Háttér

 • Erőssék halála: balszerencse és rossz döntések

  2013. május 22-én a 8586 méter magas Kancsendzsöngán meghalt minden idők legjobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt, és Kiss Péter. Utóbbit mindenki a legjobb fiatal magyar alpinistának tartotta.

 • Felmérés: rossz irányba halad az ország

  1072 személyből álló mintacsoporton végzett telefonos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, mindössze 26 százalék szerint állt jó pályára Románia. Az IRES felmérése a 2013 februárja és májusa között készült.

 • Gigi Becali: juhpásztor, milliomos, börtönlakó

  A hadsereggel történt botrányos telekcserét követően 16 év, 11 hónap és 15 nap után került rácsok mögé Gigi Becali, aki már két éjszakát töltött a Rahova börtön egyik cellájában.

 • Nepotizmus az USL-ben: két családé a fél ország?

  Romániában a hatalomra kerülők rokonairól, családtagjairól minden esetben kiderül, hogy különleges képességgel megáldott emberekről van szó, akik – képességeikhez illő – fontos (és jól fizetett) állásokba kerülnek. Így történt ez most, a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra jutása alkalmával is.

 • Eurovíziós Dalfesztivál: a leghosszabb életű tévé-show

  Románia és Magyarország versenyzője is fellép az idei, ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjében. A világ leghosszabb életű tévé-showját Svédországban, Malmőben rendezik meg, mivel a tavalyi fesztivált a svéd énekesnő Loreen Euphoria című dala nyerte.

 • Padlóra került a romániai jobboldal

  Romániában voltaképpen nincs jobboldal – illetve a megsokasodó, önmagukat úgymond jobboldalinak nevező pártok olyannyira gyengék, hogy semmiféle szerepük nincs a romániai politikai életben. Egységesülésük helyett újabb alakulatok jelentek meg, és nem a hatalom, a Szociál-Liberális Szövetség képviselői, hanem egymás ellen folytatnak harcot.

 • Hárompárti koalíció Németországban?

  Az Alternatíva Németország Számára (AfD) népszerűsége azt mutatja, hogy nyitottabb, hatpárti rendszer alakulhat ki az országban, így a hagyományos kétpárti helyett hármas koalíció jöhet létre – vélik politikai elemzők.

 • Sokba kerülnek, keveset dolgoznak a honatyák

  A tévékben, lapokban már annyira unalmas lett a töküres termek, a bóbiskoló, újságot olvasó, netán szexfotókat nézegető, honatyák látványa, hogy a média már nem is töri magát az ilyen felvételekért. Mindezért azonban kiváló fizetést kapnak és több féle juttatásban részesülnek.

 • Bajnait szeretnék kormányfőnek, és szegénységben élnek a magyarok

  Két magyarországi felmérés – két meglepő eredmény. A Medián által végzett közvélemény-kutatás szerint a kormányváltást kívánó voksolók többsége Bajnai Gordon tartja az ellenzék legalkalmasabb vezetőjének, a Tárki adatai szerint pedig Magyarországon a lakosság közel fele szegénységben él.

 • Titkos ügynökök hálózzák be a román sajtót

  A román média sosem látott mértékben átpolitizált, de a sajtószabadságra leselkedő legnagyobb veszély a titkosszolgálatok ügynökeinek beszivárgása a szerkesztőségekbe – állapították meg az ActiveWatch Médiafigyelő Ügynökség képviselői legújabb jelentésük bemutatásakor.

 • Utolsók között Európában a román egészségügy

  Felmérések szerint Románia lakossága mindenekelőtt az egészséget tartja a legfontosabbnak, azt az anyagi jólét, a gazdasági felemelkedés, a boldogulás elé helyezi. Az egészségügyi rendszer szempontjából azonban Románia az utolsó helyek egyikét foglalja el az európai ranglistákon.

 • Felmérés: Temes megyében a legjobb az élet

  A Temes megyeieknek a legjobbak az életkörülményeik az országban – ez derül ki a Központi Statisztikai Intézet, a Munkaerő-foglalkoztatási Országos Ügynökség és az Országos Előrejelzési Bizottság adatainak összesítéséből. Hargita megyében a legalacsonyabbak a bérek.

 • A Ponta-kormány egy éve: mínuszok és pluszok

  Kereken egy évvel ezelőtt iktatták be hivatalába az Ungureanu-kormány helyét átvevő Ponta-kabinetet. Az Evenimentul zilei az évfordulón elkészítette a miniszterelnök egy éves mandátumának gazdasági mérlegét, amely a lap szerint meglehetősen negatívra sikeredett.

 • Titokban szervezett tanulmányutakat Oxfordba

  A marosvásárhelyi magyar orvosképzés támogatójának, Somogyi Péter magyar agykutatónak számos erdélyi kutató köszönheti a szakmai fejlődését. Támogatómunkáját még a kilencvenes évek előtt elkezdte, amikor titokban kellett megszervezni az erdélyi kutatók számára az oxfordi tanulmányutakat.

 • Budapesten ülésezik a hét végén a Zsidó Világkongresszus

  A Zsidó Világkongresszus (WJC) a hét végén Budapesten tartja három napos tisztújító közgyűlését.

 • Famaffia tartja rettegésben Székelyföldet?

  „Nem ismernek sem istent, sem embert, a nyakadat veszik a láncfűrésszel” címmel közölt terjedelmes írást kedden a Gândul a Székelyföldet rettegésben tartó állítólagos famaffiáról. A portál szerint az illegális erdőirtási statisztikákat Hargita és Kovászna megye vezeti.

 • Viszonyulás a munkához – romániai módra

  A romániaiak 62 százaléka egyetért azzal, hogy május elseje hivatalos munkaszüneti nap legyen – derül ki egy bukaresti cég felméréséből. A munkához való viszonyulást vizsgáló kutatás szerint a megkérdezetteknek csaknem a fele a románokat lustának tartja.

 • Magyar trafiktörvény: jogszabály helyett mutyi?

  Drágábban, kisebb választékból rosszabb minőségű cigarettát vásárolhatnak majd a magyarországi dohányosok a július 1-jén nyitó trafikokban. A magyarországi média időközben kiderítette azt is, hogy a Fidesz helyi vezérei döntötték el, ki nyithat trafikot. Az ellenzék bűncselekményt emleget.

 • Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceaușescunak a németekért

  A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Ceaușescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését - írta hétvégi számában a Jurnalul Național című román lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.

 • Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok

  A gazdasági-pénzügyi válság körülményeivel, a brit gazdaság ismétlődő recessziójával dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben.