet egy nőről, aki teherbe esett a táborban, és ott szülte meg kisfiát. Az őrök megparancsolták az anyának, hogy ölje meg a babát. Az anya sírva könyörgött kegyelemért, de addig ütlegelték, míg végül remegő kézzel egy vödör vízbe fojtotta az újszülöttet.

A szökni próbáló rabokat nyilvánosan végzik ki. Ilyenkor a halálraítéltek száját kövekkel tömik tele, hogy ne tudjanak becsmérlőt mondani a szeretett vezérekről. A kivégzőosztag ezután agyonlövi őket, majd a táborlakóknak addig kell kövezniük a holttestet, amíg le nem foszlik a bőre. A maradványokat ezután alig-alig földelik el.

A legértékesebb dolog a táborokban a patkány. Mivel a foglyok ételt alig kapnak, húst pedig egyáltalán nem, komolyan fenyegeti őket a halálos betegség, a pellagra. A patkány ezért fejedelmi lakomának számít, már amennyiben sikerül elfogniuk egy-egy példányt. Persze mivel tüzet nem gyújthatnak, nyersen fogyasztják.

Egy másik volt táborlakó viszont inkább a szalamandrákra esküdött, de azokat élve kell lenyelni, mert a döglött példány húsa ehetetlen. Az étellopásért halál jár. A 14-es táborban – ahonnan Szhin megszökött – egy hatéves kislánynál találtak öt szem kukoricát. A gyermeket letérdeltették a többiek előtt, és egy bottal szétverték a fejét.

A táborok lakói egyébként többnyire ártatlanok. Legtöbbjük személyesen nem követett el semmit a rendszer ellen, csak valamelyik felmenőjük vagy rokonuk miatt kell szenvedniük és meghalniuk.

Kimaradt?