Szeptemberben megtudhatjuk a romániai koronavírus-fertőzöttek valós arányát

Megjelent a hét végén a Hivatalos Közlönyben az erről szóló miniszteri rendelet, így elkezdődhet Romániában az az országos szerológiai vizsgálat, amelynek célja felmérni a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát. Hasonló felméréseket más országokban, köztük Magyarországon is végeznek. Szakértői becslések szerint Romániában eddig a lakosság 1 százalékát fertőzte meg a koronavírus, ez mintegy 180 ezer személyt jelent.

A szerológiai vizsgálatról szóló miniszteri rendelet szerint június és szeptember között több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg az országban, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében termelődött ellenanyag a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja. A cél az, hogy az átfertőzöttség arányának ismeretében dönthessenek a hatóságok a további járványügyi óvintézkedésekről.

Az országos közegészségügyi intézet által készítendő tanulmány adatgyűjtési szakaszába minden megyében több nagy forgalmú – hetente legalább ezer vérvizsgálatot végrehajtó – laboratóriumot vonnak be. A tömeges tesztelésben olyanok vehetnek részt, akik más okok miatt jelentkeznek véranalízisre, nincsenek fertőző betegségre utaló tüneteik, és beleegyeznek, hogy megvizsgálják: rendelkeznek-e ellenanyaggal a koronavírussal szemben. A tömeges tesztelésre 1,6 millió lejt különítettek el, eredményeit pedig szeptemberre várják.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a tömeges tesztelés következményeit összesítő tanulmánynak nagy szerepe lesz abban, hogy az illetékes hatóságok megfelelően felkészülhessenek a járvány esetleges második hullámára, ami szerint ősszel, október-november folyamán várható, és december végéig is kitarthat. Az adatok ismeretében időben felszerelhetik a kórházakat, beszerezhetik a szükséges védőeszközöket, kiképezhetik az orvosi személyzetet.

Jelenleg 180 ezer fertőzött lehet

A Országos Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila professzor korábbi becslése szerint eddig a lakosság 1 százalékát fertőzte meg a koronavírus, ez mintegy 180 ezer személyt jelent. A hivatalosan diagnosztizált fertőzöttek számánál tehát a betegségen tünetmentesen átesett személyek száma nagyjából tízszer nagyobb. Ha a tünetmentes fertőzöttek védőmaszkot viselnek, akkor a betegség nem terjed tovább – vélekedett a szakember.Szakértők nagyjából egyetértenek abban, hogy a járvány terjedésével az ország lakosságának akár a 3 százalékát is megfertőzheti a koronavírus. Ez abszolút számban több mint félmillió személy. E szerint a lakosság 97 százaléka továbbra is fertőzésveszélyes marad, vagyis a járvány nem cseng le, ősszel a jelenleginél is veszélyesebb lehet. Epidemiológusok szerint, ha a lakosság 65-70 százaléka átesne a betegségen, akkor vége lenne a járványnak is, az egészségügyi tárcavezető szerint viszont Romániában nem érik el ezt a számot.

Mit mutattak a tesztek más országokban?

Magyarországon már korábban elkezdődött egy hasonló szerológiai vizsgálat. A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai segítségével kiválasztott 17 778 főt tesztelnek, 14 év fölött minden korosztályból. A vizsgált személyek egyik csoportját az úgynevezett PCR teszttel szűrik, ami azt mutatja meg, hogy éppen az adott pillanatban ki fertőzött, a vizsgált személyek másik csoportját pedig a vérvételen alapuló antitest vizsgálatnak vettették alá.

A minták felét a Semmelweis Egyetem, ötödét a Debreceni Egyetem, míg a többit a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be. A vizsgálat azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

Az eddig nyilvánosságra hozott 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálatból összesen 2 volt pozitív. Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy 20 főnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében nagyjából 243-7230 közötti lehet az aktív fertőzöttek száma. Az antitest vizsgálatok szerint 9 személy esett át a fertőzésen, vagyis 23 999-92 624 fő van ebben a helyzetben. Magyarországon az előzetes becslések a lakosság átfertőzöttségét 3 ezrelék és 3 százalék közé teszik.

Spanyolországban 60 ezer fő tesztelése azt mutatta, hogy a lakosságnak az 5 százaléka fertőződött meg. A vizsgálatok szerint az arány Madridban 11,3, Sevillában viszont alig 2,3 százalékos. Nagy-Britanniában a 11 000 háztartást átfogó tesztelés nem egészen 0,3 százalékos immunitást mutatott ki, Franciaországban viszont már egészen más volt az eredmény, itt a lakosság 4,4 százaléka, vagyis 3 millió személy esett át a fertőzésen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?