Háttér

 • IMF: kell-e hitel vagy nem?

  Jóllehet a romániai pénzügyek „tudora", Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója figyelmeztetett rá, hogy Romániának nem kellene újabb hiteleket felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a jövőre lezáruló kölcsön után, Traian Basescu kormányfő és Victor Ponta miniszterelnök – bár igazán kevés dologban tudnak megállapodni – most egyetértésre jutott (Florin Georgescu pénzügyminiszterrel együtt) abban, hogy az ország újabb kölcsönt vesz fel a nemzetközi pénzintézménytől.
 • Iszlámot fenyegető – iszlám

  Több ezer pakisztáni mobiltelefon-előfizető kapott ismeretlen feladótól egy csodáról beszámoló üzenetet a közelmúltban: az állt benne, hogy szeptember 18-án földrengés pusztította el azt a washingtoni mozit, amelyben a több muzulmán országban erőszakos tiltakozást kiváltó, A muszlimok ártatlansága című, Mohamed prófétát gyalázó filmet vetítették. Allah kimutatta dühét amiatt, hogy a film az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázta, a hívőknek tehát nem kell félniük attól, hogy haragjukat az iszlámot lekicsinylő és prófétáját szidalmazó Nyugatra ömlesszék.
 • Huszonöt éve lázadt fel Brassó Ceauşescu ellen

  Alig két évvel az 1989. decemberi fordulat előtt, amolyan utolsó figyelmeztetésként érkezett a Román Kommunista Párt mindenható vezetőjéhez, Nicolae Ceauşescuhoz a brassói munkáslázadás híre. A nagy ipari város dolgozói november közepén az utcára vonultak, jobb, emberibb életet követelve.
 • EU-büdzsé: hány milliárd jut Bukarestnek?

  Románia legtöbb 45, legkevesebb 40 milliárd eurós általa lehívható alapokról tárgyalhat majd Brüsszelben a 2014-2020 között az ország számára körvonalazódó uniós pénzekből. Mindenközben az ország 2007 és 2013 között 34 milliárd eurós alapokban részesülhet – ám az összegnek még a 10 százalékát sem volt képes lehívni.
 • Hogyan módosítanák az alkotmányt Victor Pontáék?

  A Szociál-Liberális Szövetség jogászai elkészítették az eljövendő alkotmánymódosítás új tervezetét, amelyet – a szociál-liberálisok vezető szerint – 2013. június 30-ig kellene megszavaznia a parlamentnek.
 • Maffiát idéző bérgyilkosságok Romániában

  Két golyószóróból leadott lövés az utcán, közvetlen közelről – az áldozat mégis túlélte, jóllehet hat lövés érte. Ez Romániában történt ezen a héten, Bukarestben. Az 1989. évi rendszerváltást követően az országban már nem ritkák a maffia típusú leszámolások és bérgyilkosságok.

 • Latin-amerikai börtönök pokla

  Nemrégiben egy hivatalos ellenőrző szerv, az Emberi Jogi Tanács hat tagja vizsgálatot végzett a brazíliai Paraíba állam fővárosában, Joao Pessoában működő Romeu Goncalves de Abrantes börtönben.
 • Sztráda a tengerpartig: egy autópálya eposza

  Nicolae Ceauşescu pártfőtitkártól Victor Ponta miniszterelnökig – nagyjából így foglalhatnánk össze egészen röviden a Bukarestet a tengerparttal összekötő Nap autópálya történetét. A sztráda építése ugyanis a diktátor „aranykorában" kezdődött el, és a jelenlegi kormány mandátuma alatt fejeződött be.
 • „Rokonok és üzlettársak” az új parlamentben

  Minden valószínűség szerint a választások utáni parlament padsoraiban egymás mellett ülnek majd pártvándorok, bűnvádi eljárás alatt álló politikusok, továbbá „rokonok és üzlettársak" – derül ki a Közpolitikai Intézet (IPP) által készített jelentésből. Az IPP a képviselő- és szenátorjelöltek életrajzát vizsgálta meg.
 • Huszonkét év parlamentjei

  Az 1990. évi rendszerváltást követően a parlamenti választások általában nagy politikai csatákat váltottak ki. Ezek a választások 2008-ig az elnökválasztásokkal együtt zajlottak le, ami tovább növelte a csata élességét. Idén feltehetően minden eddiginél nagyobb parlament alakul ki a választások nyomán.
 • Fellármázta a világot Phenjan űrrakétája

  A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentésében megerősítette, hogy Észak-Korea szerda reggel felbocsátotta a műholdat szállító háromfokozatú rakétáját. „A műhold a kijelölt Föld körüli pályára állt" – szólt a tájékoztató. Később az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a Norad is megerősítette, hogy amerikai rakéta-felderítő rendszer észlelte az észak-koreai rakéta indítását, amely az űrbe szállított egy eszközt, amely Föld körüli pályára állt. A tájékoztató szerint a rakéta nem jelentett semmilyen fenyegetést Észak-Amerikára nézve.
 • Tévhitek és mentális problémák jelentenek gondot Fukusimában

  Nem a radioaktív sugárzás mértéke, hanem az annak egészségkárosító hatásait eltúlzó tévhitek, valamint a tavaly márciusi hármas katasztrófa jelentette lelki megterhelés és az általa okozott mentális problémák jelentik a legfőbb kihívást Fukusima prefektúrában - közölték a régió újjáélesztésén fáradozó szakemberek.
 • Karácsonyi népszámlálás

  Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök karácsonyi üzenete
 • „Problémás” miniszterek a Ponta-kormányban

  Az Európai Unió egyik legnépesebb kormánya Victor Ponta második kabinetje – amelyben jó néhány bűnvádi dosszié, egyéb botrányok főszereplői, pártvándorok is helyet kaptak. A szállításügyi tárca várományosa, Relu Fenechiu ellen bűnvádi per, Liviu Dragnea kormányfő-helyettes ellen több bűnvádi eljárás van folyamatban.
 • A Ponta-kormány programja: álom vagy valóság?

  A fiskális fegyelem és a fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtését tekinti egyik fő célkitűzésének a beiktatásra váró Ponta-kabinet - derült ki a parlament elé terjesztett, a 2013-2016-os időszakra szóló kormányprogramból.
 • Ünnepi lakomák: mit és mennyit esznek a romániaiak?

  Jelentős ünnepnapok alkalmával – mint most például most, karácsonykor – a mentőknek meggyűlik a baja a finomságokat mértéktelenül fogyasztókkal, akik a „túladagolás” miatt betegszenek meg. De Romániában amúgy is rendkívül egészségtelenek az étkezési, táplálkozási szokások, a legtöbben túl sok zsiradékot, az egészséget károsító egyéb táplálékot fogyasztanak.
 • Öt újítás, amely megváltoztathatja az életünket

  Az IBM közzétette idei 5in5, azaz Öt az Ötben jelentését azokról az innovációkról, melyek a következő öt évben megváltoztathatják életünket. Az idei lista olyan fejlesztéseket sorol fel, melyek új irányt szabhatnak a jövő számítástechnikájának.
 • Négy kormány, három kormányfő, két választás

  Politikai szempontból a kilencvenes évek eleje óta a legmozgalmasabb volt az idei esztendő, amelynek során négy kormány, három kormányfő váltotta egymást, két választást és egy referendumot tartottak. Ebben az évben a román jogállamiság is többször megkérdőjeleződött a hatalom túlkapásai miatt.
 • Szilveszter 2013: vicces aktuálpolitikai példatár

  A politikai viccek között ritka az igazán eredeti és igazán jó. Ugyanis általában a poén vagy megállja a helyét akkor is, ha a szereplők nem politikusok, és akkor minek a viccbe a politikus; vagy nem állja meg a helyét más szereplőkkel, és akkor a humor forrása maga a politikusi (miben)lét, az pedig minden külön vicc nélkül is komikus, tehát minek a politikusba a vicc.
 • Iszlám terroristák célpontja lett Románia

  A Román Hírszerző Szolgálatnak, hazai és külföldi hírszolgálatok segítségével tavaly 17 terrorakciót sikerült kijátszaniuk. Az ország támadások veszélyének van kitéve, amióta a NATO és az Európai Unió tagjaként bekapcsolódott az iraki és afganisztáni katonai akciókba, Deveseluba pedig amerikai atompajzsot telepítenek.