Háttér

 • Román (politikai) meccs – külföldi bírók

  Az Európai Unió döntéshozói, Angela Merkeltől José Manuel Barrosóig arra intette a bukaresti szociálliberális országvezetést, hogy tartsa be a demokratikus játékszabályokat. Korábban Victor Pontáék ellenzékből szintén alkotmányszegéssel, a jogállamiság veszélyeztetésével vádolták a demokrata liberálisokat, ám akkor Merkelék hallgattak.
 • Éles brüsszeli bírálatok – csipetnyi dicsérettel

  A romániai helyzetéről készült brüsszeli jelentés készítői a román igazságszolgáltatás egyik legnagyobb hibájának a következetlenséget tartják, felróva azt is, hogy a magas rangú igazságszolgáltatási tisztségviselőkben nem tudatosodott még kellőképpen az „azonos bűncselekményért azonos büntetés" elve.
 • Románia a nagyhatalmak szorításában

  Románia modernkori története során, így például az utóbbi 70 évben a döntő pillanatokban a nagyhatalmak több alkalommal is beavatkoztak az ország belső dolgaiba.
 • A Ponta-kormány száz napja

  Egy „munkalátogatás", két üzletember-találkozó, 19 tévé-szereplés, 8 külföldi út, 5 külföldi küldöttség fogadása és félezer személy kinevezése minisztériumokba, kormányügynökségekbe – nagyjából így vonható meg Victor Ponta kormánya első száz napjának gyorsmérlege.
 • Politikus talárosok, taláros politikusok

  Az utóbbi években jelentősen megnőtt az alkotmánybíróság szerepe, a hatalmi és ellenzéki pártok igen gyakran fordultak a talárosokhoz vitás ügyeik rendezése céljából. Politikai megfigyelők szerint mindennek következtében jelenleg akár az is elmondható, hogy az alkotmánybírák kormányozzák az országot.
 • Infopolitic-felmérés: Oprescuban bíznak a legtöbben

  Több mint hatvan százalékkal vezet a Szociál-Liberális Szövetség a felmérések alapján – amennyiben az Infopolitic Kutatási és Tanulmányi Központ most napvilágra hozott statisztikájának hinni lehet.
 • Olcsó benzin – drága tankolás

  Jóllehet Romániában a benzin ára az egész Európai Unióban a legolcsóbb, egy államilag minimáltan fizetésből azonban a román állampolgár csupán három teli benzintartállyal tud megvásárolni, amivel a táblázat – Bulgáriával megosztott – utolsó helyén helyezkedik el. Az esetleges, időleges olcsulások pedig csupán olyanok, mint Lappföldön a nyár: néhány hét alatt átveszi helyüket az újabb drágítás.
 • Magyarország: IMF-megállapodás 2013-ban?

  Budapesti döntéshozói körökben "két tábor" alakulhatott ki abban a kérdésben, hogy mennyire fontos a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – erre a következtetésre jutottak minapi magyarországi látogatásukon londoni felzárkózó piaci elemzők.
 • A 21. század amerikai évszázad lehet

  A remény nem külpolitikai stratégia, a békét az erő demonstrálásán keresztül lehet biztosítani - hangoztatta Mitt Romney republikánus elnökjelölt a Virginiai Katonai Intézetben hétfőn mondott, az amerikai kivételességre és vezető szerepre épülő kül- és biztonságpolitikai stratégiáját ismertető beszédben.
 • Hogyan kerülte el a világ ötven éve az atomháborút?

  A Szovjetunió 1962-ben rakéta-telepítésbe fogott Kubában, az alig pár hónapja hivatalba lépett Kennedy szorult helyzetbe került. Az atomháború réme alig hajszálnyira került az emberiségtől.