Háttér

 • A romániai fiatalok egynegyede munkanélküli

  Megengedhetetlenül nagy a munkanélküli fiatalok száma Romániában – erre a következtetésre jutottak az Európai Bizottság társadalmi igazgatóságának illetékesei, egyebek között az Eurofond statisztikája alapján. Ennek egyik oka, hogy az iskolák padjait szakképzetlen fiatalok hagyják el.
 • Elsötétült az OTV – a szelleme azonban él

  Jóllehet az Országos Audiovizuális Tanács visszavonta az OTV sugárzási jogát, nézői nem maradnak kedvenc műsoraik nélkül: Dan Diaconescu receptjét több más tévé-adó is átvette – így lesz majd hova átkapcsolniuk. Lassan az a veszély fenyeget, hogy „elotévésedik" az ország lakossága.
 • Huszonhárom honatyának gyűlt meg a baja a törvényekkel

  A parlamenti képviselők és a szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításai során a honatyáknak nagy gondjuk volt rá, hogy mindenképpen megerősítsék parlamenti mentelmi jogukat. A hosszas vita nyomán elfogadott változtatások rosszmájú politikai megfigyelők szerint a honatyák nem kevés elővigyázatosságról tesznek bizonyságot, annak érdekében, hogy kivédjék majd bűnvádi felelősségre vonásukat.
 • Luxuslakások politikusoknak az adófizetők pénzén

  Évek – évtizedek – óta bérelnek luxuslakást az állami protokollalaphoz tartozó villákban olyan volt tisztségviselők, akik már nem töltik be felelős tisztségüket. A főváros szívében, luxusnegyedeiben lévő lakásaikért minimális bért fizetnek.
 • A franciák háborúja: siker, vagy újabb Indokína?

  Franciaország beszállt a lázadók elleni háborúba Maliban, amivel világpolitikai szerepét erősíti és hagyományos érdekeit védi. A helyi al-Kaida iszlám államot akar építeni ugyanitt. Kérdés, hogy sikerül-e stabilizálni az országot, vagy Mali lesz Franciaország újabb Indokínája, egy hosszú, véres és kínos kudarccal végződő újabb „gyarmati" konfliktus.
 • Az év „meccse”: IMF kontra Ponta-kormány

  Nem ígérkeznek könnyűnek a kormány Nemzetközi Valutaalap Bukarestben tartózkodó küldöttsége közötti tárgyalások. Akárcsak elődei, a Ponta-kabinet több korábban vállalt kötelezettségét nem teljesítette, ennek ellenére elvárná az IMF-től, hogy járuljon hozzá a választási kampányban tett ígéretek teljesítéséhez.
 • „Filmből koppintott” merényletek Romániában

  Igazi, „filmbeli" merényletet készítettek elő alvilági személyek az elmúlt héten Piatra Neamţon. Miután kézre került Románia „első igazi" terroristája, a romániai újságírók bagdadi elrablását megszervező Omar Hayssam személyében (akinek némi ügyészségi és hírszerző segédlettel végül is sikerült elmenekülnie Romániából), most a Terrorizmust és a Szervezett Bűnözést Kivizsgáló Igazgatóság (DIICOT) segítségével sikerült tetten érni az első „hivatásos merénylőcsoportot" is.
 • A magyar hadtörténet legnagyobb veresége

  Hetven évvel ezelőtt, 1943. január 12-14. között az oroszok áttörték a gyenge ellenállást tanúsító doni magyar arcvonalat, ennek során odaveszett a 2. magyar hadsereg jelentős része: a 200 ezres seregből 120 ezren soha nem tértek haza. Idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában.
 • A „jogvédő” Becali és társai a parlamenti bizottságokban

  Nem megfelelő embert a nem megfelelő helyre. Mintha csak ebből a gondolatmenetből indultak volna ki a honatyák a parlamenti szakbizottságok tagjainak megválasztásánál: sok esetben olyan személyek kerültek a testületekbe, akiknek semmi közül nincs azok tevékenységi köréhez.
 • Ősztől már minden Orbán kezében összpontosulhat

  Őszre a maradék néhány – közjogilag – független, hatalmi kontrollt jelentő intézmény is engedelmes kiszolgálójává válhat a kormány politikájának. A Magyar Nemzeti Bank új elnökét márciusban választhatják meg, április végére két új taggal egészülhet ki az Alkotmánybíróság, szeptemberben minden bizonnyal Szabó Máté ombudsmannak is mennie kell majd.
 • Nőtt a jövedéki adó: drágább lesz az élet az új esztendőben

  Az idei esztendő – akárcsak a többi – újabb drágulásokkal indul. A jövedéki adó növekedése, a lej értékvesztése miatt jelentősen emelkedik a cigaretta és az üzemanyag ára. A kormány lehetővé tette az önkormányzatok számára a helyi adók megemelését, és megint csak drágul a villamos energia, továbbá a földgáz.
 • Kínától Indiáig: hány újév van egy új esztendőben?

  A világszerte használt Gergely-naptárban január elsejétől ismét eggyel több lesz az évek száma – de ez nem mindenhol és nem mindig volt így. Kínában például január és február között váltanak esztendőt, a zsidóknál idén szeptember 16. és 18. között állt be az 5773. év, a hinduknál áprilisban lesz újév.
 • „Mai” karácsony: a szeretet hiánya

  A karácsonyi vásárlási láz hevében sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a legdrágább ajándékkal is azt akarjuk kifejezni, a szeretett valaki fontos számunkra, ezt az érzést azonban nem feltétlenül anyagi javakkal lehet megfoghatóvá tenni – figyelmeztet a budapesti Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője.
 • Aránytalanul megduzzadt a román parlament

  Romániában egy csapásra 118 fővel nőtt meg a parlament létszáma, amely 470 főről 588 főre dagadt. Az ország ezzel a legnépesebb törvényhozói testülettel rendelkező országok sorába lépett. Idén csupán a honatyák szállásköltsége 6 millió euróba került.
 • Iskolai ámokfutók, tizenéves gyilkosok

  Az utóbbi időkben megszaporodtak az iskolákban, nyilvános helyeken – például bevásárlóközpontban, mozikban – elkövetett ámokfutások száma. A merénylők – többnyire fiatalok – ártatlan emberek életét oltják ki, mindenféle ok vagy magyarázat nélkül.
 • Mire hazaér Lappföldről, DD frakció nélkül maradhat

  Más frakciókba kérezkedik át a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben megválasztott képviselők kétharmada a parlamentben, a párt alapítója és névadója, Dan Diaconescu bulvártévé-tulajdonos pedig Lappföldre utazott vakációzni - jelentették csütörtökön a bukaresti hírforrások.
 • „Fura urak” gyülekezete az új parlament

  A választási törvény immár harmadszorra is bebizonyította: nem felel meg céljának, és semmivel sem járul hozzá a honatyák „minőségi feljavításához". A rendszer nyomán ismét első helyet szerző jelöltek estek ki, miközben második vagy harmadik helyezést megszerzők bejutottak a törvényhozás fórumába. A jelenlegi parlamentbe enyhén szólva egzotikus figurák kerültek be, volt szekusok, pártvándorok, rokonok, titkárnők, bűnvádi eljárás alatt állók; utóbbiak közül kettő ellen végleges ítélet született meg, tizenötöt bíróság elé küldtek, öt ellen pedig még zajlik a bűnvádi kivizsgálás.
 • Változatok – egy kormányfőre

  A választások után – igaz, előtte sem volt kétséges – immár nyilvánvalóvá vált, hogy a Szociál-Liberális Szövetség alakít kormányt. A fő kérdés azonban csak az: kit nevez majd ki miniszterelnöknek Traian Băsescu – aki korábban a közvélemény értésére adta, miszerint (alkotmány ide, alkotmány oda) nem biztos, hogy a szociál-liberálisok által megnevezett politikust, Victor Pontát nevesíti majd a kormányfői tisztségre.
 • Vasárnap szavazunk – a választások aritmetikája

  Összesen 18 789 szavazókörzetbe várják december 9-án, vasárnap reggel héttől este kilencig a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat a parlamenti választások napján. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a honatyák létszáma a jelenlegi mandátumszámhoz képest növekedjen.
 • Magyar antiszemitizmus: hol az a két pofon?

  Az antiszemitizmus, sajnos, ismét elharapózott a világban, elsősorban Európában. Magyarországon (de másutt, így Romániában is) – például már-már csak az az antiszemita, aki – túlzásba viszi a zsidózást. Nem véletlen az, hogy a Jobbik Magyarországon előretört és a parlamentbe került.