Háttér

 • Ezek a csángó oktatási program buktatói

  Nincsenek magyar szakos tanárok, nagy a fluktuáció a pedagógusok körében, néhol hiányoznak a legelemibb oktatási feltételek, máshol a helyi hatóságok, az iskolaigazgató és tanárok egy része igyekszik ellehetetleníteni a magyar nyelvoktatást – a Csángó Oktatási Program legfontosabb buktatói.

 • Adrian Iovan: a pilóta élete rövidre szabott

  „Repülés közben bármikor számítani lehet egy kényszerleszállásra. A pilóta élete gyakran rövidre szabott” – mondta néhány nappal ezelőtt egy interjúban Adrian Iovan. Ő vezette azt a repülőgépet, amely hétfőn tragikus kimenetelű kényszerleszállást hajtott végre a Bélesi-tó közelében.

 • Visszasírják a romániaiak a „jó öreg Ceauşescut”?

  A kommunizmus és Nicolae Ceauşescu neve nyomban az 1989-es decemberi eseményeket követően még valóságos szitokszónak számított Romániában. Na már egyre többen sírják vissza az „átkos rendszert” az INSCOP Research legutóbbi felmérése szerint.

 • Romániai telepese is lehet majd a Marsnak

  Romániai, aradi születésű utasa is lesz a Mars One expedíció-sorozatnak, amelynek lényege, hogy telepeseket küldenek fel a bolygóra, akik végleg ott is maradnak. A visszaút ugyanis jelenleg még megoldhatatlan feladatnak tűnik.

 • Brüsszel nem tréfálna az emberi jogokkal

  A koppenhágai kritériumokat számon kérő jelentéstervezetet fogadott el Strasbourgban az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága. A Louis Michel belga liberális EP-képviselő által készített jelentéstervezetet politikai megfigyelők szerint Románinak is szól.

 • A luxus már szitokszó a kínai állami körökben

  Elsősorban a belpolitikára való koncentrálás és a kampányok jegyében telt a 2013-as év Kínában. Az új kormány a folyamatosság zászlaja alatt reformok sorát hirdette meg. Bejelentették többek közt az egyke-politikaként ismert családtervezési rendelkezések fellazítását.

 • Úri társaságba került a börtönben Adrian Năstase

  A bebörtönzött Adrian Năstase volt román kormányfő voltaképpen „úri társaságba” került. Világszerte több vezető politikust ítéltek már el szabadságvesztésre, elsősorban korrupciós ügyekért. Rácsok mögé került Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, és hasonló sors várhat Silvio Berlusconira is.

 • Jogi szupermarket – a Borboly-per tárgyalásán jártunk

  „Az elnöknő megkérdi a tanúktól, hogyan érzik, jelenleg szükségük van-e hivatalos tolmácsra. Egyikük románul arról beszél, hogy igen. Az elnöknő megkérdi az ügyvédeket és az ügyészt, egyetértenek-e a kéréssel. Mondják, hogy igen”. A Borboly-per egyik tárgyalásán járt Székedi Ferenc.

 • Julija Timosenko, Adrian Năstase és a csirkefarm

  Julia Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnökéhez hasonlította Victor Ponta kormányfő a szintén volt miniszterelnök és szintén rácsok mögé juttatott Adrian Năstase helyzetét. Pedig csak abban hasonlítanak, hogy mindkettejüknek van csirfefarmjuk.

 • Ezek a román gazdaság gyenge és erős oldalai

  Románia gazdasága a tavalyinál jobb eredményeket érhetne el, ha nem történnek visszhangos politikai botrányok, ha a lej árfolyama megőrzi stabilitását az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva, illetve ha az euróövezetben nem következik be gazdasági hanyatlás. És ha nem tartanának idén kétszer is választásokat.

 • Elemzők szerint újabb nehéz esztendő lesz 2014

  Gazdasági szakértők egyetértenek abban, hogy 2014. nehéz esztendő lesz Románia számára. Sem az ipar, sem a mezőgazdaság nem fejlődik majd a kívánt ütemben, a nemzeti valutára súlyos nyomás nehezedik. A GDP feltehetően 2 százalékkal lesz nagyobb, mint tavaly.

 • Mi történt a romániai forradalom főszereplőivel?

  Néhányan azonban ma is meghatározó politikusokká váltak. Mi lett a sorsuk ezeknek a „forradalmároknak”?

 • A MASZOL.RO PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

  Indul a budapesti kormánylap, a Magyar Krónika. Jószándékunk, szolidaritásunk, segítőkészségünk jeleként a maszol.ro pályázatot hirdet romániai magyar tollforgatók számára.

 • Így változik idén a romániai oktatási rendszer

  Fontos változások történnek idén a romániai oktatásban. Egyebek között a gimnáziumi évek során elért tanulmányi eredmények már csak 25 százalékban számítanak a líceumi felvételnél. Az egyetemi felvételin már nem veszik figyelembe a középiskolai tanulmányi átlagot.

 • Ilyen lesz a világ öt év múlva az IBM jóslatai szerint

  Milyen lesz – technológiai szempontból – a világ öt év múlva? Erre a kérdésre kereste a választ az IBM műszaki szakértőinek egy csoportja, amely immár ötödik alkalommal igyekszik megjövendölni a következő öt esztendő időtartamára mindezt.

 • Fogynak, de már nem válnak a székelyföldiek

  Még mindig negatív ugyan a természetes szaporulat, ám lassult a népességcsökkenés üteme Székelyföldön – derül ki Maros, Hargita és Kovászna megye főbb demográfiai mutatóiból. Az elmúlt húsz év adatait Hargita Megye Tanácsának elemző csoportja vizsgálta meg.

 • Ott vertük át tavaly az IMF-et, ahol csak tudtuk

  Románia 2013-ban igyekezett „szorgalmas tanulónak” mutatkozni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötött megállapodásban foglaltak teljesítése kapcsán, ám a nemzetközi pénzintézettől éppen csak „átmenő osztályzatot” kapott. Az IMF idén kemény intézkedéseket vár el a kormánytól.

 • Már csak az ima segíthet a román jobboldalon?

  Jóllehet az utóbbi időben – így tavaly is – sorra alakultak meg a magukat jobboldalinak nevezett pártocskák, ezek azonban nem jutottak el odáig, hogy össze is fogjanak.

 • Jelentős változások várhatók jövőre az Európai Unióban

  Január 1-jén Görögország veszi át a szakminiszterek tanácsának soros elnökségét, Lettország bevezeti az eurót, Románia és Bulgária polgárai pedig elvileg korlátozás nélkül vállalhatnak majd munkát az unió összes tagállamában.