Gigi Becali: juhpásztor, milliomos, börtönlakó

A hadsereggel történt botrányos telekcserét követően 16 év, 11 hónap és 15 nap után került rácsok mögé Gigi Becali, aki már két éjszakát töltött a Rahova börtön egyik cellájában.

Ötvenhatszoros haszon

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) csalással, illetve közérdeket sértő hivatali visszaéléssel vádolta az üzletembert, illetve két tettestársát, Victor Babiuc volt védelmi minisztert és Dumitru Cioflină tábornokot. A DNA szerint telekcsere 900 ezer dolláros kárt okozott az államnak. A legfelsőbb bíróság egy éve egyhangú ítélettel felmentette ugyan a vádlottakat, ám az ügyészek fellebbeztek, és ennek eredménye lett a hétfőn meghozott ítélet.

A telekcserét 1996 és 1999 között bonyolították le, amikor is Gigi Becali, valamint Victor Babiuc és Dumitru Cioflină két megállapodást is kötött. Ezek értelmében Becali 30,26 hektáros mezőgazdasági területet adott át a hadseregnek az Ilfov megyei Ştefănesti-ben, amiért 28,89 hektáros telket kapott Voluntari településen. A Becali által átadott területhez képest a cserében kapott terület ötvenhatszor többet ért: egy négyzetméternyi terület akkori pénzben számolva Ştefănesti-ben 950, Voluntari-ban pedig 53 259 lejt ért, így Becali egy csapásra 892 758 dollárral lett gazdagabb az ügyészek szerint. Ráadásul Becali, az által eladott területek egy részét hamis papírok alapján birtokolta, több területet is jelzálog terhelt.

Az általa megszerzett terület egy darabkájáért a Mc Donald’s üzlethálózat egyébként kétmillió eurót kínált fel Becalinak.

Kilencszázezer euró a diófa árnyékéban

 
A telekcseréről szóló alkut és a dokumentum aláírására igencsak eredeti helyet választottak: erre nem a védelmi minisztérium székházában, hanem a Becali birtokába került telkek egyikén, egy diófa árnyékában írták alá, amint a kihallgatott tanúk egyike, Aurel Ivan őrnagy elmondotta. Babiuc és Cioflină az ügylet meggyorsítása érdekében cselhez folyamodott: az 1997-2000 között honvédelmi tervekben    feltüntették egy újabb „parancsnoki állás” létrehozását Ştefănesti-ben.

A turpisságot a sajtó szellőztette meg 2001 novemberében, ennek nyomán Babiuc és Becali ellen a katonai törvényszék megindította az eljárást – 2005-ben. A per 2012. május 4-ig húzódott, ekkor született meg a Legfelsőbb Bíróság felmentő ítélete, amelyet a három bíró konkrét bizonyítékok hiányára alapozott. Ezt követte a mostani bírósági döntés.

Hamarabb is szabadulhatnak

A 75 éves Victor Babiucot és a 70 éves Dumitru Cioflinát 2-2 év letöltendő börtönbüntetésre, a három elítélt pedig bizonyos jogaikat öt éven nem gyakorolhatja. A román törvények értelmében azonban, mivel mindketten betöltötték 60. életévüket, büntetésük kétharmadát elengedhetik, így legtöbb 8 hónapot kell majd rács mögött tölteniük.

De az 55 éves Becalinak sem kell föltétlenül három évig börtönben maradnia, a tíz évnél kisebb büntetéseket esetében ugyanis érvényesülhet a feltételes szabadlábra helyezés, így már akár két év múlva kiszabadulhat. Adrian Năstase példáját követve pedig, ha a börtönben dolgoznak, netán tudományos munkákat, regényt írnak, büntetésük néhány héttel tovább rövidülhet. Becali esetében egyébként leszámítják a 2009. április 2-április 17. között a gépkocsiját ellopók önkényes fogva tartása miatt börtönben töltött napokat.

Becalit és Cioflinát ugyanakkor nagyjából 421 ezer dollár megtérítésére kötelezték, az összeget pedig a megfelelő kamatokkal kell még kiegészíteniük. Becalinak és Babiucnak újabb 448 ezer dollárt kell még kifizetnie, szintén az 1995 óta érvényes kamattal. Becalinak és Cioflinának emellett további 21 ezer dollárt és a kamatokat kell majd kifizetniük egy 1 hektáros területért, amelyet Becali nem adott át a hadseregnek. A három elítélt mindegyikének fizetnie kell a fejenként 25 ezer lejre rúgó perköltségeket is. A bíróság továbbá elrendelte a három elítélt ingóságainak és ingatlanjainak zárolását is

Az ítélet nyomán Becali elveszíti parlamenti képviselői mandátumát is, amelyet a Nemzeti Liberális Párt listáján szerzett meg.

Románia levegőjét sem bírja

A bírósági ítélet előtt egy nappal Becali Izraelbe akart repülni. A repülőtéren azonban a rendőrség feltartóztatta, mivel előállítási parancsa volt Becali ellen, akinek egy másik ügycsomóban, a iasi-i Avicola esetében, csalás és szolgálati visszaélés miatt kellett volna felelnie a Legfelsőbb Bíróság előtt. Becali megesküdött, hogy csupán a Megváltó sírját szerette volna megnézni, és esze ágában sem volt egérutat nyerni az ítélet előtt.

Csakhogy, amikor a gépkocsija ellopása miatti önbíráskodási dossziéja esetében – amelynek kapcsán az ügyészek 11 év börtönbüntetést kértek rá –, szintén az ítélet kihirdetését megelőzően, a Steaua törökországi barátságos mérkőzése ürügyén maga is elrepült a csapattal. Mint kifejtette, „amennyiben törvénytelenséget követnek el ellene”, az életben nem megy vissza Romániába, amelynek a levegőjét sem bírná ki. Esetleges szökési tervét jó előre kidolgozta, pénzének jelentős részét külföldi bankokban helyzete el. Ezt maga sem titkolta, hiszen nyíltan megmondta, titkos bankszámlái vannak.

Becali nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy kegyelmet kér Traian Basescu államfőtől, akivel a 2006-ban, a Steaua UEFA-kupa negyeddöntőjében a Rapid ellen elért győzelmét követően hajnalig együtt borozgatott.

Csakhogy kettejük viszonya azóta megromlott, az államfő felfüggesztését követően  Becali Basescu ellen fordult, akit már nem tartott államfőnek. „elnök nélküli, a miniszterelnök és a kormány által vezetett országgá lettünk. Basescu szép csendben megül majd Cotroceni-ben, szava sem lesz. Nem lesz akivel háborúzzak. Mivel is harcolhatna? Kardja nincs, pisztolya nincs, golyószórója nincs, legfeljebb egy kése van. De hogyan lehetne egy kés ellen háborúzni” – fejtette ki Becali.

Bűnügyek, milliárdok

Becali „üzleti” pályafutását Törökországból becsempészett farmernadrágok eladásával kezdte, majd telespekulációba fogott a piperai földekkel, aminek nyomán főszereplőjévé vált a hadsereggel történő földcserének.  A Steaua finanszírozója, Gigi Becali apja juhokkal kereskedett, a megvesztegetett kommunista hatóságok szemhunyó beleegyezésével. Mivel az akkori törvények büntették a munkakerülést, Gigi Becali arra kényszerült, hogy az 1989. decemberi rendszerváltásig géplakatosként és fűtőként dolgozzék.

Már viccek is születtek Gigi Becaliról. Rács mögé kerülését követően megjelentek az első Gigi-viccek: Becali nyomban a börtönbe kerülve, a maga számára rendkívül előnyös zárkacserét hozott össze; Becali szerint a pásztorát a juhai által az életére törő összeesküvésre figyelmeztető Mioriţa című román népballada ócska hazugság. A juhai ugyanis nem figyelmeztették a börtön veszélyére; A romániai tévé-állomások meghirdették a The Next Gigi Becali selejtezőit; Hogy könnyebben elaludjon, Becali megkéri cellatársait, segítsenek neki juhot számlálni. 

2008-ban, a szemforgatóan vallásos Gigi Becali buldózerrel rontott neki a Bukarest melletti Christiana kolostor földjeinek: így akarta erőszakkal elvenni a 30 millió eurót érő 15 ezer négyzetméteres telket az apácáktól, akik a rendőrséghez fordultak panaszukkal.

Az „avicola-dosszié” mellett – amelynek egyebek között azzal is vádolják, hogy két, Botoşani megyei farmernek is „elfelejtette” kifizetni félmillió baromfi árát, egy millióeurós kárt okozva nekik – megvádolták a „bőrönd-dosszié” néven elhíresült megvesztegetési ügyben is: Gigi Becali 1,7 millió eurót kínált a Kolozsvári U csapatának a nagy vetélytárs, a Kolozsvári CFR elleni győzelemért. Ezzel ugyanis a Steaua nyerte volna meg a bajnokságot.

Hamis adóbevallás miatt konfliktusba került az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel is, az Országos Korrupcióelleni Igazgatóság pedig 2008-ban megvesztegetés vádjával nyitott ellene bűnvádi dossziét, de kivizsgálás indult ellene a Szociáldemokrata Párt törvénytelen szponzorizálásának gyanújával is.

„Fénykorában” Gigi Becali közel kétmilliárd eurós vagyont harácsolt össze, így az egyik leggazdagabb románná válhatott, még akkor is, ha a gazdasági-pénzügyi világválság most valamennyit lecsípett ebből az összegből.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?