Háttér

 • Kína a levegőben is terjeszkedik

  Légvédelmi azonosító övezetet (ADIZ) hozott létre a közelmúltban Kína. Ez kiterjed a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek térségére, a Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával.

 • Ezért veszteséges a CFR áruszállító részlege

  Minden lehetősége adott a profitszerzésre a Román Vasúttársaság (CFR) teherszállító részlegének, ám a vállalat képtelen nyereségessé válni.  Az idei, sikertelen privatizációs kísérlet azonban nem vette el a román illetékesek kedvét: jövőre ismét megpróbálkoznak a CFR Marfă magánkézre adásával.

 • Vége a testi fenyítésnek a romániai iskolákban

  Jelentősen megnövelik a gyermekek jogainak védelmét az idevágó törvény nemrégiben végrehajtott módosításai. A változtatások egyaránt érintik a pedagógusokat és a szülőket is. A módosításoknak megfelelően 1000 és 2500 lej között változó szankcióban részesülhet az a pedagógus, ki megsérti a gyermekek jogait.

 • Románia kétharmada Nagy-Romániát akar

  Az INSCOP Research közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek csaknem 62 százaléka egyetértene Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülésével, ha a Pruton túli országban élő „román testvérek” mégsem kerülnének be az Európai Unióba. Az IRES felmérése 75 százalékosra becsülte az uniópártiak arányát.

 • Az erdélyi románokat senki sem kérdezte meg

  Az első világháború idején, 1916-ban, Románia azért írt alá szerződést az Antant-hatalmakkal, hogy oldalukon belép a háborúba, Erdélyért cserében. Az alku megkötésénél, de Erdély elcsatolásánál sem kérdezték meg az erdélyi románokat arról, hogy mi a véleményük minderről – írja egy bukaresti történész.

 • Ez a tíz veszély fenyegeti a román gazdaságot

  Bár a román gazdaság az utóbbi kilenc hónapban jól teljesített, több olyan veszély leselkedik rá, amelyet a kormánynak el kell kerülnie. A Román Nemzeti Bank inflációról szóló legutóbbi jelentésében öt veszélyre hívta fel a figyelmet – gazdasági szakértők ezt még további öt fenyegetéssel egészítették ki.

 • A kínaiak teljesíthetik a néhai diktátor álmát

  Románia csaknem 9 milliárd eurós kínai beruházásban reménykedik – egyebek között abban is bízik, hogy kínai beruházással elkészülhet a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktora is.

 • Trükkös receptek: a kürtőskalácsot is hamisítják

  A kürtőskalács magyar termékként történő uniós bejegyzését szorgalmazó Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület attól tart, hogy a finom csemege a recepttel történő számos visszaélések nyomán akár rossz irányba is fordulhat majd a regisztrációs folyamat. Tévhitek és „trükkös” receptek.

 • A londoni 6-3-tól az amszterdami 1-8-ig

  6-3 volt az eredménye annak a legendás, a 20. század mérkőzésének nevezett labdarúgó-találkozónak, amelyen a magyar futballválogatott kereken hatvan éve 1953-ban, a Wembley Stadionban legyőzte az akkor 90 éve veretlen  angol labdarúgó-válogatottat. Az angoloknak meg sem fordult a fejükben, hogy odahaza kikaphatnak

 • A statisztikák szerint Románia gazdasága jól teljesít

  Az Országos Statisztikai Intézet közlése szerint az ország csaknem valamennyi gazdasági mutató esetében jól teljesített, a gazdasági növekedés fő hajtóereje pedig az ipar, a mezőgazdaság és a kivitel volt. A gazdaság az idei év első kilenc hónapjában 2,7 százalékkal nőtt, az előző esztendő hasonló időszakához képest.

 • Ötven éve rejtély: ki ölte meg John F. Kennedyt?

  Kereken ötven évvel ezelőtt, 1963. november 22-én gyilkolták meg az Egyesült Államok legfiatalabb elnökét, John Fitzgerald Kennedyt, a Texas állambeli Dallasban. A rejtélyesnek mondott gyilkosság azóta is foglalkoztatja a történészeket és az újságírókat.

 • Nem ismerik a szlovákok a magyarok történelmét

  Megosztott a szlovákok felfogása a magyarok és a szlovákok közös történelméről és annak több szereplőjéről egy felmérés szerint, amelynek eredményeit szerdán juttatták el az MTI-hez. A szlovákok döntő többsége, több mint kétharmada számára a Felvidék kifejezés "nem mond semmit" vagyis nem tudják annak jelentését meghatározni. 

 • Ki nyer és ki veszít a „nagy decentralizációval”?

  A decventralizációs törvény értelmében tehát a megyei tanácselnökök hatalmas hatáskörökkel rendelkeznek majd. A nagy vesztesek a polgármesterek lesznek, akik a megyei tanácselnökök kiszolgáltatottjaivá válnak, mert a megyékhez átkerülő pénzalapokat területi-közigazgatási szempontok alapján a megyei önkormányzatok osztják el.

 • Felmentő ítéletet hoz sok vádlottnak az új Btk.

  Több tucat hangzatos bűnvádi per vádlottjait lesz kénytelen felmenteni az igazságszolgáltatás jövő év február elseje után, amikor lép az új büntető törvénykönyv. A módosított jogszabály ugyanis több bűntény – így például a korrupció – esetében lerövidíti az elévülési határidőt, illetve enyhíti a büntetéseket.

 • EBRD: a vártnál lassabb lesz Kelet-Európa kilábalása a válságból

  Az eddig vártnál lassabb lesz a közép- és kelet-európai térség idei és jövő évi kilábalási üteme, elsősorban az orosz gazdaság gyenge teljesítménye és a változatlanul lanyha euróövezeti aktivitás miatt.

 • A rendőrség szerint visszaesőben a bűnözés Romániában

  A lopások, betörések száma az utóbbi öt év során idén volt a legkisebb: mintegy 30 százalékkal esett vissza. Általában a bűnözések száma, kilenc éven át tartó emelkedés után, tavaly első ízben csaknem 6 százalékkal csökkent – derül ki a Román Rendőrség adataiból.

 • Brüsszeli hetilap: Traian Băsescu Európa utolsó autokratája

  Traian Băsescut Európa utolsó autokratájának nevezi címében az írás, amely az Európai Unió tagállamairól és tagjelöltjeiről híreket, tudósításokat és kommentárokat közlő brüsszeli angol nyelvű hetilapban, a New Europe-ban jelent meg.

 • Hova tűnnek el az uniós pénzek Romániában?

  A magánvállalatok az európai uniós pénzek lenyúlása tekintetében immár felülmúlják az állami cégeket. A brüsszeli támogatásokkal történt csalások Romániában 2012-ben megháromszorozódtak 2010-hez képest – derül ki a Románia Akadémiai Tanács kutatási igazgatója, Răzvan Orăşanu által nemrégiben bemutatott statisztikából.

 • Sanyarú a romániai szellemi fogyatékosok sorsa

  Sanyarú a romániai intézetekbe került szellemi fogyatékosok vagy pszichiátriai problémákkal küszködők sorsa. Nem kormányzati szervezetek kimutatása szerint a betegeket valóságos kínzásnak vetik alá a szakosított intézményekben, a beutaltak legalább 65 százaléka életét veszíti.