Chomsky szerint Donald Trump Hitlernél is veszélyesebb

Kedden az amerikaiak nem csak az Egyesült Államok, hanem a bolygó jövőjéről is döntenek – mutat rá Noam Chomsky a The Independent című lapnak adott hétvégi interjújában. Az ünnepelt nyelvész és médiakritikus úgy véli: Trump újraválasztása Hitlernél nagyobb veszélyt jelentene az emberiségre, ugyanis a náci diktátor nem akarta elpusztítani az emberi civilizációt.

Donald Trump és a Republikánus Párt a világ egyetlen nagy konzervatív politikai csoportja, amely tagadja a klímaváltozás létét – üti le az alaphangot Noam Chomsky a brit The Independentban szombaton megjelent interjúban, amelyet legújabb könyve kapcsán készített a lap a 91 éves veterán baloldali gondolkodóval.

A Klímakrízis és a globális új zöld kiegyezés (Climate Crisis and the Global Green New Deal) című műben Chomsky és a társszerző Robert Pollin közgazdász sorra veszik a „kezeletlen klímaváltozás” várható katasztrofális következményeit, valamint felvázolnak egy reális válságkezelési tervet, amit globális új zöld kiegyezésnek neveznek.

A The Independentnek adott interjúban Chomsky nem fogja vissza magát, amikor Donald Trumpról és a Republikánus Pártról beszél. Azt mondja, több mintát azonosított Trump első elnöki mandátuma alatt. A volt médiasztár megsemmisít minden olyan megállapodást, amelynek létrehozásában nem működött közre. Ilyen volt a 2015-ös párizsi klímaegyezmény – a bolygónk felmelegedésének korlátozására –, amelynek tető alá hozásánál elődje, Barack Obama bábáskodott, és amelyből Trump kivonta az Egyesült Államokat.

„A tények eléggé világosak: a komoly tudósok között szinte egyetemes egyetértés van abban, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a kataklizma felé rohanunk” – mutatott rá a közéleti értelmiségi és aktivista. Hozzátette: a század végére a bolygó átlaghőmérséklete elérheti három vagy akár négy Celsius-fokkal meghaladhatja az iparosodás előtti szintet, ami minden komolyan vehető tudós szerint egyet jelent a kataklizmával. „A szervezett emberi társadalmak, semmi nem éli túl”, és mindeközben „a világon egyetlen ország, az Egyesült Államok akar csupán a gázpedálra lépni” – teszi hozzá Chomsky.

A Donald Trump és az általa képviselt Republikánus Párt szerepét firtató kérdésre válaszolva párhuzamot vont Trump és a Führer között: „Ha arra gondolok, hogy ki volt a legrosszabb a történelem során, egyértelműen Adolf Hitler [volt], aki elég irtózatos volt, [de] nem próbálta megsemmisíteni a szervezett emberi társadalmat a Földön”. Az ellenvetésre, hogy a náci Holokausztban mégiscsak meggyilkoltak hatmillió zsidót, a zsidó szülőktől származó Chomsky azt válaszolta: Hitler megölt „30 millió szlávot is, de nem emberi civilizációt”.

A riporter ekkor nekiszegezte a kérdést: úgy gondolja tehát, hogy Trump rosszabb, mint Hitler volt? „Ez egy rendkívül felháborító állítás. És valahányszor kimondom, előtte elmondom, hogy felháborító kijelentés következik, de kérem, tegyék fel maguknak a kérdést, hogy igaz-e" – hangzott a válasz.

Ellentmondásos analógia

Chomsky analógiája sokakat zavar. A washingtoni, nagy tekintélyű Holokauszt Emlékmúzeum szóvivője a The Independent kérdésére egy 2015-ös nyilatkozatot idézett fel, amely szerintük továbbra is releváns. A szervezet honlapján elérhető közleményben az áll: „A nácizmus olyan egyedülálló gonoszság volt, amely hatmillió zsidó meggyilkolását, valamint milliók üldözését és halálát eredményezte faji és politikai okokból. Mai helyzetek és a nácizmus összehasonlítása nemcsak sértő az áldozatokkal szemben, hanem pontatlan, és hamisan mutatja be a Holokauszt történetét és a jelenét is".

Aryeh Tuchman, az Anti-Defamation League (ADL) szélsőségekkel foglalkozó központjának munkatársa hangsúlyozta: „Hitler háborús atrocitásai abból fakadtak, hogy meg akarta semmisíteni a zsidókat, és megalapozni a náci felsőbbrendűséget Európában, nem az újraválasztás vágya hajtotta”. Hozzátette: "Adolf Hitler és Donald Trump összehasonlítása megtévesztő és sértő".

Chomsky utalt a Wannsee Konferenciára – amelyen 1942 januárjában a nácik elfogadták a „végső megoldás” nevű tervet a zsidó nép megsemmisítésére –, és e sötét történelmi pillanatot szembeállította a republikánus kormányzat 2018-as dokumentumával, amely megállapítja, hogy nem célszerű szigorítani a gépjárművekre vonatkozó kibocsátási normákat.

A The Independent pontosít: a jelentés készítői azt írták, hogy az üvegházhatást okozó gázmennyiség növekedésének megállításához „a gazdaságnak és az [Egyesült Államok] járműparkjának jelentős mértékben el kell távolodnia a fosszilis üzemanyagok használatától, ami jelenleg technológiailag nem megvalósítható és gazdaságilag nem kivitelezhető”.

„Tehát kataklizma felé tartunk, de menjünk gyorsabban, mert ez több profitot jelent a választókörzetemnek és az engem finanszírozó kutatóknak” – szól Chomsky értelmezése. „Rendben, térjünk vissza a felháborító kijelentésre. Nos, valóban felháborító, de nem hamis” – tette hozzá.

Trump, a klímaszkeptikus

Idén ősszel, amikor a tűzvészek az USA nagy részét nyugat felé pusztították olyan mértékű és intenzitású, amelyet egy évszázad óta nem láttak, az elnök megpróbálta a rossz erdőgazdálkodást okolni. Szeptemberben Trump Kaliforniában járt és beszélt kormánytisztviselőkkel. Egyikük, Wade Crowfoot, Kalifornia természeti erőforrásokért felelős minisztere figyelmeztette az elnököt: „Ha figyelmen kívül hagyjuk a tudományt, a homokba tesszük a fejünket, és azt gondoljuk, hogy a növényzetgazdálkodásról van szó, akkor nem fogjuk együtt megvédeni a kaliforniaiakat”. Trump válasza az volt: „Egyre hűvösebb lesz. Csak figyelj!”

Ezzel szemben az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2018-as értékelése figyelmeztette a döntéshozókat arra, hogy a még nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni. Egyik szerzője ezt írta: "A felmelegedés minden egyes kis része számít, főleg, hogy az 1,5 Celsius-fokos vagy annál magasabb felmelegedés növeli a tartós vagy visszafordíthatatlan változások, például egyes ökoszisztémák elvesztésének kockázatát".

Kapcsolódók

Kimaradt?