Háttér

 • Ezért van szüksége Pontának az RMDSZ-re (számtan)

  A Szociál-Liberális Szövetség (USL) szakadása után az RMDSZ támogatása nélkül Victor Ponta kormányfő csak igen törékeny parlamenti többség bizalmát élvezné – derül ki a mandátumok pártok közötti megoszlásából.

 • Kódolva volt a kudarc a Szociál-liberális Szövetségben

  A Szociál-liberális Szövetségnek (USL) a 2016. évi választásokig ki kellett volna tartania, ámhárom év után felbomlott. Mindez azonban nem lepett meg senkit – magukat a tagpártokat sem, hiszen már kezdettől fogva nyilvánvaló volt, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok közötti szövetség nem tarthat sokáig.

 • Hogyan állunk a sajtószabadsággal mostanában?

  Románia tovább csúszik lefelé a sajtószabadság tekintetében – ennek ellenére még mindig a legjobb helyezést érte el a délkelet-európai országok között, a Riporterek határok nélkül nevű szervezet elemzése szerint.

 • A sorsdöntő kijevi szombat krónikája percről percre

  Ukrajnában szombaton történelmet írtak. A hosszúra nyúlt, és számos áldozattal járó tüntetéssorozat – az ukránok szerint: forradalom – meghozta gyümölcsét: Viktor Janukovics ukrán elnök elmenekült Kijevből.

 • Ilyen államfőt akarnak a románok Băsescu után

  Milyen legyen a Traian Băsescut követő új román államfő? Erre a kérdésre keresett választ az IRES közvélemény-kutató intézet a jelöltek pszichológiai profilját összegezni próbáló összeállításában. A felmérés a választók és a szakértők véleménye alapján készült.

 • Dráma az USL-ben: ki csapja be elsőként az ajtót?

  A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) elsősorban azért nem szakadt még szét, mert sem a szociáldemokraták, sem a liberálisok nem vállalják a választók előtt a hetven százalékos koalíció felbomlásának ódiumát – véli Székely István. A politológust az USL-ben kialakult patthelyzetről kérdeztük.

 • Számvevőszék: szórják a pénzt a megyei kiskirályok

  A pártok megyei kiskirályai kitartottak régi rossz gyakorlatuk mellett: tavaly is két kézzel szórták a pénzt politikai klienseiknek. Ez derül ki legalább is a több megyei tanács esetében elvégzett számvevőszéki ellenőrzés legfrissebb adataiból.

 • Elemzés: sok az akadály az alkotmány módosítása előtt

  A budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet szerint egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul a román alkotmány tervezett módosítása, a kormánykoalíciónak még sok akadályt kell legyőznie és a parlamenti vitában is változhat még a tervezet szövege.

 • Paks: orosz építőkkel megszabadulni az oroszoktól?

  Az orosz fél már jövőre hozzáláthat a paksi atomerőmű bővítéséhez, a két új blokk egyike pedig 2023-ban működőképessé válhat.

 • Lassan már csak a katonákban bíznak a romániaiak

  Egyre csökken az emberek bizalma Romániában a bankok iránt. A pénzintézeteknél már csak a politikai pártok és a munkáltatók népszerűtlenek – derül ki az INSCOP legfrissebb felméréséből, amely szerint továbbra is töretlen a lakosság bizalma a hadseregben és az egyházban.

 • Kiszorulhat az EP-ből a legaktívabb román képviselő

  Bizonytalanná vált Románia legaktívabb európai parlamenti képviselőjének sorsa. Az államfő lánya, Elena Băsescu többé nem számíthat befutó helyre a Demokrata Liberális Párt jelöltlistáján, amióta apja elfordult egykori kedvenc alakulatától.

 • Brüsszel elégedetlen a korrupció elleni harccal

  Romániában ugyan haladást értek el a nagykorrupció felgöngyölítésében, a politikai és a kiskorrupció viszont továbbra is problémát jelent. Ez olvasható az Európai Bizottság uniós tagállamokat felölelő, a korrupció helyzetét elemző első jelentésének Romániával foglalkozó fejezetében.

 • Káoszt okozhat az igazságügyben az új Btk.

  Legalább száz nagykorrupciós per dossziéja zárulhatna le kivizsgálás nélkül az új büntető törvénykönyv (Btk.) és az új büntetőeljárási törvénykönyv (Be.) szombati életbe lépése után. Ráadásul a módosítások miatt a bűncselekménnyel gyanúsított személyeket lehallgatásuk előtt értesíteniük kellene a megfigyelés beindulásáról. 

 • IPP: lusták és sokat lógnak a román honatyák

  Meglehetősen lesújtó képet nyújt a parlament munkájáról a Közpolitikai Intézet (IPP) legfrissebb tanulmánya. Ezek szerint a honatyák által elfogadott törvények több mint 90 százalékát a kormány dolgozta ki, a képviselőház és a szenátus tagjai közül pedig 52 honatya változtatott pártot ebben a mandátumban.

 • A holokauszt áldozataira emlékezik hétfőn a világ

  Kereken 69 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadították fel a hírhedt auschwitzi haláltábort, amelyben félmillió magyar zsidó lelte halálát. Ezt a napot a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította az ENSZ. Körülbelül 1,1-1,6 millió embert öltek meg Auschwitzban a nácik, 90 százalékuk zsidó volt.

   

 • Ilyen tél is volt már Bukarestben (FOTÓK)

  A huszadik század legcudarabb telét hatvan évvel ezelőtt, 1954-ben jegyezték Romániában – írta hétfőn a historia.ro. A múltidézés apropóját az elmúlt napok hóviharos időjárása adta.

 • Így lett vége a magyarok nyugati kalandozásának

  955. augusztus 10-én a magyarok az Augsburg mellett fekvő Lech-mezőnél súlyos vereséget szenvedtek Ottó német királytól. Egy újonnan előkerülő leletnek köszönhetően hamarosan fény derülhet arra, hogy pontosan hol zajlott a magyarok nyugati kalandozásainak véget vető csata.

 • Ugyanazt jelzi a brüsszeli igazságügyi mérleg

  Ismétlik magukat az Európai Bizottság Románia igazságszolgáltatásának helyzetéről szóló évente elkészített jelentései. Ráadásul a bírált jelenségek száma minden esetben meghaladja a dicséretre méltó előrelépések számát.