Háttér

 • Huszáros magyar győzelmek a románok ellen

  Valamikor a magyar válogatott „huszárosan” győzött a románok ellen – ha kellett még Bukarestben is, kilenc góllal! Az utóbbi években a páros találkozókat általában a románok nyerték, most pedig szurkolni kell azért, hogy Egervári Sándor legényei ne kapjanak ki csúfosan a román fővárosban.

 • Másoknál is kóborolnak gazdátlan ebek

  Magyarországon – és más EU-tagállamokban is – gondot okoznak a kóbor kutyák, de azért a fővárost, Budapestet megszabadították tőlük. Igaz, a többi városban viszont a gazdátlan kutyák elszaporodtak, a menhelyek és az állatvédők már nem győzik befogásukat és fenntartásukat, a pénz, a segítő kéz pedig nem lesz több.

 • Két nőt vernek meg óránként Romániában

  Romániában átlagosan minden harminc percben megvernek egy nőt. Az elmúlt esztendőben csaknem 800 nő halt meg a – többnyire a házastársától kapott – verések miatt. Statisztikák szerint 2010 és 2012 között 65 ezer családi erőszakról érkezett jelentés.

 • Nő kerülhet az amerikai jegybank élére

  Néhány hónapon belül kiderül, hogy kit választ az amerikai jegybankként funkcionáló Federal Reserve (Fed) élére Barack Obama. Az amerikai sajtóban már hetek óta megindultak a találgatások.

 • Szeptembertől olcsóbb a kenyér, drágább a vasút

  Szeptember elsejétől több törvény, kormányrendelet és más jogszabályozás lép életbe, amelyek közvetlenül érintik az egyszerű emberek pénztárcáját is. Így például elviekben olcsóbb lesz a kenyér, ám drágulnak a vasúti jegyek és nő a szeszesitalok jövedéki adója.

 • Ezt nem lett volna szabad Aszadnak megtennie

  A Szíria elleni körvonalozódó katonai akciójukkal a nyugati hatalmak a vegyi fegyverek használata miatt kívánják büntetni a damaszkuszi vezetést. A civilizált világ ugyanis nem engedheti meg ennek a tömegpusztító fegyvernek az alkalmazását.

 • Szíria megtámadása: orosz-amerikai háború?

  A damaszkuszi vegyi támadással az Aszad-rezsim az átlépte azt a „piros vonalat”, amit Barack Obama elnök szabott meg az amerikai katonai beavatkozás feltételeként. Szíria megtámadása esetén jelentősen átrajzolódhatnak a térségben a hatalmi erővonalak.

 • Siralmas a román egészségügy állapota

  Az elhalálozási ráta Romániában a legnagyobb az Európai Unió 28 tagállama között.Az egészségügyi beruházások siralmas állapotára nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet is rámutatott tanulmányában. Ezen a téren még Bulgária is megelőzi Romániát.

 • Magyarország: „éltanulóból” – balkáni állam?

  Jóllehet a magyarországi bruttó nemzeti össztermék legújabb számai derűlátásra adhatnak okot, Magyarország azonban máris leszakadt a visegrádi négyek csoportjáról, szomszédai pedig a gazdasági növekedés tekintetében lassan elhagyják az éveken át a Nyugat szemében „éltanulóként” számon tartott országot.

 • Gibraltár lehet Európa Falklandja

  Valószínűleg egy tényfeltáró misszió fogja vizsgálni, hogy a spanyol-gibraltári határon végzett szigorított határellenőrzés összeegyeztethető-e a szabad mozgás jogával, erről egyezett meg egymással múlt hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök.

 • A koreai haláltáborok túlélői Szöulban beszámoltak a borzalmakról

  A héten az ENSZ Emberjogi Bizottsága Szöulban ült össze, harminc túlélő számolt be az észak-koreai táborokban folyó brutalitásról. 150-200 ezer embert tartanak fogva az észak-koreai haláltáborokban, a táborok lakói többnyire ártatlanok. Az ENSZ szöuli ülésén túlélők számoltak be a borzalmakról, amelyekről több tekintélyes külföldi lap hírt adott.

 • Így tartóztatták le Ion Antonescu marsallt

  Mircea Vâlcu-Mehedinți történész, a Kutatások – Románia ismeretlen története című sorozat szerzője és kiadója nemrégiben felfedezett egy gyorsírásos jegyzőkönyvet, amely Ion Antonescu fasiszta marsall 1944. augusztus 23-án történt letartóztatása alkalmából készült a Királyi Palota Sárga termében.

 • Felmérés: a romániai drogfogyasztó robotképe

  Romániában a drogfogyasztók a statisztikák szerint általában 20 éves korukban szoknak rá a kábítószerekre – derül ki egy felmérésből, amelynek készítői 18 és 29 év közötti, 400 személyes mintacsoporttal dolgoztak, a csoport tagjainak csaknem 75 százaléka férfi és közel 25 százaléka nő volt.

 • A szövetségeseket is érinti a washingtoni „spionlista”

  Nemcsak partnerként tekint az Egyesült Államok kormányzata az Európai Unióra és számos uniós tagországra, hanem olyan szereplőként is, amelynek belső ügyeit érdemes titkosszolgálati eszközökkel kifürkészni.

 • Hathetes gyász és „uralkodóváltás” a romáknál

  Szabályos „dinasztia” tagja volt az 58 éves korában elhunyt Florin Cioabă, a „romák nemzetközi királya”: a „trónt" ugyanis apjától, Ion Cioabától örökölte, aki 1992-ben ajándékozta meg saját magát a fejedelmi címmel. Utódja várhatóan a nagyobbik fia, Dorin Cioabă lesz. a roma közösség egyelőre gyászol.

 • Vakációzó politikusok: Mamaiától Miamiig

  Augusztusban szabadságra ment a román kormány, voltaképpen a romániai politikai élet is vakációzni indult, mindannyian úgy döntöttek, hogy ebben a hónapban pihenik ki az év és az országlás fáradalmait. A hölgyek-urak jól érezték magukat, remekül szórakoztak, azzal a boldogító tudattal, hogy az országban a legnagyobb rendjén mennek a dolgok.

 • Az egyházba, a seregbe és a polgármesterbe vetik hitüket

  Tovább csökken a román állampolgárok bizalma a politikai pártokban, a munkáltatókban és a Nemzetközi Valutaalapban, a legfontosabb teendőnek pedig az egészségügyi rendszert behálózó korrupció megszüntetését tartják – derül ki az INSCOP felmérésből.

 • „Lefeküdt” a korrupciónak Justitia istenasszony?

  Becsületes romániai jogászok állítják, hogy az országban Justitia istenasszony, bocsánattal legyen szólva, prostituálta magát. Nem csak notórius bűnözőket enged szabadon, de szolgálói közül is többen igencsak olcsón adják el magukat. A DNA számos ügyészt és bírót állított már bíróság elé – ahol remélhetően a mundér becsületére többet adó társaik ítélkeznek majd felettük.

 • Így lett negyven éve Kolozsvárból „Kolozsvár-Napoca”

  Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor negyven éve, 1974. október 15-én szó szerint az éj leple alatt döntötte el, hogy Kolozsvár felvegye a Napoca nevet is. Akkor tartották az 1850-ik évfordulóját annak, hogy Hadrianus római császár Napocát municípumi rangra emelte. A diktátor döntését  ma már nehéz visszavonni.

 • Moszkva-Washington: hidegháború után hidegbéke?

  Lemondta Moszkvába tervezett csúcstalálkozóját Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. A hivatalos oka a találkozó elmaradásának az, hogy Moszkva menedékjogot adott Edward Snowdennek.