Felmérés: a romániai szülők kétharmada a „klasszikus tanévet” támogatja

A szülők számára rendkívül fontos, hogy az iskolakezdés alkalmával az illetékesek mindenekelőtt a gyermekek egészségét tartsák szem előtt. A szülők kétharmada, pontosabban 60 százaléka ugyanakkor a „klasszikus tanévkezdés” mellett teszi le voksát, vagyis azt szeretné, ha a gyermekek iskolába mehetnének, még akkor is, ha továbbra is fennáll a fertőzésveszély – egyebek mellett erre mutat rá az IRES felmérése. 

A kutatásban 1175, 5 és 29 év közötti gyermekkel rendelkező szülő vett részt. A felmérés augusztus 10–14. között, a CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) módszerrel készült, a hibalehetőség plusz-mínusz 2,7 százalék.

Az iskolába való visszatérést támogató szülők elsősorban Erdélyben és a Bánságban élnek. A szülők egynegyede a „klasszikus tanévkezdés” ellen van, a hibrid oktatást támogatja mindaddig, ameddig nem sikerült véglegesen kiküszöbölni a koronavírusos fertőzéseket, 14 százalék pedig az online oktatást részesítené előnyben. Ők mindenekelőtt az ország déli részében élnek.

A „klasszikus oktatást” elsősorban azok szeretnék, akik nem vagy csak kis mértékben tartanak a fertőzéstől, akik közepesen félnek a járványtól, inkább a hibrid oktatás tartják megfelelőnek, az online oktatás mellett pedig azok törnek lándzsát, akik nagyon aggódnak a fertőzés veszélyétől.

A szülők 15 százaléka azt állítja, hogy internet hiányában vagy a gyengén fogható internet miatt gyermekük nem vehet részt az online oktatásban. Ezek a gyermekek nagyrészt falusi környezetben élnek, számuk meghaladja a 450 ezret. Ugyanakkor a szülők 28 százaléka szerint gyermekük nem rendelkezik megfelelő eszközökkel sem az online oktatáshoz – itt ismét a rurális környezetben élő szülők vezetnek, akiknek mindössze 40 százaléka tervezi, hogy a jövőben tablettet, okostelefont vagy számítógépet vásárol, 60 százalék ilyen tekintetben az állam segítségére vár.

Túlzsúfolt iskolák

A tanulók 41 százaléka – vagyis 1,2 millió diák – túlzsúfolt iskolákban tanul, két vagy több váltásban, ami rendkívül megnehezíti a szociális távolságtartás, illetve az alapvető egészségügyi szabályok betartását. A túlzsúfolt iskolák 72 százaléka városon, elsősorban az ország déli részében és Bukarestben van, faluhelyen csupán az iskolások 25 százaléka tanul legalább két váltásban. Az iskolások 60 százaléka városi, 40 százaléka falusi iskolákban tanul.

A szülők 83 százaléka azt szeretné, ha az illetékesek az iskolakezdés kapcsán kikérnék véleményüket, és csupán 16 százalék állítja, hogy az iskolák vezetősége vagy a tanárok tájékoztatták volna őket a tanévkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról. Mintegy 50 százalékuk véli, hogy a gyermekeknek gondot okoz majd a fertőzés elkerülését szolgáló szabályok betartása. 

A városi és falusi szülők 75 százaléka szeretné, hogy az órákon 1,5 méteres távolságot biztosítsanak a tanulók között, és alig 5 százalék gondolja, hogy mindennek nincs különösebb jelentősége. A másfél méteres távolság betartását főként a hibrid oktatást előnyben részesítők vélik fontosnak, a klasszikus oktatás kedvelők legnagyobb része megelégedne az egyméteres távolság betartásával is, az online oktatást kívánó szülők pedig legalább 2 méteres távolságot szeretnének az iskolákban a diákok között. A szülők szinte egybehangzóan állítják, hogy be kell tartani a járvány megelőzéséhez szükséges higiéniai szabályokat és meg kell oldani az iskolák túlzsúfoltságának alapvető problémáját.

A szülők 70 százaléka egyébként úgy véli, hogy a fizikai távolság betarthatatlanná válik az iskolák folyosóin. 20 százalék gondolja azt, hogy az iskolások nem viselnek majd védőmaszkot, 40 százalék viszont derűlátó ilyen vonatkozásban. 

Nem bíznak a kormányban

Mint a felmérésből kiderült: a szülők közel fele nem értette meg pontosan az illetékesek magyarázatából azt, hogy miként bonyolítják le az idei tanévkezdést.

Emellett szinte valamennyien úgy érzik, hogy az iskolai tananyag elszakad a valós szükségletektől: közel fele a megkérdezett szülőknek úgy véli, a tananyagnak nincsen semmilyen köze a jelenkori szükségletekhez, 20 százalék szerint pedig az iskolai programok nem felelnek meg a diákok elvárásainak és igényeinek.

A szülők jelentős része úgy gondolja, hogy a tanulóknak legtöbb napi öt órát kellene eltölteniük az iskolákban. Az online tanfolyamok esetében ez az idő tovább csökken, a szülők szerint a tanfolyamok nem haladhatnák meg a napi 3,5 órát, a házi feladatoknak pedig legfeljebb 2,5 órát kellene igénybe venniük. 

A szülők 48 százaléka nem bízik vagy csak kis mértékben bízik a kormányban az új tanévkezdést illetően. A kormányon belüli „bizalmatlansági index” utolsó két helyét az egészégügyi és az oktatási tárca foglalja el.

Ludovic Orban miniszterelnök a hétfői kormányülésen az iskolakezdésre vonatkozó rendelet „majdnem végső” formájának kidolgozását kérte Nelu Tătaru egészségügyi és Monica Anisie oktatási minisztertől. Tervei szerint a szabályzatot kedd reggel megtárgyalják Raluca Turcan kormányfőhelyettessel, majd közzé is teszik azt. Orban kifejtette, fontos, hogy az iskolakezdésre vonatkozó szabályozás kiszámíthatóságot biztosítson, mert csak így lehet megfelelő körülmények között beindítani „az iskolák felkészülésének gépezetét”.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?