Háttér

 • Miért szivárogtatott Viviane Reding a maszol.ro-nak?

  Viviane Reding igazságügyi biztos kinézte magának az Európai Bizottság elnöki posztját, megválasztásának esélyeire pedig a vele régóta ellenséges viszonyban lévő Fidesz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. A maszol.ro-n elindított híresztelésekkel a magyar néppártiakkal szemben amúgy is meglévő bizalmatlanság, növekvő elégedetlenség szítása, tehát a Fidesz pozícióinak gyengítése volt az egyértelmű célja – írta csütörtökön az Index.

 • Borbély az ATV-ben: a törvény nem tiltja a székely zászlók használatát

  Az utóbbi hónapokban egyfajta hisztéria alakult ki a székely zászlókkal kapcsolatban Romániában, de azt tudni kell, hogy törvény nem tiltja sem a regionális sem pedig a helyi zászlók használatát – fogalmazott Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

 • Jól kezdett a felmérések szerint a Népi Mozgalom

  Ismeretségét illetően elképesztő eredményt ért el a nemrégiben létrehozott Népi Mozgalom alapítvány, amelyet a lakosság több mint fele máris ismer – ha hinni lehet az IRES felmérésének. Az 1229 tagú csoporton végzett közvélemény-kutatás március 9-én készült, hibavalószínűsége plusz-mínusz 2,9 százalék.

 • Április 15.: a véres katasztrófák napja a világon?

  A hétfő délutáni bostoni tragédia nem az egyetlen, világot megrázó véres szerencsétlenség, amely április 15-én következett be. Ugyanezen a napon halt meg Abraham Lincoln az ellene elkövetett merényletben, ezen a napon került hullámsírba a Titanic, korának legnagyobb utasszállító hajója, és szintén április 15-én élte át legszörnyűbb tragédiáját az angol labdarúgás.

 • "Egyre nehezebb elérni az autonómiát"

  Belátható időn belül megvalósíthatatlan a székelyföldi területi autonómia, mert elérésének egyetlen útja van: a román jogrend módosítása – véli Salat Levente. A BBTE politikatudományi karának dékánhelyettese szerint ehhez a többségi nemzetben élő félelmeket kellene lebontani, ám ez a folyamat el sem kezdődött. Interjú.

 • Fantomautópálya Erdélyben – eurómilliárdokért

  Tíz évvel ezelőtt született meg a szerződés az amerikai Bechtel céggel az észak-erdélyi autópálya megépítéséről. Az amerikai építő immár távozik az országból – a 425 kilométeres útból pedig egy évtized alatt mindössze 52 kilométeres szakasz készült el. Ez Románia „legnagyobb geostratégiai rablása".

 • Egy magyar, aki hálás, hogy Erdély Romániához tartozik

  Internetes fórumokon terjed és a napokban több román lap is közölte annak a Magyarországra kitelepült erdélyi magyarnak – vagy magát annak valló személynek – az álláspontját, aki hálát ad azért, hogy Erdély Romániához tartozik. A Landauer Szilárd (fedő)nevű személy véleménye először a mandiner.blog.hu egyik cikkének hozzászólásai között jelent meg, utóbb több magyarországi portál is átvette.
 • Felmérés: az elnöki rendszer hívei a romániaiak

  Az elnöki rendszer híve a romániaiak relatív többsége – derül ki Adevărul napilap felkérésére készült felmérésből. A közvélemény-kutatás az alkotmánymódosítás során felmerülő vitás kérdésekről faggatja a lakosságot. Meglepetésre jelentősen nőtt a királyságot óhajtók részaránya.
 • Ha szakad az USL – egy kis parlamenti aritmetika

  A Szociál-Liberális Szövetség ugyan még egyben maradt, ám a szociáldemokraták és a liberálisok között egyre élesebbek az ellentétek. Elemzők már számolnak azzal, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem lesz hosszú életű, ezért máris latolgatják a parlamenti erőviszonyokat az új többség megteremtéséhez.
 • Valutaalapi és ENSZ-intés Magyarországnak

  Magyarország a kedvezőtlen nemzetközi pénzpiaci folyamatok ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását, de kockázatokat jelent a magas külső és állami eladósodottság és a várhatóan lassú növekedés – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap éves országjelentésében.
 • Távolabb az EU-tól a Moldovai Köztársaság?

  A Moldovai Köztársaság – és emellett Grúzia valamint Ukrajna – felzárkózása és belépése az Európai Unióba egyre nehézkesebbé válik – véli jelentésében a Stratfor intézet. Chișinăuban nem csak az Európa-barát erők veszítettek befolyásukból, de maga Brüsszel is teret veszített.
 • Mélange à trois – Idézetek pályára szorult két válogatottról

  Idézetek pályára szorult két labdarúgó válogatottról, valamint a stadionon kívülre szorult szurkolókról. Meg egyebekről.
 • Vért izzadnak a ciprusiak a csőd elkerüléséért

  Ciprusnak igen nagy valószínűséggel el kellene hagynia az euróövezetet, miután kedden egyetlen ciprusi parlamenti képviselő sem szavazta meg a pénzügyi mentőcsomag feltételeit, aminek a részeként különadót vetetettek volna ki minden bankbetétre. Szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a vezető nicosiai politikusok.
 • Tizenhárom játékos magyar és román válogatott is volt

  Huszonegy olyan futballista van a magyar labdarúgó-válogatottban mostanáig szerepelt 948 játékos között, aki más ország színeiben is pályára lépett hivatalos mérkőzésen, közülük tizenhárman a magyar mellett a román csapat mezét viselték. A két együttes pénteken 21.30-kor a Puskás Ferenc Stadionban találkozik egymással vb-selejtezőn.
 • Ingatlanrestitúció: kinek, mikor, mennyit?

  Közvitára bocsátották a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvénytervezetét. A jogszabály szerint a természetben visszaszolgáltatható ingatlanok visszaadási határideje 2016., a pénzbeli kártérítési kéréseket pedig 2017-től oldják meg, évi 14 százalékos kifizetéssel.