A bolgároknál és a töröknél olcsóbb a tengerpart

A hat fekete-tengeri ország – Románia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Oroszország és Ukrajna közül Románia a negyedik helyet foglalja el a tengerparti vakációzás díjszabásainak tekintetében. Romániát Oroszország, Ukrajna és Grúzia előzi meg az árak szempontjából. A felmérésbe viszont nem számítanak bele az utazás költségei. Romániánál viszont olcsóbb a fekete-tengeri nyaralás Törökországban és Bulgáriában.

Románia: Mamaia drága, Neptun olcsóbb

Romániában a hét napos tengerparti vakáció ára, négycsillagos szállodásban, a reggelit is beleértve 440 és 1065 euró között változik. 1065 euróért két személy Mamaián például már hangszigetelt, erkélyes, telefonnal, rádióval és lapos képernyőjű televízióval, légkondicionáló berendezéssel felszerelt, vasalóval és minibárral ellátott szállodai szobát kaphat. Ebben az árban bennefoglaltatik a fitnessz-terem, a szauna is, valamint a karaoké lehetősége. A wifi szolgáltatás és a parkolás hasonlóképpen ingyenes.

Az ötcsillagos szállodában, így például a mamaiai Vega szállóban a szoba viszont már 3000 euróba kerül, igaz, az ablakok és az erkély a tengerre néz, az apartmanhoz nappali és konyha is tartozik, emellett páncélszekrény, hajszárító, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő és mosogatógép áll a vendég rendelkezésére.

Észak-Eforiában a turistának 440 és 910 eurót közötti összeget kell fizetnie egy hétért a négycsillagos szállodában. A családdal érkezőnek sokkal előnyösebb, ha nem Mamaiát választja, hanem a román tengerpart déli oldalán, Észak-Efóriában vagy Neptunon száll meg. Itt a legdrágább szoba sem kerül többe, mint 900 euró.

A (méreg)drága Oroszország

Oroszországban, négy csillagos szállodában az árak 450 és 1620 euró között változnak, ebbe beletartozik a reggeli is. Az oroszországi szállodai árak a gazdagabb turistákhoz igazodnak, főleg Szocsban, Anapában és Adlerban. Szocsban, a „kaukázusi Riviérán” 37-42 négyzetméteres szállodai szobák várják a vendéget, minden földi jóval felszerelve. A vendégek biliárdozhatnak, bowlinghozhatnak, asztaliteniszezhetnek, a masszírozás és a szauna mellett gőzfürdő és török fürdő áll a rendelkezésükre. A mézesheteiket töltő fiatalokat külön „speciális apartmanok” várják – igaz, 3154 euróért hetente.

Az Azov-tenger közelében lévő Anapában a szolgáltatások valamivel olcsóbbak, igaz, a luxus is kisebb, az árak, négycsillagos szállodában 450-680 euró között vannak. Teljes ellátással 1120-1690 euró között kell fizetni egy hétre.

Ukrajnában egy hét fekete-tengerparti nyaralás 800 és 1350 euró közötti összegbe kerül, négycsillagos szállodában. A legnépszerűbb nyaralók itt Odessza, Jalta, Szevasztopol és Balaklava. Odesszában 800 és 1344 euróért lehet egy hetet eltölteni tévéel, légkondicionálással, haszárítóval, irodával, telefonnal, minibárral, páncészekrénnyel, hajszárítóval felszerelt kétágyas szobákban. A szolgáltatások közé tartozik rendszerint a kerékpárbérlés is. A luxusszolgáltatások köz tartozik a 19. században épült szállodaépületben bérelt kétszobás apartman, korabeli bútorokkal.

Jaltában 900-915 euróba kerül a szoba négycsillagos szállodában. A vendégek számára kérésre különnapozókat, elkülönített kerteket, teraszokat, elkerített gyermekjátszóteret is biztosítanak. 910 euróért hangszigetelt, Fekete-tengerre néző szobát lehet kivenni, az árba beletartozik a Jalta városába való „beléptidíj” és a reggeli összege is.

Grúzia és a világ egyik legrégibb városa

Grúziában a Fekete-tenger partvidéke igen látványos, a turistát mindenütt napozók, pálmafék, történelmi műemlékek várják. Négycsillagos szállodában az egy hetes – vagyis hat éjszakás – vakáció 400-1120 euróba kerül. Grúziát az utóbb időben egyre több román turista keresi fel, akik főleg Batumit, a Grúzia legnagyobb kikötőjét, Kobuleti és Uraki üdülőket részesítik előnyben. Érdemes azonban ellátogatni az 5. században létrehozott Tbiliszibe is, amely a világ egyik legrégibb városának számít, és ahol elsősorban a Narikala erődítményt, a Szameba és Szioni katedrálist, valamint a legrégebbi operát érdemes megtekinteni.

Batumi alig 20 kilométernyire van a török határtól, itt 830-1120 euróba került egy lapos képernyőjű tévé-készülékkel, légkondicionálással, minibárral és páncélszekrénnyel ellátott szoba a négycsillagos szállodában, amikhez papucs, fürdőköpeny, toalettben használatos szerek is beletartoznak. A wifi-szolgáltatás biztosított mind a szobákban, mid a közös területeken valamint a parkolókban is. 1160 euróba kerül két személy számára a 42 méter nagyságú szoba, nappalival, erkéllyel együtt.

Érdemes felkeresni Grúziában az üdülővé átalakított falvakat is. Grigoletiban például, négycsillagos szállodában, a hat éjszakára 1007 euróért bérelhető szobában, a rendes szolgáltatások mellett benne foglaltatik az asztalitenisz, a windsurfing, a horgászat is. A szállodák szaunával, szoláriummal, wellness-központtal rendelkeznek, a vendégeket elkülönített napozók várják. Igaz, a szállodában a törülközőért, fürdőköpenyért, az ágyneműért külön kell fizetni.

Bulgária a legnépszerűbb Romániában

Törökországban olcsóbban lehet nyaralni, mint a román tengerparton. A leglátogatottabb fekete-tengeri üdülők közé tartozik Trabzon és Szamszun. A négycsillagos szoba ára nagyjából annyi, mint Brassóban vagy Sinaián, a szolgáltatások azonban jóval változatosabbak. Trabzonban a vendégek török- vagy gőzfürdőzhetnek, a szállodák egész évben nyitva tartó nyitott uszodákkal, fitness- és wellness-központtal rendelkeznek.

A „selyem útja” mentén elhelyezkedő Trabzonban 450-500 euróba kerül a szoba – reggelivel együtt – hat éjszakára, négycsillagos szállodában. A szobák általában a tengerre nyílnak, a fürdőszobában, a vendég kívánságának megfelelően zuhanyozó vagy kád várja a turistát.

Szamszunban már 380 dollárért is lehet szobát bérelni hat éjszakára, négycsillagos szállodában, a felső ár nem haladja meg a 660 eurót.  384 euróért ugyan a szállodától mintegy 200 métert kell megtenni a tengerért – az ár azonban megéri a sétát.

A román turista azonban – ha a Fekete-tengeren kíván nyaralni – Bulgáriát részesíti előnyben. Csupán idén májusban közel 33 ezer román turista kereste fel a bolgár tengerpartot, ezzel az országba látogató külföldiek sorában a második helyre kerültek, a németek mögött. A legnépszerűbb üdülőhely Albena, továbbá a „bolgár tengerpart gyöngye”, az Aranyhomok, vagy Sunny Beach. A szállodák zöme „all inclusiv” vagy „ultra all inclusiv” ellátást nyújt, így egy pár, 570 euróért egy hetet tölthet el a bolgár tengerparton, napi 5-7 euróért magánparkoló bérelhető.

Kimaradt?