Itt tölti a következő három évet Gigi Becali

Gigi Becali üzletembert kedd hajnalban a rahovai börtönből titokban átszállították a jilavai börtönbe. A „szállítmányban” ott volt a hadsereggel lebonyolított telekügylet miatt vele együtt a rács mögé került Victor Babiuc volt védelmi miniszter és Dumitru Cioflină, korábbi vezérkari főnök is.

Năstase börtönemlékei

Börtönben ülni sehol sem jó – a jilavai mellett azonban a rahovai már-már luxusszállodának számít. Egykori börtönéről Adrian Năstase volt miniszterelnök a következőket írta blogjában: az épületben állandó kén- és szemétszag terjed, meg kell barátkozni a patkányokkal, legyekkel és szúnyogokkal, a rabok nyomdafestéket nem tűrő nyelvével, hozzá kell szokni a számítógép, az internet és a telefon hiányához, a vasajtók, a lakatok csörömpöléséhez. Az idekerülőket reggel fél hatkor ébresztik, emeletes ágyakban alszanak, meleg víz napi két órán át van, mindenfajta ételt meg kell tanulniuk kanállal enni. A jilavai rabok havonta 3-4 alkalommal találkozhatnak csak családtagjaikkal, olyan emberek között kell élniük, akiknek 80 százaléka visszaeső bűnös – írta egy évvel ezelőtt a volt kormányfő.

Ezek a körülmények bizony igencsak különböznek Gigi palotájától.

Az élet Jilaván

A foglyokat büntetésük besorolása szerint helyezik el egyik vagy másik börtönben, ugyanakkor szem előtt tartják azt is, hogy a börtön minél közelebb legyen a bebörtönzött lakásához.

A börtönöket illetően négy típus különböztethető meg: a maximális biztonsági, a zárt, a félnyitott és a nyitott. A maximális biztonsági büntetést az életfogytiglanra, illetve a 15 évnél súlyosabb büntetésre ítélteknél alkalmazzák. Őrizetük szigorított, kizárólag kísérővel mozoghatnak a börtönön belül is, rendszerint egyedül vannak a cellában. A zárt rendszert az 5 és 15 év közötti börtönre ítélt foglyoknál alkalmazzák. Ők már társakat kaphatnak a cellában, a börtönigazgató engedélyével őrizet mellett dolgozhatnak a börtönben, de a börtönön kívül is.

Az egy évet meg nem haladó börtönre ítéltek nyitott rendszerben töltik le büntetésüket. Ez azt jelenti, hogy közös cellát kapnak, őrizet nélkül közlekedhetnek a börtönben, dolgozhatnak, tanulhatnak, kulturális tevékenységekben vehetnek részt, pszichológiai ellátásban részesülnek a börtönön kívül is.

A félnyitott büntetést azokra róják ki, akiket egy évnél több, de öt évet meg nem haladó börtönre ítéltek. A Becali és a honvédelmi minisztérium közötti „telekcsere” vádlottjai tehát „félnyitottat” kaptak. Így más rabokkal kerülnek egy cellába, a börtön területén pedig külön kísérő nélkül sétálhatnak.

A rahovai börtönbe a maximális biztonsági és a zárt körülményekre ítéltek kerülnek, míg a jilavaiba a félnyitott és nyitott büntetésre ítéltek. A jilavai cellákban általában 24 emeletes ágy van, a rabok számára egy televíziót biztosítanak, amit este 10 óráig nézhetnek.

A börtönnek üzlethelyisége is van, a heti vásárlás értéke azonban rabonként nem haladhatja meg a 375 lejt. A foglyok havonta egy, 10 kilogrammot meg nem haladó csomagot kaphatnak, ezt hat kiló gyümölcs vagy zöldség, továbbá 20 liter ásványvíz vagy hűsítő egészítheti ki. Gyógyszert kizárólag orvosi receptre, orvosi ajánlatra kaphatnak, a börtönorvos engedélyével, a receptet két példányban szükséges mellékelni. Az orvosságot azonban kizárólag tablettában, buborékcsomagolásban kaphatják, az ampullákban, porban vagy kenőcs formájában forgalmazott gyógyszereket szigorúan tiltják.

Az önmagát rendkívül vallásosnak feltüntető Gigi Becali számára jó hír, hogy a jilavai börtönben kápolna is működik, a foglyok részt vehetnek az ott tartott miséken. 

Becali még a rahovai börtönben felkérte az Országos Börtönhatóság illetékeseit, közöljék a közvéleménnyel – elsősorban természetesen a sajtóval – hogy nem hajlandó a jövőben beszélni a börtönfeltételekről és interjút sem ad büntetése letöltéséig.

Plusz-mínusz három év

Gigi Becalit a hadsereggel történt botrányos telekcserét követően 16 évig, 11 hónapig és 15 napig tartó per után két év letöltendő börtönre ítéltek – ám mivel a gépkocsija eltulajdonítóinak jogtalan fogvatartása miatti perben három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték,  így a nagyobbik, azaz három évre szóló büntetést tölti le, mivel elítélés esetén a felfüggesztett szabadságvesztés letöltendővé válik.            

Becali büntetése, ha a börtönben dolgozik, netán tudományos munkát, regényt ír, néhány héttel rövidülhet. Esetében egyébként leszámítják a 2009. április 2-április 17. között a gépkocsiját ellopók önkényes fogva tartása miatt börtönben töltött napokat is.

Nem kizárt azonban, hogy büntetése akár meg is nőhet. Június 4-én ugyanis az 1,7 millió dolláros, foci-megvesztegetései és okirathamisítási ügyben ugyancsak három évet kapott (és a megvesztegetésre szánt pénzt is elkobozták), a bíróság pedig még nem hozott döntést a büntetések egybevonásának ügyében. Becali ügyvédei a két büntetés egybevonását kérték, ám az sem kizárt, hogy a bírák jelenlegi büntetését akár meg is toldhatják.

Gigi Becali ügyvédei azt is el akarják érni, hogy védencük büntetését három hónapra felfüggesszék. Érveik között szerepel az, hogy családjának egyedüli fenntartója, illetve a Steaua pénzügyeinek intézése. 

Kimaradt?