Háttér

 • „Török tavasz” helyett az elégedetlenség nyara

  Hozhatnak-e áttörést a törökországi fejlemények? Bekövetkezhet-e a „török tavasz” a tüntetések hatására? Az biztos, hogy a töröktársadalomban jól megfigyelhető a törésvonal a kormány által is képviselt tradicionális iszlamista irányzat és a vallási gyökerekhez kevésbé ragaszkodó felfogás között.

 • Kiállítás Berlinben: az igazság a zsidóságról

  Meghökkentő plakátok díszítik a német főváros hirdetőoszlopait, legalább is a mai Berlinre nem jellemző feliratok köszönnek vissza a város minden pontján. A szövegek ugyan változnak, de a tartalom nem: „A zsidók a kiválasztott nép” „A zsidók körül vannak metélve” és harmadik egyenesen meg sem áll a Harmadik Birodalom jól ismert jelmondatáig, „A zsidók hibásak mindenért!”.

 • "Élősködők vagyunk" nekik – serpák estek neki egy mászónak

  A héten ünneplik a 60. évfordulóját, hogy egy új-zélandi alpinista egy serpa kíséretében a világon elsőként feljutott bolygónk legmagasabb hegyére, a Mount Everestre. Egyre többen jutnak fel a Csomolungmára, de a Spiegel című lapban egy mászó a serpákkal összefüggő konfliktusok lehetséges elszaporodására hívta fel a figyelmet. A férfi és a nepáli serpák között áprilisban véres összetűzés alakult ki.

 • A gazdasági válság 1600 napja Romániában

  Ha 2009 elejét tekintjük a romániai gazdasági-pénzügyi válság kirobbanása kezdetének, akkor az ország nagyjából 1600 napja van kritikus helyzetben. Eközben Romániában két Boc-kormány, egy Ungureanu-kabinetje került hatalomra, és immár a második Ponta-kormány idejét járjuk.

 • Horaţiu Pepine: Az „együtt élő nemzettől” az „etnikai kisebbségig”

  Az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat tartalmára emlékezteti a román olvasókat Horaţiu Pepine publicista a Deutsche Welle honlapján megjelent írásában, amelyet teljes terjedelmében közlünk.

 • Washington kiosztotta Bukarestet és Budapestet

  Romániában a fontosabb politikusok elítélik ugyan az antiszemitizmust, ennek ellenére azonban történtek antiszemita nyilatkozatok és voltak holokauszt-tagadó megnyilvánulások. Magyarországon ugyanakkor az alkotmány és a politikai irányvonal általánosságban védelmezi a vallásszabadságot, de folytatódtak a nyíltan antiszemita Jobbik parlamenti párt rasszista kommentárjai - állapította meg az amerikai külügyminisztérium 2012-es jelentése.

 • Erőssék halála: balszerencse és rossz döntések

  2013. május 22-én a 8586 méter magas Kancsendzsöngán meghalt minden idők legjobb magyar hegymászója, Erőss Zsolt, és Kiss Péter. Utóbbit mindenki a legjobb fiatal magyar alpinistának tartotta.

 • Felmérés: rossz irányba halad az ország

  1072 személyből álló mintacsoporton végzett telefonos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint rossz irányba tart az ország, mindössze 26 százalék szerint állt jó pályára Románia. Az IRES felmérése a 2013 februárja és májusa között készült.

 • Gigi Becali: juhpásztor, milliomos, börtönlakó

  A hadsereggel történt botrányos telekcserét követően 16 év, 11 hónap és 15 nap után került rácsok mögé Gigi Becali, aki már két éjszakát töltött a Rahova börtön egyik cellájában.

 • Nepotizmus az USL-ben: két családé a fél ország?

  Romániában a hatalomra kerülők rokonairól, családtagjairól minden esetben kiderül, hogy különleges képességgel megáldott emberekről van szó, akik – képességeikhez illő – fontos (és jól fizetett) állásokba kerülnek. Így történt ez most, a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra jutása alkalmával is.

 • Eurovíziós Dalfesztivál: a leghosszabb életű tévé-show

  Románia és Magyarország versenyzője is fellép az idei, ötvennyolcadik Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjében. A világ leghosszabb életű tévé-showját Svédországban, Malmőben rendezik meg, mivel a tavalyi fesztivált a svéd énekesnő Loreen Euphoria című dala nyerte.

 • Padlóra került a romániai jobboldal

  Romániában voltaképpen nincs jobboldal – illetve a megsokasodó, önmagukat úgymond jobboldalinak nevező pártok olyannyira gyengék, hogy semmiféle szerepük nincs a romániai politikai életben. Egységesülésük helyett újabb alakulatok jelentek meg, és nem a hatalom, a Szociál-Liberális Szövetség képviselői, hanem egymás ellen folytatnak harcot.

 • Hárompárti koalíció Németországban?

  Az Alternatíva Németország Számára (AfD) népszerűsége azt mutatja, hogy nyitottabb, hatpárti rendszer alakulhat ki az országban, így a hagyományos kétpárti helyett hármas koalíció jöhet létre – vélik politikai elemzők.

 • Sokba kerülnek, keveset dolgoznak a honatyák

  A tévékben, lapokban már annyira unalmas lett a töküres termek, a bóbiskoló, újságot olvasó, netán szexfotókat nézegető, honatyák látványa, hogy a média már nem is töri magát az ilyen felvételekért. Mindezért azonban kiváló fizetést kapnak és több féle juttatásban részesülnek.

 • Bajnait szeretnék kormányfőnek, és szegénységben élnek a magyarok

  Két magyarországi felmérés – két meglepő eredmény. A Medián által végzett közvélemény-kutatás szerint a kormányváltást kívánó voksolók többsége Bajnai Gordon tartja az ellenzék legalkalmasabb vezetőjének, a Tárki adatai szerint pedig Magyarországon a lakosság közel fele szegénységben él.

 • Titkos ügynökök hálózzák be a román sajtót

  A román média sosem látott mértékben átpolitizált, de a sajtószabadságra leselkedő legnagyobb veszély a titkosszolgálatok ügynökeinek beszivárgása a szerkesztőségekbe – állapították meg az ActiveWatch Médiafigyelő Ügynökség képviselői legújabb jelentésük bemutatásakor.

 • Utolsók között Európában a román egészségügy

  Felmérések szerint Románia lakossága mindenekelőtt az egészséget tartja a legfontosabbnak, azt az anyagi jólét, a gazdasági felemelkedés, a boldogulás elé helyezi. Az egészségügyi rendszer szempontjából azonban Románia az utolsó helyek egyikét foglalja el az európai ranglistákon.

 • Felmérés: Temes megyében a legjobb az élet

  A Temes megyeieknek a legjobbak az életkörülményeik az országban – ez derül ki a Központi Statisztikai Intézet, a Munkaerő-foglalkoztatási Országos Ügynökség és az Országos Előrejelzési Bizottság adatainak összesítéséből. Hargita megyében a legalacsonyabbak a bérek.

 • A Ponta-kormány egy éve: mínuszok és pluszok

  Kereken egy évvel ezelőtt iktatták be hivatalába az Ungureanu-kormány helyét átvevő Ponta-kabinetet. Az Evenimentul zilei az évfordulón elkészítette a miniszterelnök egy éves mandátumának gazdasági mérlegét, amely a lap szerint meglehetősen negatívra sikeredett.