Háttér

 • Közel kilencmillió koldus országa Románia?

  Több ország – közöttük Románia – statisztikai hivatalaitól kapott eredmények alapján az econtext.ro elkészítette az Európai Unió szegénységi listáját. Ennek megfelelően az országban közel 9 millió ember él a szegénységküszöb határánál. Románia legszegényebb megyéi: Neamţ, Bákó, Suceava, Iaşi, Botoşani és Vaslui.

 • Újabb államosításos pénzlenyúlásra készül az Orbán-kormány?

  A nyugdíjpénztárak államosítását – voltaképpeni lenyúlását – követően az Orbán-kormány most a takarékszövetkezetek önállóságának felszámolására törekszik.

 • Még fogadhat Baby Cambridge nevére

  Jakab és György - a legnagyobb valószínűséggel e két név valamelyikét, esetleg mindkettőt kaphatja Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő elsőszülött fiúgyermeke, legalábbis ha a londoni fogadóirodák tippjei helyesnek bizonyulnak.

 • Statiszta szerepére kárhoztatott a parlament

  Romániában a parlament nem érvényesíti a kormány feletti ellenőrző szerepét, ami abból is látszik, hogy a tavaszi ülésszakban elfogadott törvények csaknem 90 százalékát a kormány kezdeményezte - állapította meg jelentésében a független szakértőkből álló bukaresti Közpolitikai Intézet (IPP).

 • Kipakol-e a hazahozott egyes számú terrorista?

  „Sokaknak nem lesz nyugodt nyaruk Omar Hayssam miatt” – jelentette ki az államfő nemzetbiztonsági tanácsadója, miután Románia egyetlen „vérbeli terroristáját” sikerült visszahozni az országba. Tény, hogy Hayssam jelentős politikai személyiségekkel állt kapcsoltban elítélése előtt.

 • Új magyar légitársaság: Malév helyett szárnyaszegett Sólyom?

  A Malév helyett a légitársaság „utóda” már augusztusban ismét járatokat indítana európai és közel-keleti célállomásokra, jövőre pedig már a tengeren túlra is repülne. Az új légitársaság a Sólyom nevet kapná, és nem a fapados, hanem a prémium kategóriás légitársaságok – mint például az Emirates, vagy a Turkish Airlines – vetélytársa kíván lenni.

 • „Az igazi kihívás a többségi társadalmak meggyőzése lesz”

  Hétfőn iktatták az Európai Bizottságnál az európai polgári kezdeményezést, amely Minority SafePack néven intézkedéscsomagot javasol az Európai Uniónak a kisebbségvédelem terén. A kezdeményezés koordinátorával, Vincze Lóránt FUEN-alelnökkel, az RMDSZ külügyi titkárával beszélgettünk.

 • Mocorog az igazságszolgáltatás: az év „nagy perei”

  Az első, hivatalában levő minisztert öt év börtönre ítélő romániai igazságszolgáltatás úgy tűnik, már „politikai, gazdasági hírességeket” is felelősségre von feltételezett törvényszegéseikért. Idén Relu Fenechiu mellett ítéletet mondtak Gigi Becali, Victor Babiuc, Decebal Traian Remeș, Ioan Avram Mureșan és Antonie Solomon korrupciós ügyeiben is.

 • Relu Fenechiu karrierje: kiskirály, miniszter, vádlott

  Relu Fenechiu az első, hivatalában lévő miniszter, akit – első fokon – letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A közlekedési tárca élére történt kinevezése előtt a nemzeti liberális politikus a megyei „kiskirályok” egyik legismertebbje volt.

 • Migráció a parlamentben: nyertesek és vesztesek

  A tavaszi ülésszakban a törvényhozási testület 28 tagja – 24 képviselő és 4 szenátor – váltott pártot. Közülük 14 viszonylag tisztességesen járt el, mert jelenleg függetlenként tevékenykedik a parlamentben. A jelenség nyertese a kormányzó USL.

 • Orbán Viktor túltesz Jörg Haideren is?

  Még nem volt példa arra, hogy egy tagállam gyakorlatilag az Európai Uniót elítélő határozatot fogadjon el, bár 2000-ben, amikor a Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülése miatt szankciókkal sújtották Ausztriát, az osztrák kormány egy az EU-ról szóló népszavazással fenyegetőzött. Akkor még idejében feloldották a szankciókat.

 • Bedönti Voiculescu trösztjét a zsarolási ügy?

  Az ügyészég szerint Dan Voiculescu üzletember és lánya, az Intact cég tulajdonosa is tudott arról a zsarolási ügyről, amely miatt vizsgálati fogságba helyezték a médiatröszt vezérigazgatóját, Sorin Alexandrescut. Romániában az írott és sugárzott médiában nem ritka jelenség a zsarolás.

 • Szegedi Csanádot sokkolta, hogy a holokauszt igaz

  A volt Jobbikos képviselő Szegedi Csanád most Oberlander Baruch rabbitól tanul a zsidó hagyományokról, a vallásról, a zsidóság történetéről, feleségével zsinagógába jár és a héber írást is megtanulta. A Magyar Narancsnak adott interjúban elmondta, neki az életében kellett újjászületnie, és ezen megy most keresztül.

 • Kik mérgezik folyton a magyar-román viszonyt?

  Részben az RMDSZ politikai pozícióvesztése magyarázza, hogy a jelentős számban magyarok lakta erdélyi városokban egymást érik a román és a magyar közösség viszonyát mérgező incidensek – véli Horváth István szociológus, a kisebbségkutató intézet vezetője, aki kizártnak tartja Marosvásárhely fekete márciusának megismétlődését.

 • „Parlamentibb rendszere lehet Romániának”

  Jelentős mértékben a parlamenti köztársaság irányába mozdul el Románia politikai rendszere, ha a parlamenti bizottságban elfogadott tervezetet plénumban és a referendumon is megszavazzák – nyilatkozta a maszol.ro-nak adott interjúban Varga Attila alkotmányjogász, az alkotmányozó fórum volt tagja.

 • Kormányváltásról és a baloldali összefogásról beszéltek Szárszón

  Főként a kormányváltásról és a baloldali ellenzéki összefogásról szóltak a XII. Szárszói találkozó előadói vasárnap Balatonszárszón. Az eseményt csaknem négyszáz vendég - írók, színészek, politikusok, elemzők - részvételével rendezték meg.

 • Udrea-Cocoș: egy sosemvolt-szerelem vége?

  Tíz év házasság; tíz év, ha nem is egymás oldalán, de egymás felemelkedését elősegítve. Egy mondatban talán így lehetne megfogalmazni Elena Udrea és Dorin Cocoș házasságát, amely a napokban, a két fél hivatalos bejelentése nyomán, véget ért.

 • Horn Gyula – a hiányzó cölöpöktől a vasfüggönyig

  A 81 éves korában elhunyt Horn Gyula volt magyar külügyminiszter az utóbbi évtizedek legelismertebb magyar politikusa volt – külföldön. Wertheimben még életében utcát neveztek el róla. Magyarországon vitatott a megítélése, elsősorban 1956-os szerepe miatt, amely a mai napig sem tisztázott teljesen.

 • Ferenc pápa első száz napja: szerelem első látásra

  Március 13-án este választották pápává a 76 éves Jorge Mario Bergogliót, aki Ferenc névvel jelentős fordulatot hozott a katolikus egyház és a hívők életébe a pápasága első száz napját elemző olasz szakértők szerint.

 • Itt tölti a következő három évet Gigi Becali

  Gigi Becalit kedd hajnalban a rahovai börtönből titokban átszállították a jilavai börtönbe. Itt meg kell szoknia a számítógép, az internet, a telefon és a meleg víz hiányát, a vasajtók, a lakatok csörömpölését, a reggel fél 6-os ébresztést és az emeletes ágyat.