Zöld forgatókönyv: nincs elegendő tanterem az iskolák egy részében

Az egészségügyi tárca rendelettervezete szerint a diákoknak az iskolákban tartaniuk kell egymás között az egy méteres távolságot az új tanévben. A tanintézmények egy részében azonban nincs elegendő tanterem és pedagógus sem a szabály tiszteletben tartásához – derül ki a megyei tanfelügyelőségek adataiból.

Mint ismert, zöld forgatókönyv esetén a diákok fizikai jelenlétével kezdődik meg az oktatás az iskolákban szeptember 14-én, bizonyos óvintézkedések betartásával. Így például a tanulóknak órák alatt is maszkot kell viselniük, és legkevesebb egy méterre kell tartózkodniuk egymástól. Ahol ez nem lehetséges, átlátszó válaszfallal különítik el őket egymástól.

E szabályok betartása azt feltételezi, hogy a korábbinál kevesebb diák fér el egy helyiségben, ezért további osztálytermekre és jóval több tanárra lenne szükség. A napokban a megyei tanfelügyelőségek felmérték az iskolák terem- és tanárigényeit. A Hargita megyei helyzetről itt, a Kovászna megyeiről itt, a Bihar megyeiről pedig itt írtunk.

Bukarestben az iskolák 50 százaléka jelenleg nem biztosíthatja a diákok közötti egy méteres távolságot. Ehhez összesen további 2802 osztályteremre lenne szükség és újabb 9190 tanügyi káderre, ha egy váltásban zajlik az oktatás.

A Brassó az egyik legfertőzöttebb megye jelenleg. Ha most kezdődnek az oktatás, a 165 iskolából 141 a zöld, 23 a sárga és egy iskola a vörös forgatókönyvbe illeszkedne bele. A zöld forgatókönyv szerinti oktatásra további 276 osztályteremre lenne szükség. De tanerő sincs elegendő, a megyei tanfelügyelőség szerint további 2000 tanárra lenne szükség a közoktatásban.

Nagyjából hasonló a helyzet Máramaros megyében is. Zöld forgatókönyv esetén a megye 166 iskolájának további 127 teremre van szüksége a meglévő 3683 mellé. Szatmár megye 125 iskolájából 114-ben megkezdődhet a zöld forgatókönyv szerinti oktatás, és 372 pedagógus alkalmazására van szükség.

Dâmbovița megyében az iskolák kétharmada elkezdheti a rendes oktatást. A megye 148 iskolájából 103 várja a tanulókat, legfeljebb a tanítás két turnusban, délelőtt és délután zajlana. A városokban levő 58 iskolából 24 nem rendelkezik elegendő tanteremmel az egy méteres távolság betartásához. Falun a 79 tanintézetből 78-ban meg tudják tartani a diákok közötti egy méteres távolságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?