Háttér

 • Így drágul jövőre az élet Romániában

  Románia költségvetését a következő esztendő(k)ben valamennyi romániai család nagyjából egy havi minimálbérrel, vagyis 721 lejjel finanszírozza majd – erre a következtetésre jutottak pénzügyi elemzők a román kormány és a Nemzetközi Valutaalap most zárult tárgyalásait követően.

 • Törvényhozói munka – középiskolai szinten

  A jelenlegi – túlnépesedett – román parlamentben jócskán akadnak képviselők és szenátorok, akik mindössze 12 osztályt jártak ki, vagyis, a legjobb esetben is csupán érettségivel rendelkeznek.

 • Felmérés: ilyenek a mai erdélyi magyar fiatalok

  Későn házasodnának és vállalnának gyereket, egyre korábbi időpontra tervezik első szexuális élményüket és „berúgásukat”, Magyarország helyett pedig inkább Németországban vagy Nagy-Britanniában vállalnának munkát az erdélyi magyar fiatalok – derül ki két kolozsvári szociológus, Barna Gergő és Kiss Tamás kutatásjelentéséből.

 • Teljesen átírhatja egy koponya az emberi evolúciót

  Egy bámulatosan jó állapotban fennmaradt, Grúziában talált 1,8 millió éves koponya azt sugallja, hogy a modern ember előtt csak egyetlen Homo faj létezett. Ha a szakértők elmélete bebizonyosodik, akkor teljesen újraírhatjuk az emberi evolúcióról szóló tankönyveket.

 • Ha megismétlődne az 1977-es romániai földrengés

  Egy bukaresti hetilapnak sikerült megszereznie a lakásbiztosítási törvény alapját képező dokumentumot, amelyből elrémisztő adatok derülnek ki egy esetleges nagyobb földrengés következményeiről. A dokumentumot romániai szakemberek állították össze a Világbank szakértőivel közösen.

 • Életszínvonal: papíron Pontáék jobbak Bocéknál

  A számok alapján a lakosság életszínvonala valamelyest javult a Ponta-kabinet mandátuma alatt Emil Bocék kormányzási időszakához képest: csökkent a munkanélküliség, nőttek a bérek, növekedett az európai uniós alapok lehívásának hatékonysága, csökkent az infláció és mérséklődtek az állami vállalatok tartozásai.

 • A Székelyek menetelése képekben Maksától New-Yorkig (GALÉRIA)

  A Magyar Távirati Iroda (MTI) fotósai a Székelyek nagy meneteléséről és a háromszéki felvonulással szolidarizáló demonstrációkról is készítettek felvételeket. Ezeket gyűjtöttük össze galériánkban.

 • Szenátorok és képviselők: előjogok és kiváltságok

  Jóllehet a parlament a közvélemény-kutatás szerint hosszú évek óta a legnépszerűtlenebb intézmények között szerepel (a Sociopol legfrissebb felmérése szerint 24 százalékkal az utolsó előtti helyet foglalja el a 17 százalékot összesítő politikai pártok előtt), a honatyák – a nagy fizetések és különféle juttatások mellett – további előjogokat biztosítanak maguknak.

 • Amerikai gazdaság: egyelőre nem lesz patthelyzet?

  Az amerikai államadósság-limit emelése körül valószínűleg nem ismétlődik meg az elmúlt hetekben látott politikai-költségvetési patthelyzet, tekintettel a mostani válság okozta politikai károkra és a jövő évi kongresszusi választásokra – vélik londoni pénzügyi elemzők, illetve nemzetközi gazdasági elemzők.

 • Ezek a halál leggyakoribb okai Romániában

  Hogyan, milyen okokból halnak meg a legtöbben Romániában, milyen az elhalálozási ráta? Ezekre a kérdésekre keresett választ az Országos Statisztikai Intézet. Felméréséből kiderült, hogy faluhelyen nagyobb az elhalálozási ráta, ami egyrészt a nehezebb életkörülményekkel, valamint az egészségügyi szolgáltatás hiányosságaival magyarázható.

 • Így lett a kormány a palagáz-kitermelés híve

  Hiába zajlanak naponta tüntetések a verespataki aranybánya és a palagázak kitermelése ellen, a miniszterelnök nem ad az utca szavára. Victor Ponta az Egyesült Államokban zajló hivatalos látogatásán is közölte, hogy kormánya támogatja a zöldek által ellenzett beruházásokat.

 • Biszku Béla, a „puha diktatúra legkeményebb ökle”

  Háborús bűntett és más bűncselekmény miatt vádiratot nyújtott be a Biszku Béla ellen indult bűnügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszékhez.

 • Klaus Johannist jó ideje a németek sem érdeklik

  Klauss Johannis nagyszebeni polgármester nemcsak a magyarok számára nem oszt és nem szoroz, de évtizedek óta már a németek számára sem – véli Balázs Lajos egyetemi tanár. A Sapientia docense a maszol.ro korábbi háttéranyagához hozzászólva felidézte lapunknak egy személyes élményét a Német Demokrata Fórum volt elnökével.

 • Minden, amit a módosított KRESZ-ről tudni kell

  Törvénytervezet formájában került a parlament elé az új közlekedési rendszabály, a KRESZ. A tervezetben az egyik legfontosabb módosítást az alkohollal szembeni nulla tolerancia megszüntetése jelenti, és ez váltotta ki a legnagyobb vitát is. A legnagyobb kiszabható bírságot 9600 lejben állapították meg.

 • Gazdag és „szegény” romániai milliomosok

  Az egyetlen román dollármilliárdos a 49 éves Frank Timiş, akinek vagyonát 1,7-1,75 milliárd dollárra becsülik. A ranglista második helyén a 73 éves neves teniszező, Ion Ţiriac szerepel, 850-900 millió dolláros vagyonnal. A harmadik helyen álló 45 éves Gruia Stoica vagyona 530-550 millió euró.

 • Felmérés: Magyarország a legellenszenvesebb állam

  A világ országai közül Magyarországot tartják a legellenszenvesebbnek a románok. Ez derül ki az INSCOP szeptember 10. és 17. között készült felméréséből. A közvélemény-kutatás 38 megyében összesen 70 településre és Bukarestre terjedt ki. A mintacsoport 1050, tizennyolc éven felüli személyből állt, a hibalehetőség plusz-mínusz 3 százalék

   

 • Mégsem lesz „öngyilkos” az Egyesült Államok?

  A gazdasági öngyilkosság közelébe sodródott az Egyesült Államok, de most felcsillant a megoldás lehetősége. A másfél hete tartó kormányzati leállásból egyelőre keveset éreznek az amerikaiak, a sokkal komolyabb veszélyekkel járó csődhelyzet pedig talán elkerülhető lesz.

 • Vádirat: Orbán Viktorral is riogatott Liviu Dragnea

  „Azt akarjátok, hogy Magyarországon döntsenek a románok sorsa felől? Gyertek szavazni!” Ilyen üzenetek megfogalmazására biztatta a szociáldemokraták kampányfőnökeként beosztottjai az államfő leváltásáról szóló tavalyi referendumom Liviu Dragnea – derül ki a kormányfőhelyettes elleni vádiratból.