Háttér

 • Régiós B-terv: Székelyföldhöz csatolnák Besztercét

  Maros, Hargita, Kovászna és Beszterce-Naszód megyét sorolná B-tervként egy régióba az a javaslatcsomag, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített a területi-közigazgatási reformmal kapcsolatban. Az A-terv" a Maros, Hargita, Kovászna megye alkotta régió marad. Van C-terv is.
 • A marhává lett ló és a lóvá tett vásárló

  Lóhúsbotrány tette fekete báránnyá Romániát az élelmiszer-termékek európai piacán. Amikor Bukarestnek majdnem sikerült tisztáznia magát a marhahúsként eladott lóhús-kereskedelem vádja alól, a görög élelmiszerügyi hatóság bejelentette: egy romániai cég ugyancsak lóhúst árult marhahúsként.
 • A fehér füstre várva: hogyan választanak pápát?

  A pápaválasztást nehéz megbundázni, viszont napokig is eltarthat, mivel kétharmad kell az új pápa megválasztáshoz. A Sixtus-kápolnából nem szivároghat ki semmi, csak a fehér (vagy a fekete) füst. Bent viszont mindenki lát mindenkit. A „poloskákat” kiszűrik, a szabályok ellen vétő bíborosokat pedig kiközösítik.
 • Alkotmánymódosítás készül – mit tudunk róla?

  Az ország lakóinak 13 százaléka ért egyet azzal az RMDSZ-javaslattal, hogy módosítani kell a Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmánycikkelyen – derül ki az IRES felméréséből. Az adatok szerint a megkérdezettek 78 százaléka hallott már arról, hogy a parlament az alaptörvény módosítására készül.
 • Băsescu-Blaga-Udrea: szakadni fog a PDL a kongresszuson?

  Néhány évvel ezelőtt Traian Băsescu, Elena Udrea és Vasile Blaga között nem volt különösebb nézeteltérés a Demokrata Liberális Párton belül. Mára már azonban a közöttük feszülő ellentétek a legnagyobb ellenzéki erő szakadásához vezethetnek. A PDL márciusban tart tisztújító kongresszust.
 • Klaus Johannis és a magyarok: nem oszt, nem szoroz

  Nincs különösebb jelentősége a kormány kisebbségvédelmi politikája szempontjából annak, ha Klaus Johannis, a Német Demokrata Fórum elnöke vezető tisztséget kap a Nemzeti Liberális Pártban (PNL) – vélekednek a maszol.ro által megkeresett RMDSZ-es politikusok.
 • „Mutáns” ételek a román hipermarketekben

  A szuper- és hipermarketek láncolata következtében óriásira duzzadt az árukínálat Romániában. Mindez csak látszólagos; sok esetben egymástól alig eltérő, minőségben pedig szinte teljes mértékben megegyező termékeket reklámoznak különféle megnevezések alatt – és más-más árakon.
 • Made in Germany: mítosz vagy valóság a híres német minőség?

  A német minőség feltehetően páratlan sikertörténet. A nagy német cégek ma már mind multik, viszont vannak kevésbé ismert társaságok, melyek kizárólag Németországban termelnek, és amit nyújtanak, ugyanúgy világszerte piacvezető. Ahhoz, hogy a Made in Germany ma is hasson, olyan tudatos fogyasztói környezet is kell, mint a németországi.
 • Infláció: Románia az ár(ak) sodrásában

  A Román Nemzeti Bank inflációról szóló jelentése szerint Romániában az árak őszig folyamatosan emelkedni fognak, az utolsó évnegyedben várható némi csökkenés. Az idénrevárható drágulásokat elsősorban a földgáz, a villanyáram és a hőenergia árának növekedése okozza.
 • Milyennek látja Székelyföldet egy román újságíró?

  „A székelyek szeretnék zászlajukat, közösségi szimbólumaikat használni, de talán ennél többet is. A románok pedig megtagadják ártalmatlan kéréseiket, attól tartva, hogy precedensül szolgálhatnak túlzott követelésekre" – így foglalta össze székelyföldi tapasztalatait szerdán közölt riportjában Dan Tăpălagă.
 • Húsvétig felszáll a fehér füst a Vatikánban

  A pápa lemondása után kezdetét veszi a Vatikánban a „sede vacante" (üres trón) ideje. XVI. Benedek kérte, hogy hívjanak össze konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. „Húsvétra meglesz az új pápánk" – ígérte Federico Lombardi vatikáni szóvivő, s elkezdődtek a találgatások a távozó egyházfő utódjairól.
 • Székely zászlót védő írások a román sajtóban

  Több román publicista közölt a héten a kisebbségi jelképhasználat jogát elismerő, a nacionalista hangulatkeltést elítélő írást a székelyzászló-ügy kapcsán.
 • Székely szimbólumok vannak a román címerben

  A székely szimbólumok is megtalálhatók Románia jelenlegi címerében, amelyet ráadásul egy magyar szakember készített – mondta el a maszol.ro-nak Szekeres Attila István heraldikus. Erről pénteken román újságírók egy csoportját is tájékoztatja Csíkszeredában a Székely Címer-, Pecsét és Zászlótörténeti Munkacsoport.
 • Románia „mumusa”: az etnikai alapú régiók

  Miközben csütörtökön Antal Árpád polgármester kifejtette, hogy régióátszervezéskor nem lehet figyelmen kívül hagyni az etnikai jelleget, a székelyföldi románok szervezete az etnikai alapú területi egységek tilalmát kezdeményezte. Az IRES felmérése szerint a társadalom nagy része tart a magyarok elkülönülésétől.
 • Elodia továbbra sincs – gyilkosa vélhetően megkerült

  Az OTV 240 részes „Elodia-szappanoperáját” követően – amelyben a brassói ügyvédnő meggyilkolásának/túlélésének ezerféle változatát követhette nyomon a csatornatévé nézője – most, úgy tűnik, megvan maga a gyilkos is, aki nem más, mint Eodia Ghinescu férje, Cristian Cioaca volt rendőr.
 • Észak-Korea ismét elővette az atomkártyát

  Ismét felizzott a feszültség a Koreai-félszigeten a napokban, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának Kína egyetértésével elfogadott elítélő határozatára válaszul Észak-Korea újabb nukleáris teszttel fenyegetőzött, amelyet akár napokon belül elvégezhetnek.
 • Voiculescu csiki-csukit játszik a bírósággal

  Dan Voiculescu az első nem-szenátor szenátor. Miután a tavalyi, decemberi választásokon bekerült a felsőházba, először beteget jelentett, majd kivette parlamenti szabadságát, így több mint 40 napon át nem tette le a szenátori esküt. Majd, miután letette, rövid idő múlva – lemondott. A háttérben bírósági pere áll.
 • A romániai fiatalok egynegyede munkanélküli

  Megengedhetetlenül nagy a munkanélküli fiatalok száma Romániában – erre a következtetésre jutottak az Európai Bizottság társadalmi igazgatóságának illetékesei, egyebek között az Eurofond statisztikája alapján. Ennek egyik oka, hogy az iskolák padjait szakképzetlen fiatalok hagyják el.
 • Elsötétült az OTV – a szelleme azonban él

  Jóllehet az Országos Audiovizuális Tanács visszavonta az OTV sugárzási jogát, nézői nem maradnak kedvenc műsoraik nélkül: Dan Diaconescu receptjét több más tévé-adó is átvette – így lesz majd hova átkapcsolniuk. Lassan az a veszély fenyeget, hogy „elotévésedik" az ország lakossága.
 • Huszonhárom honatyának gyűlt meg a baja a törvényekkel

  A parlamenti képviselők és a szenátorok jogállását szabályozó törvény módosításai során a honatyáknak nagy gondjuk volt rá, hogy mindenképpen megerősítsék parlamenti mentelmi jogukat. A hosszas vita nyomán elfogadott változtatások rosszmájú politikai megfigyelők szerint a honatyák nem kevés elővigyázatosságról tesznek bizonyságot, annak érdekében, hogy kivédjék majd bűnvádi felelősségre vonásukat.