Háttér

 • Ingatlanrestitúció: kinek, mikor, mennyit?

  Közvitára bocsátották a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvénytervezetét. A jogszabály szerint a természetben visszaszolgáltatható ingatlanok visszaadási határideje 2016., a pénzbeli kártérítési kéréseket pedig 2017-től oldják meg, évi 14 százalékos kifizetéssel.
 • Mit kell tudni Jorge Mario Bergoglióról?

  Ferenc néven Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választották pápává másfél nap alatt a konklávén. Az első latin-amerikai és első jezsuita pápa megválasztása meglepetés, a legtöbb elemző nem számolt vele a legesélyesebbek között. Bergoglio az ötödik szavazáson kapta meg a pápaválasztó 115 bíboros kétharmadának támogatását.
 • Mi módosult a magyarországi alaptörvényben?

  Jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja, később a Velencei Bizottság is kielemzi a magyar alkotmány immár negyedik, eddig legátfogóbb, 22 cikkből álló módosításait, amelyek kiverték a biztosítékot az Európai Unióban. A magyar ellenzéki pártok a demokrácia felszámolásáról beszélnek.
 • Levélben fordult a szerb kormányfőhöz Tamás Gáspár Miklós

  Levélben fordult Tamás Gáspár Miklós a szerb miniszterelnökhöz a vajdasági magyarok sűrűsödő bántalmazásával kapcsolatban. A kolozsvári filozófus a „szerb nép őszinte barátjaként" fogalmazta meg Ivica Dačićnak szánt mondanivalóját.
 • Ki viszi tovább a „bolivarianizmus” fáklyáját?

  Venezuela alelnöke jelentette be kedden este, hogy Hugo Chávez hosszas betegség után elhunyt. 2011 nyarán nyilvánosságra hozták, hogy daganatos betegségben szenved. Kubában többször megoperálták, majd utókezelésnek vetették alá. 2012 júliusában bejelentette, hogy „tökéletesen felgyógyult", és harmadszor is indul az elnökválasztáson.
 • Válságban is folytatódott a fegyverkezési hajsza

  A nagyhatalmak idén is öntik a pénzt a harci gépbe. Kína bejelentette, hogy növeli katonai kiadásait, míg az USA-ban a republikánusok küzdenek a fegyverkezésért.
 • Az első ötbe várja Erdő Pétert az osztrák Die Presse

  A pápai trónusra leginkább esélyesnek tartott öt bíboros között mutatta be Erdő Péter esztergom-budapesti érseket vasárnap a Die Presse. A vezető konzervatív osztrák napilap Marc Oullet kanadai, Angelo Scola olasz, Luis Tagle Fülöp-szigeteki és Odilo Scherer brazil bíboros mellett mutatta be Erdő Pétert, mint az egyik "favoritot" a kedden kezdődő konklávé előtt.
 • Régiós B-terv: Székelyföldhöz csatolnák Besztercét

  Maros, Hargita, Kovászna és Beszterce-Naszód megyét sorolná B-tervként egy régióba az a javaslatcsomag, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített a területi-közigazgatási reformmal kapcsolatban. Az A-terv" a Maros, Hargita, Kovászna megye alkotta régió marad. Van C-terv is.
 • A marhává lett ló és a lóvá tett vásárló

  Lóhúsbotrány tette fekete báránnyá Romániát az élelmiszer-termékek európai piacán. Amikor Bukarestnek majdnem sikerült tisztáznia magát a marhahúsként eladott lóhús-kereskedelem vádja alól, a görög élelmiszerügyi hatóság bejelentette: egy romániai cég ugyancsak lóhúst árult marhahúsként.
 • A fehér füstre várva: hogyan választanak pápát?

  A pápaválasztást nehéz megbundázni, viszont napokig is eltarthat, mivel kétharmad kell az új pápa megválasztáshoz. A Sixtus-kápolnából nem szivároghat ki semmi, csak a fehér (vagy a fekete) füst. Bent viszont mindenki lát mindenkit. A „poloskákat” kiszűrik, a szabályok ellen vétő bíborosokat pedig kiközösítik.
 • Alkotmánymódosítás készül – mit tudunk róla?

  Az ország lakóinak 13 százaléka ért egyet azzal az RMDSZ-javaslattal, hogy módosítani kell a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmánycikkelyen – derül ki az IRES felméréséből. Az adatok szerint a megkérdezettek 78 százaléka hallott már arról, hogy a parlament az alaptörvény módosítására készül.
 • Băsescu-Blaga-Udrea: szakadni fog a PDL a kongresszuson?

  Néhány évvel ezelőtt Traian Băsescu, Elena Udrea és Vasile Blaga között nem volt különösebb nézeteltérés a Demokrata Liberális Párton belül. Mára már azonban a közöttük feszülő ellentétek a legnagyobb ellenzéki erő szakadásához vezethetnek. A PDL márciusban tart tisztújító kongresszust.
 • Klaus Johannis és a magyarok: nem oszt, nem szoroz

  Nincs különösebb jelentősége a kormány kisebbségvédelmi politikája szempontjából annak, ha Klaus Johannis, a Német Demokrata Fórum elnöke vezető tisztséget kap a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) – vélekednek a maszol.ro által megkeresett RMDSZ-es politikusok.
 • „Mutáns” ételek a román hipermarketekben

  A szuper- és hipermarketek láncolata következtében óriásira duzzadt az árukínálat Romániában. Mindez csak látszólagos; sok esetben egymástól alig eltérő, minőségben pedig szinte teljes mértékben megegyező termékeket reklámoznak különféle megnevezések alatt – és más-más árakon.
 • Made in Germany: mítosz vagy valóság a híres német minőség?

  A német minőség feltehetően páratlan sikertörténet. A nagy német cégek ma már mind multik, viszont vannak kevésbé ismert társaságok, melyek kizárólag Németországban termelnek, és amit nyújtanak, ugyanúgy világszerte piacvezető. Ahhoz, hogy a Made in Germany ma is hasson, olyan tudatos fogyasztói környezet is kell, mint a németországi.
 • Infláció: Románia az ár(ak) sodrásában

  A Román Nemzeti Bank inflációról szóló jelentése szerint Romániában az árak őszig folyamatosan emelkedni fognak, az utolsó évnegyedben várható némi csökkenés. Az idénrevárható drágulásokat elsősorban a földgáz, a villanyáram és a hőenergia árának növekedése okozza.
 • Milyennek látja Székelyföldet egy román újságíró?

  „A székelyek szeretnék zászlajukat, közösségi szimbólumaikat használni, de talán ennél többet is. A románok pedig megtagadják ártalmatlan kéréseiket, attól tartva, hogy precedensül szolgálhatnak túlzott követelésekre" – így foglalta össze székelyföldi tapasztalatait szerdán közölt riportjában Dan Tăpălagă.
 • Húsvétig felszáll a fehér füst a Vatikánban

  A pápa lemondása után kezdetét veszi a Vatikánban a „sede vacante" (üres trón) ideje. XVI. Benedek kérte, hogy hívjanak össze konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. „Húsvétra meglesz az új pápánk" – ígérte Federico Lombardi vatikáni szóvivő, s elkezdődtek a találgatások a távozó egyházfő utódjairól.
 • Székely zászlót védő írások a román sajtóban

  Több román publicista közölt a héten a kisebbségi jelképhasználat jogát elismerő, a nacionalista hangulatkeltést elítélő írást a székelyzászló-ügy kapcsán.
 • Székely szimbólumok vannak a román címerben

  A székely szimbólumok is megtalálhatók Románia jelenlegi címerében, amelyet ráadásul egy magyar szakember készített – mondta el a maszol.ro-nak Szekeres Attila István heraldikus. Erről pénteken román újságírók egy csoportját is tájékoztatja Csíkszeredában a Székely Címer-, Pecsét és Zászlótörténeti Munkacsoport.