Udrea-Cocoș: egy sosemvolt-szerelem vége?

Tíz év házasság; tíz év, ha nem is egymás oldalán, de egymás felemelkedését elősegítve. Egy mondatban talán így lehetne megfogalmazni Elena Udrea és Dorin Cocoș házasságát, amely a napokban, a két fél hivatalos bejelentése nyomán, véget ért.

Kötött, sikált, főzött

Elena Udrea és Dorin Cocoș házassága enyhén szólva is atipikus volt: egy kezdetben feketéző, majd milliomossá váló üzletember illetve egy annak idején középszerű falusi lány talált egymásra. Házasságuk igen jól szemlélteti, hogy Romániában az üzlet, a politika és a magánélet különös keveredéséből hogyan születnek meg az ország sorsát üzletileg, politikailag akár döntő módon befolyásoló személyek.

Dorin Cocoș a kommunizmus alatt egy bukaresti vállalat egyszerű mérnöke volt. Nyomban az ország nyakába szakadt feneketlen szabadságot követően belevetette magát a virágzó feketekereskedelembe: Törökországból hozott farmerekkel házalt. Rövid időn belül azonban már magas körökben forgott. Elena Udreával 2003 decemberben házasodott össze a New Yorki román konzulátuson.

Egybekelésük után szinte nyomban Elena Udrea belevetette magát a politikai életbe, és a festett szőke, valóban csinos, és csak enyhén közönséges lány villámgyorsan haladt előre a politikai szamárlétrán, és alig két év leforgása alatt máris elnöki tanácsossá lett – mintegy megerősítve a tényt, miszerint Traian Băsescu igencsak kedveli a csinos hölgyeket.

Politikai pályafutása során elnöki tanácsosból képviselő lett, majd az egyik legtöbb pénzzel gazdálkodó minisztérium, a fejlesztési és idegenforgalmi tárca minisztere lett. Karriere érdekében minden eszközt bevetett, ha kellett, jó háziasszonynak adta ki magát, a tévé előtt kötött, padlót sikált, főzött; sportos is tudott lenni, üggyel-bajjal ló hátára is felsegítették, az egyszerű emberektől sem szakadt el, népviseleti blúzban kerékpározott, mindezzel együtt pedig a legjobb, a legtöbb európai pénzt bevonzó miniszterré is kikiáltotta önmagát.       

A siker árnyai

Dorin Cocoș üzleti ügyei és Elena Udrea politikai karriere azonban nem mindig volt összeegyeztethető. Dorin Cocoș üzleti tevékenységét beárnyékolta az állammal megkötött néhány versenytárgyalás, amelynek feltételei gyanúsan megegyeztek mindazzal, amit cégei nyújtani tudtak. Ráadásul Elena Udreával kötött házassága miatt a sajtó is érdeklődni kezdett iránta, kétes üzletei kitudódtak. Az Evenimentul zilei című napilap egyik munkatársa több törvénytelenségének nyomára bukkant, az újságírót Dorin Cocoș meg akart vesztegetni. A botrány így aztán nagy visszhangot kapott, Elena Udreának pedig le kellett mondania elnöki tanácsadói tisztségéről.

De Elena Udrea politikai pályafutása sem volt zökkenőmentes, számos kérdőjel merült fel a tárcája költségvetéséből általa kiutalt pénzekkel sorsával kapcsolatban, plágiummal vádolták a jóváhagyásával elfogadott, Románia turisztikai brandjének eredetisége kapcsán, Traian Băsescu államfőhöz fűződött viszonya esetében pedig a politikai vonzódásnál is erősebb vonzalommal gyanúsították.

Férje maga is többször panaszkodott amiatt, hogy felesége ügyei miatt partnerei elfordultak tőle. Arról viszont már nem szólt, hogy az általa felfuttatott Elena Udrea kapcsolatai révén mennyit könnyített üzleti pályafutásán – főleg az állammal megkötött szerződések esetében.

Udrea, Cocoș, Ionescu…

Elena Udrea és Dorin Cocoșt nyilvánvalóan nem a szerelem, hanem az üzleti, politikai kapcsolatok fűzték egymáshoz. Egymás társaságában csak nagyritkán mutatkoztak, egyházi esküvőt nem tartottak, jegygyűrűt sem viseltek, gyermekük sincs, Elena Udrea pedig megtartotta leánykori nevét. Válásuk – bár bejárta a sajtót – tulajdonképpen nem volt igazi meglepetés. Minderre Elena Udrea már korábban is utalt. Három évvel ezelőtt, egy tévé-interjújában kijelentette: azért tartotta meg leánykori nevét, mert ha minden házassága alkalmával nevet változtatna, az igencsak furcsa lenne. „Hogy is hívnának akkor engem? Egyszer Udreának, egyszer Cocoșnak, egyszer Ionescunak, egyszer Popescunak?” – jelentette ki.    

A „férj-csali”                                         

A hírek szerint Elena Udrea máris megtalálta élete legújabb párját. Ha házassága alkalmával neve változtatna, akkor talán rövidesen Cherecheşnek hívnák. A sajtó szerint választottja Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere. Cherecheş 35 esztendős – öt évvel fiatalabb, mint Elena Udrea –, viszonylag csinos, agglegény, tekintélyes vagyonnal rendelkezik, igazi „férj-csali”. 

Ha a hír igaz, akkor Elena Udrea minden bizonnyal azt reméli, hogy a nők viszonyában Cătălin Cherecheş állhatatosabb, mint a politikában. Nagybánya polgármesterét ugyanis a Szociáldemokrata Párt színeiben választották meg 2008-ban parlamenti képviselőnek. 2010-en azonban otthagyta a tömörülést a Nemzeti Liberális Párt kedvéért. Még ugyanabban az évben azonban kizárták a pártból, így független képviselő lett. A 2010-es választások alkalmával ismét a nemzeti liberálisok tagja lett, ennek a pártnak a képviseletében lett Nagybánya polgármestere. Idén januárban azonban megintcsak kizárták a pártból, azzal vádolva, hogy liberális lévén a – pártszövetséges – szociáldemokraták jelöltjét támogatta.

A diszkrét polgármester

Május végén Cătălin Cherecheş Elena Udreát meghívta Nagybányára, ahol részt vett a nagybányai HCM Minaur női kézilabdacsapat bankettjén, a nagybányai végzős diákok ünnepségein, letört egy darabot a „szerencsehozó nagybányai fa” kérgéből. Az eseményekről készült fényképeket feltette facebook-oldalára, a legmelegebb hangon köszönetet mondva a meghívásért. „Úgy éreztem magam, mint egy serdülő lány” – írta.

Elena Udrea és Cătălin Cherecheş állítólagos viszonyáról legelőször az exlusivnews.ro hírportál számolt be. A cikkíró szerint a felvételekről leolvasható, hogy Elena Udrea valósággal sugárzott az örömtől Cătălin Cherecheş közelében.

Elena Udreához fűződő kapcsolatát illetően a polgármester úr – ahogyan az férfihez illik – rendkívül diszkrét. Nem tagadja, hogy Elena Udrea gyönyörű nő, és azt sem, hogy a fejlesztési miniszter 20 millió euró „extrapénzt” utalt ki Nagybánya számára az európai alapokból. Ezek után nem csoda, hogy Nagybánya kedves vendégként fogadta Elena Udreát, akit ő maga is tisztel.

Elena Udrea májusi látogatása kapcsán Cătălin Cherecheş teljesen érthetőnek mondta azt, hogy a banketten felkérte táncolni Nagybánya kedves vendégét. „Vele is táncoltam, ahogyan más hölgyeket is felkértem. Életem során a szebbik nem számos képviselőjével táncoltam már és remélhetőleg a jövőben is fogok. Azt nem tagadhatom, hogy Elena Udrea vonzó, határozott, intelligens és erőteljes személyiség. Már most gratulálok annak a férfinak, akit majd következő élettársául választ – zárta szavait a polgármester.

Ki tudja, lehet, hogy önmagának gratulált?

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?