Migráció a parlamentben: nyertesek és vesztesek

A tavaszi parlamenti ülésszakban a törvényhozási testület 28 tagja – 24 képviselő és 4 szenátor – váltott pártot, hagyta ott azt az alakulatot, amely bejuttatta a parlamentbe. Közülük 14 viszonylag tisztességesen járt el, mert jelenleg függetlenként tevékenykedik a parlamentben.

A „legvérzőbb” párt

A legtöbben Dan Diaconescu Néppártjából (PP-DD) távoztak, amely már csupán 50 honatyával rendelkezik a parlamentbe történt bekerülésekor még meglévő 68 képviselő és szenátor helyett. Az alakulatból távozók általában arra hivatkoznak, hogy nem értettek szót a párt elnökével – valójában azonban azért fordítottak hátat a PP-DD-nek, mert a hatalom részéről kecsegtető ígéreteket kaptak.

A Dan Diaconescu pártjából távozó első politikus az első alelnök volt: Radu Popa azonban nem önként távozott: kitették a szűrét, mivel – a pártelnök szerint – titokban tárgyalt a Szociáldemokrata Párttal. Az első alelnök be is ismerte, hogy politikai paktumot kívánt kötni a szociáldemokratákkal – ám Dan Diaconescu jóváhagyásával. Popa végül is nem lett tagja a Szociáldemokrata Pártnak, a parlamentben függetlenként folytatja.

A PP-DD másik tagja, Tudor Barbu már önként távozott, és belépett a Konzervatív Pártba. Szerinte ebben az alakulatban véghez viheti politikai elképzeléseit, megvalósíthatja a választóknak tett ígéreteit. A nagy kérdés csupán az, hogy akkor miért nem azonnal ehhez az alakulathoz csatlakozott.

Még a pártvándorok között is különleges esetnek számít Cezar Cioată képviselő. A politikus idén februárban hagyta ott Dan Diaconescuékat, és beiratkozott a konzervatívokhoz. Ugyanabban a hónapban azonban már vissza is tért „első szerelméhez”, amelyet májusban ismét faképnél hagyott, és jelenleg ismét a Konzervatív Párt tagja.

A PP-DD-t legutóbb Gigi Neţoiu hagyta ott. Miután tagja lett az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) pártszövetségnek, bekerült a szociáldemokraták parlamenti csoportjába.   

Nyertesek: a szociáldemokraták

A szociálliberálisok (USL) öt honatyát veszítettek a tavaszi parlamenti ülésszakban, igaz, helyükbe 13 új pártvándor érkezett. Parlamenti részarányuk ezzel 2 százalékkal megnőtt, így jelenleg a mandátumok 69 százalékát mondhatják magukénak.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) sokkal rosszabbul áll: nyolc honatyát – hét képviselőt és egy szenátort – veszített. Közülük legtöbben a szociálliberálisokhoz álltak át: három honatya a nemzeti liberálisokhoz, egy a konzervatívokhoz, egy pedig az UNPR-hez, hárman pedig függetlenként folytatják.

A PDL-ből „elvándoroltak” között található a párt képviselőházi csoportjának volt vezetője, Mihai Stănişoara is, aki a nemzeti liberálisokhoz állt át. De kilépett Vasile Blaga pártjából a távközlés volt minisztere, Valerian Vreme is, a parlament jogi bizottságának és alkotmánymódosító testületének demokrata liberális tagja, Gabriel Andronache pedig visszatért korábbi alakulatába, a Nemzeti Liberális Pártba. Sergiu Constantin Vizitiu képviselő az Országos Szövetség Románia Haladásáért nevű politikai alakulatot választotta, Leonard Cadăr szenátor pedig jelenleg (még) független.

Parlamenti matematika

A parlament legnagyobb alakulata továbbra is a Szociáldemokrata Párt, amely 160 képviselőt és 64 szenátort számlál. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt áll, 101 képviselővel és 50 szenátorral, a Demokrata Liberális Párt pedig még felfért a dobogó harmadik helyére, igaz, hatalmas különbséggel az első két helyezettől: Vasile Blaga párta csupán 49 képviselővel és 23 szenátorral rendelkezik, majd Dan Diaconescu Néppártja következik, 31 képviselővel és 19 szenátorral.

A parlamenti matematika értelmében a többséghez 293 szavazatra van szükség. Az eredetileg 588 tagból álló törvényhozói testület létszáma ugyanis bírói ítéletek vagy pedig más tisztségek átvétele miatt 583 tagúra apadt. Így például a Nemzeti Liberális Párt elveszített egy tagot, Dan-Radu Ruşanu személyében, akit időközben kineveztek a Pénzügyi Ellenőrző Hatóság élére.

A Szociáldemokrata Párt összeférhetetlenség miatt elveszítette Aurel Nechita képviselőt, a konzervatívok köréből pedig lemondott mandátumáról Dan Voiculescu, hogy az ellene zajló korrupciós per ily módon átkerüljön a Legfelsőbb Bírósághoz, az RMDSZ-ből pedig a korrupcióval meggyanúsított Olosz Gergely mondott le honatyai megbízatásáról. Mellettük elveszítette mandátumát a jelenleg börtönben ülő Gigi Becali is.

Az erőviszonyok tekintetben a Szociáldemokrata Párt áll a legjobban, hiszen 244 honatyája mellett – időközönként – számíthat az RMDSZ 27 szavazatára, valamint a nem magyar kisebbségek csoportjának 18 voksára.

Az alkotmány tiltja majd?

Az alkotmánymódosító bizottság tagjai a pártvándorlás megakadályozása céljából úgy határoztak, hogy az alaptörvény tételesen tiltsa meg a pártok elhagyását. Az erre vonatkozó javaslatot a nemzeti liberális Tudor Chiuariu fogalmazta meg. A rendelkezés értelmében a parlamenti tagságot biztosító párt elhagyása automatikusan maga után vonja a mandátum elvesztését. A javaslatot egyhangúlag szavazta meg az alkotmánymódosító bizottság.

Ha a következő választások pártlistás alapon történnek, akkor a pártvándor helyét a listán következő személy foglalja majd el. Amennyiben valakit kizárnak a pártból, akkor viszont már nem alkalmazzák ezt a módszert. 

(Írásunk címoldalas illusztrálásához Gabriel Bodnariu képzőművész munkáját használtuk fel)

Kimaradt?