Háttér

 • Viszonyulás a munkához – romániai módra

  A romániaiak 62 százaléka egyetért azzal, hogy május elseje hivatalos munkaszüneti nap legyen – derül ki egy bukaresti cég felméréséből. A munkához való viszonyulást vizsgáló kutatás szerint a megkérdezetteknek csaknem a fele a románokat lustának tartja.

 • Magyar trafiktörvény: jogszabály helyett mutyi?

  Drágábban, kisebb választékból rosszabb minőségű cigarettát vásárolhatnak majd a magyarországi dohányosok a július 1-jén nyitó trafikokban. A magyarországi média időközben kiderítette azt is, hogy a Fidesz helyi vezérei döntötték el, ki nyithat trafikot. Az ellenzék bűncselekményt emleget.

 • Az NSZK egymilliárd márkát fizetett Ceaușescunak a németekért

  A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Ceaușescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését - írta hétvégi számában a Jurnalul Național című román lap a német közszolgálati rádió riportját ismertetve.

 • Vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok

  A gazdasági-pénzügyi válság körülményeivel, a brit gazdaság ismétlődő recessziójával dacolva vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy esztendőben.

 • Meddig tarthat Adrian Năstase szabadsága?

  A hatvan éven felülieknek járó kétharmados kedvezménnyel, a könyvírással és „cselekvő kultúrmunkával” a kiszabottnál jóval hamarabb letudta börtönbüntetését Adrian Năstase. Cinkosai még ma is rács mögött ülnek. A volt kormányfőre is újabb börtönbüntetés várhat további pereiben.

 • Milyennek látszik Washingtonból Románia?

  Romániában komoly gondokat okoz a minden szintet átfogó korrupció, az igazságszolgáltatás pedig még mindig politikai befolyás alatt áll – állapítja meg az amerikai külügyminiszter Romániával foglalkozó emberjogi jelentésében. A román illetékesek túlzónak tartják a dokumentum tartalmát.

 • Mennyit érnek a romániai fizetések?

  Az Econtext felmérése szerint a tanárok bérük reálértékének egyharmadát veszítették el, a köztisztviselők fizetése pedig gyakorlatilag 700 lejjel csökkent az elmúlt öt évben. A fizetések a statisztikák szerint ebben az időszakban leginkább a famegmunkáló ágazatban növekedtek.

 • Hatszáz tanú a német neonácik perében

  Nyolcvannégy tárgyalási nap során Németországban az öt bíróból álló bírói tanács több mint 600 tanút hallgat meg, a német neonáci szervezet, a Nemzetiszocialista Illegalitás pere alkalmával.

 • Kovács Péter Tőkés Lászlóhoz: Ez a józan hozzáállás?

  Véleményanyagban foglalt állást Kovács Péter a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pénteki nagyváradi tanácskozását ért támadásokkal kapcsolatban. Az RMDSZ főtitkárának írását az alábbiakban közöljük.

 • Brutálisan szigorú lesz az új román KRESZ

  Az eddigi legkeményebb romániai közúti forgalmi rendszabályra tett javaslatot a Belügyminisztérium – vélik az új rendszabály miatt máris aggódó autósok. A Közúti Balesetek Áldozatainak Szövetsége szerint azonban az új KRESZ sem hoz majd nagyobb biztonságot a hazai közutakon.

 • Miért szivárogtatott Viviane Reding a maszol.ro-nak?

  Viviane Reding igazságügyi biztos kinézte magának az Európai Bizottság elnöki posztját, megválasztásának esélyeire pedig a vele régóta ellenséges viszonyban lévő Fidesz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. A maszol.ro-n elindított híresztelésekkel a magyar néppártiakkal szemben amúgy is meglévő bizalmatlanság, növekvő elégedetlenség szítása, tehát a Fidesz pozícióinak gyengítése volt az egyértelmű célja – írta csütörtökön az Index.

 • Borbély az ATV-ben: a törvény nem tiltja a székely zászlók használatát

  Az utóbbi hónapokban egyfajta hisztéria alakult ki a székely zászlókkal kapcsolatban Romániában, de azt tudni kell, hogy törvény nem tiltja sem a regionális sem pedig a helyi zászlók használatát – fogalmazott Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

 • Jól kezdett a felmérések szerint a Népi Mozgalom

  Ismeretségét illetően elképesztő eredményt ért el a nemrégiben létrehozott Népi Mozgalom alapítvány, amelyet a lakosság több mint fele máris ismer – ha hinni lehet az IRES felmérésének. Az 1229 tagú csoporton végzett közvélemény-kutatás március 9-én készült, hibavalószínűsége plusz-mínusz 2,9 százalék.

 • Április 15.: a véres katasztrófák napja a világon?

  A hétfő délutáni bostoni tragédia nem az egyetlen, világot megrázó véres szerencsétlenség, amely április 15-én következett be. Ugyanezen a napon halt meg Abraham Lincoln az ellene elkövetett merényletben, ezen a napon került hullámsírba a Titanic, korának legnagyobb utasszállító hajója, és szintén április 15-én élte át legszörnyűbb tragédiáját az angol labdarúgás.

 • "Egyre nehezebb elérni az autonómiát"

  Belátható időn belül megvalósíthatatlan a székelyföldi területi autonómia, mert elérésének egyetlen útja van: a román jogrend módosítása – véli Salat Levente. A BBTE politikatudományi karának dékánhelyettese szerint ehhez a többségi nemzetben élő félelmeket kellene lebontani, ám ez a folyamat el sem kezdődött. Interjú.

 • Fantomautópálya Erdélyben – eurómilliárdokért

  Tíz évvel ezelőtt született meg a szerződés az amerikai Bechtel céggel az észak-erdélyi autópálya megépítéséről. Az amerikai építő immár távozik az országból – a 425 kilométeres útból pedig egy évtized alatt mindössze 52 kilométeres szakasz készült el. Ez Románia „legnagyobb geostratégiai rablása".

 • Egy magyar, aki hálás, hogy Erdély Romániához tartozik

  Internetes fórumokon terjed és a napokban több román lap is közölte annak a Magyarországra kitelepült erdélyi magyarnak – vagy magát annak valló személynek – az álláspontját, aki hálát ad azért, hogy Erdély Romániához tartozik. A Landauer Szilárd (fedő)nevű személy véleménye először a mandiner.blog.hu egyik cikkének hozzászólásai között jelent meg, utóbb több magyarországi portál is átvette.
 • Felmérés: az elnöki rendszer hívei a romániaiak

  Az elnöki rendszer híve a romániaiak relatív többsége – derül ki Adevărul napilap felkérésére készült felmérésből. A közvélemény-kutatás az alkotmánymódosítás során felmerülő vitás kérdésekről faggatja a lakosságot. Meglepetésre jelentősen nőtt a királyságot óhajtók részaránya.
 • Ha szakad az USL – egy kis parlamenti aritmetika

  A Szociál-Liberális Szövetség ugyan még egyben maradt, ám a szociáldemokraták és a liberálisok között egyre élesebbek az ellentétek. Elemzők már számolnak azzal, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem lesz hosszú életű, ezért máris latolgatják a parlamenti erőviszonyokat az új többség megteremtéséhez.