Szegedi Csanádot sokkolta, hogy a holokauszt igaz

A volt Jobbikos képviselő Szegedi Csanád most Oberlander Baruch rabbitól tanul a zsidó hagyományokról, a vallásról, a zsidóság történetéről, feleségével zsinagógába jár és a héber írást is megtanulta. A Magyar Narancsnak adott interjúban elmondta, neki az életében kellett újjászületnie, és ezen megy most keresztül.

Mint ismert, a politikusról egy évvel ezelőtt derült ki, hogy anyai ágon  zsidó származású, és az ügy kirobbanása óta nem nyilatkozott a sajtónak. Az interjúban részletesen beszámol arról, fiatalon miért lett antiszemita és hogyan fogadta a családja az identitásváltását.

Miután nagymamája megosztotta vele az évtizedekig őrzött családi titkot, miszerint az ő anyja – Szegedi dédanyja – zsidó volt, őt pedig a nevelőszüleivel együtt deportálták a holokauszt idején, Szegedi először azzal nyugtatta magát, hogy ettől még nem változott semmi, ő ugyanaz az ember maradt. Hamar rá kellett döbbennie, hogy ez nem így van.

Az első ember a Jobbikból, akivel megosztotta a történetét, azt tanácsolta neki, hallgasson az ügyről. Ez a stratégia viszonylag hamar ellehetetlenült, a kuruc.info ugyanis kitette Szegedi nagyszüleinek anyakönyvi kivonatait az internetre, így többé nem volt titok a származása. Ekkor a Jobbik egyes tagjai bocsánatkérésre és lemondásra szólították fel, ő azonban nem értette, miért neki kellene mentegetőznie azért, amiért a családját ártatlanul meghurcolták.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor viszont lehetőséget látott Szegedi származásában: úgy gondolta, ő lehetne a párt "lézerpajzsa", a díszzsidó, és így akár az egész kampányt is végig lehetne csinálni. Egy másik elnökségi tag, Szegedi személyes jó barátja pedig viccesen azt ajánlotta megoldásnak, hogy lőjék agyon Szegedit, de rögvest szülessen újjá, 18 évesen, zsidó felmenők nélkül.

Szegedit ezek a beszélgetések mélyen megviselték, és úgy döntött, kilép a pártból. "Kirekesztőből kirekesztett lettem. Hirtelen megéreztem, milyen a másik oldalon lenni. Azt gondolom ez hozta el bennem a fordulatot" – mondta a Narancsnak.

Mint mondta, sokat beszélgetett a nagymamájával, és valósággal sokkolta, hogy a holokauszt igaz. „Vvoltak gázkamrák, egyes csendőrök gátlástalanul kegyetlenkedtek a deportáltakkal, a nácik hogyan semmisítették meg a gyerekeket és az öregeket” – mesélt az első felismeréseiről a Jobbik ex-alelnöke. 

Kimaradt?