Háttér

 • Ezt nem lett volna szabad Aszadnak megtennie

  A Szíria elleni körvonalozódó katonai akciójukkal a nyugati hatalmak a vegyi fegyverek használata miatt kívánják büntetni a damaszkuszi vezetést. A civilizált világ ugyanis nem engedheti meg ennek a tömegpusztító fegyvernek az alkalmazását.

 • Szíria megtámadása: orosz-amerikai háború?

  A damaszkuszi vegyi támadással az Aszad-rezsim az átlépte azt a „piros vonalat”, amit Barack Obama elnök szabott meg az amerikai katonai beavatkozás feltételeként. Szíria megtámadása esetén jelentősen átrajzolódhatnak a térségben a hatalmi erővonalak.

 • Siralmas a román egészségügy állapota

  Az elhalálozási ráta Romániában a legnagyobb az Európai Unió 28 tagállama között.Az egészségügyi beruházások siralmas állapotára nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet is rámutatott tanulmányában. Ezen a téren még Bulgária is megelőzi Romániát.

 • Magyarország: „éltanulóból” – balkáni állam?

  Jóllehet a magyarországi bruttó nemzeti össztermék legújabb számai derűlátásra adhatnak okot, Magyarország azonban máris leszakadt a visegrádi négyek csoportjáról, szomszédai pedig a gazdasági növekedés tekintetében lassan elhagyják az éveken át a Nyugat szemében „éltanulóként” számon tartott országot.

 • Gibraltár lehet Európa Falklandja

  Valószínűleg egy tényfeltáró misszió fogja vizsgálni, hogy a spanyol-gibraltári határon végzett szigorított határellenőrzés összeegyeztethető-e a szabad mozgás jogával, erről egyezett meg egymással múlt hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

 • A koreai haláltáborok túlélői Szöulban beszámoltak a borzalmakról

  A héten az ENSZ Emberjogi Bizottsága Szöulban ült össze, harminc túlélő számolt be az észak-koreai táborokban folyó brutalitásról. 150-200 ezer embert tartanak fogva az észak-koreai haláltáborokban, a táborok lakói többnyire ártatlanok. Az ENSZ szöuli ülésén túlélők számoltak be a borzalmakról, amelyekről több tekintélyes külföldi lap hírt adott.

 • Így tartóztatták le Ion Antonescu marsallt

  Mircea Vâlcu-Mehedinți történész, a Kutatások – Románia ismeretlen története című sorozat szerzője és kiadója nemrégiben felfedezett egy gyorsírásos jegyzőkönyvet, amely Ion Antonescu fasiszta marsall 1944. augusztus 23-án történt letartóztatása alkalmából készült a Királyi Palota Sárga termében.

 • Felmérés: a romániai drogfogyasztó robotképe

  Romániában a drogfogyasztók a statisztikák szerint általában 20 éves korukban szoknak rá a kábítószerekre – derül ki egy felmérésből, amelynek készítői 18 és 29 év közötti, 400 személyes mintacsoporttal dolgoztak, a csoport tagjainak csaknem 75 százaléka férfi és közel 25 százaléka nő volt.

 • A szövetségeseket is érinti a washingtoni „spionlista”

  Nemcsak partnerként tekint az Egyesült Államok kormányzata az Európai Unióra és számos uniós tagországra, hanem olyan szereplőként is, amelynek belső ügyeit érdemes titkosszolgálati eszközökkel kifürkészni.

 • Hathetes gyász és „uralkodóváltás” a romáknál

  Szabályos „dinasztia” tagja volt az 58 éves korában elhunyt Florin Cioabă, a „romák nemzetközi királya”: a „trónt" ugyanis apjától, Ion Cioabától örökölte, aki 1992-ben ajándékozta meg saját magát a fejedelmi címmel. Utódja várhatóan a nagyobbik fia, Dorin Cioabă lesz. a roma közösség egyelőre gyászol.

 • Vakációzó politikusok: Mamaiától Miamiig

  Augusztusban szabadságra ment a román kormány, voltaképpen a romániai politikai élet is vakációzni indult, mindannyian úgy döntöttek, hogy ebben a hónapban pihenik ki az év és az országlás fáradalmait. A hölgyek-urak jól érezték magukat, remekül szórakoztak, azzal a boldogító tudattal, hogy az országban a legnagyobb rendjén mennek a dolgok.

 • Az egyházba, a seregbe és a polgármesterbe vetik hitüket

  Tovább csökken a román állampolgárok bizalma a politikai pártokban, a munkáltatókban és a Nemzetközi Valutaalapban, a legfontosabb teendőnek pedig az egészségügyi rendszert behálózó korrupció megszüntetését tartják – derül ki az INSCOP felmérésből.

 • „Lefeküdt” a korrupciónak Justitia istenasszony?

  Becsületes romániai jogászok állítják, hogy az országban Justitia istenasszony, bocsánattal legyen szólva, prostituálta magát. Nem csak notórius bűnözőket enged szabadon, de szolgálói közül is többen igencsak olcsón adják el magukat. A DNA számos ügyészt és bírót állított már bíróság elé – ahol remélhetően a mundér becsületére többet adó társaik ítélkeznek majd felettük.

 • Így lett negyven éve Kolozsvárból „Kolozsvár-Napoca”

  Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor negyven éve, 1974. október 15-én szó szerint az éj leple alatt döntötte el, hogy Kolozsvár felvegye a Napoca nevet is. Akkor tartották az 1850-ik évfordulóját annak, hogy Hadrianus római császár Napocát municípumi rangra emelte. A diktátor döntését  ma már nehéz visszavonni.

 • Moszkva-Washington: hidegháború után hidegbéke?

  Lemondta Moszkvába tervezett csúcstalálkozóját Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. A hivatalos oka a találkozó elmaradásának az, hogy Moszkva menedékjogot adott Edward Snowdennek.

 • Fájni fog nekünk az újabb IMF-szerződés

  Folytatja a megszorító gazdaságpolitikát a kormány – derül ki a Nemzetközi Valutaalaphoz intézett szándéklevélből, amely kiszivárgott a sajtóba. Az egyik ígéret szerint legkésőbb szeptember közepéig sürgősségi rendelettel „kiterjeszti az adózók körét”.

 • Hivatásos gépkocsivezetők – hamis papírokkal

  A román turistabusz június 23-i, montenegrói tragikus balesete nyomán – amelyben 18 személy vesztette életét – egy bukaresti lap, bizalmas értesülések alapján utánanézett annak, milyen körülmények között adják ki a hivatásos sofőrök egészségi állapotát és alkalmasságát bizonyító, illetve a sofőrvizsga letételéhez szükséges egészségügyi igazolványokat.

 • Kormánybevételek a lakosság zsebéből Magyarországon

  Tovább drágult az élet Magyarországon augusztus elsejétől. Nőtt a tranzakciós illeték mértéke, a bankbetétek után a 16 százalékos kamatadón felül meg kell fizetni a 6 százalékra rúgó egészségügyi hozzájárulást.

 • A bolgároknál és a töröknél olcsóbb a tengerpart

  A hat fekete-tengeri ország – Románia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Oroszország és Ukrajna közül Románia a negyedik helyet foglalja el a tengerparti vakációzás díjszabásainak tekintetében. Romániát Oroszország, Ukrajna és Grúzia előzi meg az árak szempontjából.