Gondok lehetnek Romániában a koronavírus elleni védőoltás tárolásával

Jövő év első felében az Európai Unión keresztül lesz koronavírus ellenes védőoltás Romániában, amelynek gyártását megkezdhetik az országban is – közölte Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezető a jó hírt. Csakhogy gondot jelenthet a vakcina szakszerű tárolása.

Az utóbbi időszakban aggasztóan megnőtt a fertőzöttek száma Romániában, a járvány most már a fiatalabb korosztályt is veszélyezteti. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a napokban azzal nyugtatta a közvéleményt, hogy védőoltást 2021 második évnegyedében már akár Romániában is előállíthatják.

Az Európai Bizottság jelenleg tárgyalásokat folytat hat gyártó céggel is, közülük kettővel már alá is írták az előzetes szerződéseket. Az EB az első szakaszban 30 millió adagot szerződött le, ennek négy százalékát kapja meg Románia, azaz mintegy 1,3 millió oltás jut el a hazai lakossághoz. Brüsszel hosszabb távon összesen 300 millió adagot szerződtetett le, így Románia 2021 után nagyjából 10 millió adag védőoltásban részesülhet.

Katonai forrásokból bukaresti lapok arról értesültek, hogy a vakcinát Romániában a Cantacuzino Katonaorvosi Kutatási-Fejlesztési Országos Kutatóközpontban gyártják majd – bizonyos feltételek között, amelyeket azonban a lapok nem részleteztek. A gyártás elkezdéshez jelentős beruházások is szükségesek. Állítólag Bukarest közelében új gyártásvonalat állítanak fel, mivel a kutatóközpont jelenlegi székhelyén a védőállítás előállítása nem lehetséges. A beruházások értékét 50 millió euróra becsülik, az új központot pedig néhány hónapon belül fel is építhetik.

A rossz hírt a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila közölte, aki szerint még mindig nem tudni, miként tárolják majd Romániában az EU-tól kapott, illetve idehaza gyártott védőoltásokat. Mindeddig a kormány részéről voltak olyan vélemények, hogy a vakcinát a háziorvosnál kellene tárolni, ami viszont lehetetlen. A szérumot ugyanis szobahőmérsékleten nem lehet tartani, speciális körülmények között, hűtőszekrényekben kell majd tárolni.

Az Egészségügyi Világszervezetet Romániában képviselő Rafila szerint feltehetően oltásközpontokat kell majd létrehozni, és itt lehetne tartani a vakcina-adagokat is, hatalmas hűtőszekrényekben, amelyekben a hőmérséklet eléri a mínusz 70-80 fokot, de ezekben sem lehet nagyobb, milliós tételű mennyiségeket eltartani. Ezeknek a nagy hűtőszekrényeknek az ára ráadásul egyenként meghaladja a 12 ezer eurót. Ezért Rafila úgy gondolja, hogy az egészségügyi minisztérium önmagában képtelen lenne megoldani a gondokat, a problémát a kormánynak kellene majd rendeznie.

De a védőoltásokat még ilyen körülmények között, mínusz 70-80 fokos hőmérsékleten sem lehetne hosszabb ideig tárolni, ugyanis néhány napon belül veszítenek minőségükből, hatástalanokká válnának, így az oltást fölöslegesen végeznék el.  Rafila kifejtette, az illetékeseknek már most el kellene gondolkodniuk a logisztikai megoldásokon, nehogy odajussunk, hogy az Európai Unió átadja Románia számára a védőoltásokat, de azokat nincs hol tárolni az országban, illetve lehetetlenné válna a szétosztásuk megyei vagy városi szinteken.

A romániai orvostársadalom nagy része úgy véli, hogy a jelenlegi körülmények között, amikor gyarapodik a védőoltást ellenzők tábora, és amikor egyre többen vannak, akik nem hisznek a vírusban és a járványban, hiba lenne kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltásokat, illetve büntetésekkel sújtani az oltások elmaradását, azokat inkább fakultatívvá kellene tenni mindaddig, ameddig a lakosság meg nem győződik az oltások hatékonyságáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?