Ferenc pápa első száz napja: szerelem első látásra

Március 13-án este választották pápává a 76 éves Jorge Mario Bergogliót, aki Ferenc névvel jelentős fordulatot hozott a katolikus egyház és a hívők életébe a pápasága első száz napját elemző olasz szakértők szerint.

A Demopolis olasz közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Ferenc pápa első száz napjáról az olaszok 85 százaléka elismeréssel nyilatkozik. A katolikusok 96 százaléka mondta azt, hogy bizalma van Ferenc pápában, a nem katolikusok és nem hívőknek pedig 65 százaléka erősítette meg ugyanezt.

Jellemző tulajdonságai között a többség az egyszerűséget és az emberekhez való közelséget említette. A nyilatkozók azt hangsúlyozták, hogy nagyra értékelik, hogy az új egyházfő - elsőként - Assisi Szent Ferencről választotta a nevét és a szegények oldalán áll. 63 százalék kijelentette, hogy Ferenc pápával nőtt az egyház iránti bizalma: ez 15 százalékponttal több mint idén januárban, XVI. Benedek idején volt. 74 százalék úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy Ferenc pápával fordulat következik be az egyházban.

Száz nap sztárként! - köszöntötte a pápaság századik napját a L'Adige napilap, az Il Mondo gazdasági hetilap szerint pedig Ferenc pápa valamivel több mint három hónap alatt "meghódította a hívőket, és felgyorsította az egyház szívverését". Az újság szerint utóbbi főleg azokban a vatikáni hivatalokban érezhető, ahol az egyházfő újításaitól tartanak.

Ferenc pápa gyakran használja a "szegényekért tevő szegény egyház " és a "világ peremére kilépő egyház" kifejezéseket is. Ennek egyik példája volt, amikor nagycsütörtökön a fiatalkorúak római börtönében elítéltek lábát mosta meg.

Az elemzések szerint a magát "a világ végéről érkezőnek" nevező első latin-amerikai pápa kezdettől fogva minden gesztusával megtörte a hagyományt, és mély szociális érzékenységével hívta fel magára a figyelmet. Lemondott a pápaság egyes eddigi jelképeiről: nem arany, hanem vaskeresztet visel, II. János Pál és XVI. Benedek piros mokasszin cipőjét is saját cipőjével helyettesítette. Ostorozza az egyházon belül a karrierizmust, és szorgalmazza a katolikusok között a rászorulókat segítő aktív hitet.

Ferenc pápa a hívőkkel való közvetlen, személyes kapcsolatot keresi: kilépett gyalog a Vatikánból, az audienciákon több időt tölt a hívők köszöntésével, mint bármelyik elődje, a gyermekeket, betegeket keresi és átöleli. Nem költözött be a vatikáni apostoli palotákba, hanem továbbra is a Szent Márta-házban lakik, ahol a vatikáni bíborosoknak, kertészeknek és takarító személyzetnek bemutatott mindennapi misén az összes hívőhöz szól. Beszédei rövidek, egyszerűek, mélyek, hatásosak - jegyezte meg a Vatican Insider.

A hírportál szerint éppen ezért éri kritika is Ferenc pápát: "túlságosan plébánosként viselkedik, túl sokat beszél, leértékeli a pápa alakját övező szentséget".

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók az első száz nap gesztusai után tetteket, vagyis reformokat várnak a pápától: az egyetemes egyház vezetésére általa kinevezett nyolc fős bíborosi testület munkájának eredményeit, a kúria átszervezését, az IOR vatikáni bank átalakítását vagy esetleges felszámolását.

"Az IOR-ra nincs feltétlenül szükség" - idézték Ferenc pápa már szállóigévé vált mondását azzal együtt, hogy "nem a bankok, hanem az éhezők vannak válságban".

Az egyház testületi vezetésének megteremtése iránt kétségeit fejezte ki a l'Espresso hetilap vatikáni blogja, amely szerint Ferenc "fehérbe öltözött fekete pápa", vagyis igazi jezsuita rendfőnökként irányítja egyházát, "minden döntést egyedül hozva meg".

A felmérések szerint a Ferenc pápa megválasztása óta tartott szerdai általános audienciákon már többen vettek részt, mint XVI. Benedek összes tavalyi audienciáján. A volt pápához minden szerdán több mint tízezer hívő, Ferenc pápához eddig alkalmanként több mint ötvenezer érkezett a Vatikánba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?