Háttér

 • „Sajtóprésben” a magyar-magyar ügyek

  Változatos témakört járt körül az Erdélyi Magyar Televízió Szabó Emese műsorvezető vezette Sajtóprés című adásában Makkai János publicista, Szász Attila főszerkesztő és Lokodi Imre újságíró. Amellett, hogy mit is jelent a mai ember számára az 1848-1849-es magyar forradalom, 1849. október 6-a, szó esett a Magyar Állandó Értekezlet budapesti üléséről, de azzal is foglalkoztak, hogy Orbán Viktor, magyar miniszterelnök bejelentése szerint létrehozzák a Nemzetstratégiai Intézetet – amelynek élére a Magyar Polgári Párt elnökét, Szász Jenőt nevezik ki.
 • Húsz százalékos élelmiszer-drágulás várható

  Gazdasági szakértők szerint a közeljövőben ismét drágulnak az élelmiszerek, az áremelkedés mértéke akár a 20 százalékot is elérheti egyes termékek – így például a tejtermékek – esetében. A termesztők és gyártók a takarmány drágulásával érvelnek, a kereskedők pedig az áraikat szüntelenül emelő termelőkre hivatkoznak.
 • IMAS-felmérés: a romániai választó robotképe

  Az IMAS közvélemény-kutató intézet elkészítette a decemberi, parlamenti választásokon a különféle pártokra szavazó választók robotképét. A felmérés érdekes, mivel a jelenlegi kormánypárt, a Szociál-Liberális Szövetség két, egymástól ideológiailag távol álló pártból tevődik össze, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a Szövetség a Jobboldali Romániáért pedig a korábbi kormányzó tömörülésből, a Demokrata Liberális Pártból illetve néhány zsebpártból áll.
 • Sorra mennek csődbe a romániai nagyvállalatok

  A 2012. év olyan nagy, román vállalatok fizetésképtelenségét vagy csődjét jelentette, amelyekről senki sem hitte volna, hogy ilyen helyzetbe jutnak. Legtöbbjük éves üzleti forgalma 100 millió lejen felüli volt, ám helyzetül megromlását így sem tudták elkerülni.
 • Feszültség – régi szövetségesek között

  Szíriai területről kilőtt aknagránátok csapódtak be szerdán egy határ menti török faluban, a támadásban öt ember, egy anya és négy gyereke életét vesztette, tízen megsebesültek. Válaszul Törökország szíriai célpontokat bombázott és rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kezdeményezte. A török válaszcsapásban szíriai katonák vesztették életüket – az ankarai parlament pedig felhatalmazta a kormányt a hadsereg bevetésére.
 • Sajtóprés: RMDSZ-esélyek a parlamenti mandátumokra

  Veszélyben van-e a magyar parlamenti képviselet? – erről beszélgetett szerda este az Erdélyi Magyar Televízió Szabó Emese vezette Sajtóprés című adásában Cseke Péter, a maszol.ro internetes oldal főszerkesztője, Gáspárik Attila és Makkai János közíró.
 • Új birodalom alakul, az Európai Unió?

  Közös hadsereg, közös határőrség, erős uniós külügyminiszter, határozottabb világpolitikai jelenlét. Ilyen Európát szeretne tizenegy tagállam, akiknek külügyminiszterei Varsóban tettek hitet a minap a szorosabb külpolitika feltételeinek megteremtése mellett. Magyarország nem volt a „tizenegyek" között.
 • Problémás miniszterek a Ponta-kabinetben

  Victor Ponta kormányfőnek továbbra sincs szerencséje a miniszterekkel. Kabinetje húsz tagja közül tizennégy támadható valamilyen okból. Egyesek ingatlanokkal zsonglőröznek, mások uniós pénzeket tulajdonítottak el, akad, aki életrajzát hamisította meg, vagy bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene az ügyészség.
 • Malia és Sasha – Obama „ügynökei”

  Malia Obama a washingtoni Sidwell Friends School nevű patinás magánintézmény padjában ülve várta az első hétvége beköszöntét a szeptemberi iskolakezdést követően. Diáktársaival ellentétben a tizennégy esztendős lány korántsem az új munkafüzetek és tankönyvek átlapozásával töltötte az előző estét.
 • Leonard Orban EU-miniszter siralmas öröksége

  Románia Európa-ügyi Minisztériumának tárcavezetője január elsejétől kezdve az Európai Számvevőszék egyik tagja lesz – bár ezt egyelőre ellenezte az EP számvevő bizottsága. Leonard Orban azonban siralmas örökséget hagy maga után: alig tíz százalékát sikerült lehívni a célul kitűzött uniós pénzeknek.
 • Állami vállalatok: a beszámított veszteség

  Az állam hatalmas gyáregységei, az „ipari kolosszusoknak" mondott vállalatok felemésztik az ország nyersanyagjainak valamint áramtermelésének, közszállításának jelentős részét – és jóformán semmit sem termelnek, illetve amit legyártanak, az szinte teljességgel veszteséges.
 • Hol érdemesebb olimpiai bajnoknak lenni?

  Az olimpiák – lett légyen szó akár az ó-, akár az újkoriakról – tulajdonképpen sohasem szóltak csak és kizárólag a dicsőségről. Az elsőséget, a győztest mindig nagy becsben tartották, az erkölcsi siker már a kezdetektől anyagi, tárgyi elismeréssel, olykor busás jutalmazással járt együtt.
 • Tizenegy éve támadta meg az al-Kaida Amerikát

  Tizenegy éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támadást intézett az Egyesült Államok ellen. A közel háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.
 • Botrányok tépázzák a Kínai Kommunista Párt tekintélyét

  Az elmúlt hónapok hangos botrányai tépázzák a vezetőváltásra készülődő kommunista párt képét Kínában – az információk nyilvánosságának térnyerése a kínai civil társadalom erősödését is jól példázza.
 • Megemlékeztek az 1972-es Müncheni Mészárlás áldozatairól

  Megemlékezéseket tartottak szerdán Münchenben az 1972-es nyári olimpián izraeli sportolók ellen elkövetett túszejtő merénylet áldozatairól. A központi rendezvényen Horst Seehofer bajor miniszterelnök hangsúlyozta: a negyven éve történt támadás elkövetői az egész demokratikus világra rontottak rá.
 • A gyűlölet zenéjéből táplálkozik a fehér felsőbbrendűséget hirdető szubkultúra

  Az utóbbi években, különösen Barack Obama elnökké választása óta nőtt az Egyesült Államokban a szélsőjobboldali félkatonai szervezetek, milíciák és a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szervezetek száma - mutatta ki a Southern Poverty Law Center nevű civil szervezet egyik felmérése. A The New York Times című lap által megkérdezett szakértők és illetékesek szerint azonban az ilyen ideológiákat követő amerikai mozgalmak manapság szétforgácsoltabbak, mint valaha.
 • Azeri-örmény feszültség – magyar „közvetítéssel"

  A magyar diplomácia történetében negyvenöt év után először fordul elő, hogy valamely ország megszakítja kapcsolatait Budapesttel. Örményország hétvégén így járt el, amiért Magyarország pénteken kiadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt Ramil Sahib Safarovot.
 • Traian Băsescu visszatérései

  Több mint félszáz nap után Traian Băsescu visszatérhetett az államfői palotába, elvileg a mandátumából még hátralevő két évre – amúgy lehet, hogy csak novemberig, amikorra a Szociál-Liberális Szövetség tagpártja, a Konzervatív Párt elődjének, a Román Humanista Pártnak az alapító elnöke, Dan Voiculescu médiacézár máris betervezte újabb felfüggesztését.
 • Ötven két nap után Traian Băsescu visszatér

  Ötvenkét nap után Traian Băsescu államfő visszatérhetett a Cotroceni elnöki palotába. A Szociál-Liberális Szövetséggel vívott háborút ugyan megnyerte – mégsem érezheti magát győztesnek.