Háttér

 • A magyar hadtörténet legnagyobb veresége

  Hetven évvel ezelőtt, 1943. január 12-14. között az oroszok áttörték a gyenge ellenállást tanúsító doni magyar arcvonalat, ennek során odaveszett a 2. magyar hadsereg jelentős része: a 200 ezres seregből 120 ezren soha nem tértek haza. Idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában.
 • A „jogvédő” Becali és társai a parlamenti bizottságokban

  Nem megfelelő embert a nem megfelelő helyre. Mintha csak ebből a gondolatmenetből indultak volna ki a honatyák a parlamenti szakbizottságok tagjainak megválasztásánál: sok esetben olyan személyek kerültek a testületekbe, akiknek semmi közül nincs azok tevékenységi köréhez.
 • Ősztől már minden Orbán kezében összpontosulhat

  Őszre a maradék néhány – közjogilag – független, hatalmi kontrollt jelentő intézmény is engedelmes kiszolgálójává válhat a kormány politikájának. A Magyar Nemzeti Bank új elnökét márciusban választhatják meg, április végére két új taggal egészülhet ki az Alkotmánybíróság, szeptemberben minden bizonnyal Szabó Máté ombudsmannak is mennie kell majd.
 • Nőtt a jövedéki adó: drágább lesz az élet az új esztendőben

  Az idei esztendő – akárcsak a többi – újabb drágulásokkal indul. A jövedéki adó növekedése, a lej értékvesztése miatt jelentősen emelkedik a cigaretta és az üzemanyag ára. A kormány lehetővé tette az önkormányzatok számára a helyi adók megemelését, és megint csak drágul a villamos energia, továbbá a földgáz.
 • Kínától Indiáig: hány újév van egy új esztendőben?

  A világszerte használt Gergely-naptárban január elsejétől ismét eggyel több lesz az évek száma – de ez nem mindenhol és nem mindig volt így. Kínában például január és február között váltanak esztendőt, a zsidóknál idén szeptember 16. és 18. között állt be az 5773. év, a hinduknál áprilisban lesz újév.
 • „Mai” karácsony: a szeretet hiánya

  A karácsonyi vásárlási láz hevében sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a legdrágább ajándékkal is azt akarjuk kifejezni, a szeretett valaki fontos számunkra, ezt az érzést azonban nem feltétlenül anyagi javakkal lehet megfoghatóvá tenni – figyelmeztet a budapesti Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője.
 • Aránytalanul megduzzadt a román parlament

  Romániában egy csapásra 118 fővel nőtt meg a parlament létszáma, amely 470 főről 588 főre dagadt. Az ország ezzel a legnépesebb törvényhozói testülettel rendelkező országok sorába lépett. Idén csupán a honatyák szállásköltsége 6 millió euróba került.
 • Iskolai ámokfutók, tizenéves gyilkosok

  Az utóbbi időkben megszaporodtak az iskolákban, nyilvános helyeken – például bevásárlóközpontban, mozikban – elkövetett ámokfutások száma. A merénylők – többnyire fiatalok – ártatlan emberek életét oltják ki, mindenféle ok vagy magyarázat nélkül.
 • Mire hazaér Lappföldről, DD frakció nélkül maradhat

  Más frakciókba kérezkedik át a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben megválasztott képviselők kétharmada a parlamentben, a párt alapítója és névadója, Dan Diaconescu bulvártévé-tulajdonos pedig Lappföldre utazott vakációzni - jelentették csütörtökön a bukaresti hírforrások.
 • „Fura urak” gyülekezete az új parlament

  A választási törvény immár harmadszorra is bebizonyította: nem felel meg céljának, és semmivel sem járul hozzá a honatyák „minőségi feljavításához". A rendszer nyomán ismét első helyet szerző jelöltek estek ki, miközben második vagy harmadik helyezést megszerzők bejutottak a törvényhozás fórumába. A jelenlegi parlamentbe enyhén szólva egzotikus figurák kerültek be, volt szekusok, pártvándorok, rokonok, titkárnők, bűnvádi eljárás alatt állók; utóbbiak közül kettő ellen végleges ítélet született meg, tizenötöt bíróság elé küldtek, öt ellen pedig még zajlik a bűnvádi kivizsgálás.
 • Változatok – egy kormányfőre

  A választások után – igaz, előtte sem volt kétséges – immár nyilvánvalóvá vált, hogy a Szociál-Liberális Szövetség alakít kormányt. A fő kérdés azonban csak az: kit nevez majd ki miniszterelnöknek Traian Băsescu – aki korábban a közvélemény értésére adta, miszerint (alkotmány ide, alkotmány oda) nem biztos, hogy a szociál-liberálisok által megnevezett politikust, Victor Pontát nevesíti majd a kormányfői tisztségre.
 • Vasárnap szavazunk – a választások aritmetikája

  Összesen 18 789 szavazókörzetbe várják december 9-án, vasárnap reggel héttől este kilencig a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat a parlamenti választások napján. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a honatyák létszáma a jelenlegi mandátumszámhoz képest növekedjen.
 • Magyar antiszemitizmus: hol az a két pofon?

  Az antiszemitizmus, sajnos, ismét elharapózott a világban, elsősorban Európában. Magyarországon (de másutt, így Romániában is) – például már-már csak az az antiszemita, aki – túlzásba viszi a zsidózást. Nem véletlen az, hogy a Jobbik Magyarországon előretört és a parlamentbe került.
 • Lucian Mândruţă: köszönöm, drága magyarok

  Románia csak a kisebbségben élő nemzeti közösségekkel együtt teljes ország – vallja Lucian Mândruţă a gandul.info-n közölt publicisztikájában, amelyet a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából tett közzé. Az írás magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.
 • Ponta és Băsescu – válogatott csúsztatások

  Mind a kormányfő, mind a miniszterelnök az idők során elhíresült – finoman szólva – azokról az ígéreteiről, amelyekről már a felajánlás pillanatában tudta, nem lesz belőlük semmi. Mindkét politikus néha saját kijelentéseit is megcáfolja. Victor Ponta és Traian Băsescu csúsztatásaiból válogattunk.
 • Gáza, az örökös háborús övezet

  A Gázai-övezet a világ egyik legtöbb konfliktussal és válsággal sújtott térsége, ahol évezredek óta folyamatosan zajlanak háborúk.
 • Román állami kitüntetések címeres gazembereknek

  Csalók, közpénzek lenyúlói, hivatali visszaélésért, megvesztegetésért börtönbüntetésre ítéltek (így például a korrupció miatt öt évi börtönre ítélt Cătălin Voicu, az országos vasúttárság pénzeit saját céljaira felhasználó Mihail Necoliaciuc, az okirathamisító Valentin Hurduc, a szekus verőlegény, Vasile Ciolpan) – egyszóval címeres gazemberek kaptak fontos állami kitüntetéseket 1989 után.
 • Két doktorit is plagizált Semjén Zsolt?

  Plágiumgyanús Semjén Zsolt 1991-ben megvédett, A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége című teológiai doktori dolgozata, amelynek közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. Ráadásul Orbán Viktor kormánya miniszterelnök-helyettesének 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.
 • „Halálutak” Romániában – autópályák helyett

  Romániában, a lakosság létszámát tekintve, sokkal több halálos közúti baleset történik, mint az EU más államaiban. Az országban 138 rendkívül balesetveszélyes útszakasz létezik, a legveszedelmesebb a DN 1-es országút Bukarest–Comarnic szakasza, amelyen minden négy napra jut egy halottakat követelő szerencsétlenség.
 • Kína: konzervatívok helyett reformerek a kommunista pártban?

  Kína folytatni fogja a politikai szerkezet reformját, a demokrácia kiszélesítését, amelynek része a demokratikus választás, a jogok és a szabadság biztosítása – hangoztatta egyebek mellett csaknem másfél órás beszámolójában Hu Csin-tao, a Kínai Kommunista Párt főtitkára a párt egy hétig tartó XVIII. kongresszusának nyitónapján, csütörtökön.