Dzsinnek munkálkodása és fényterápia – politikusi gyöngyszemek járvány idején

Mi a közös a fokhagymában, a citromos-mézes vízben és a fertőtlenítőszerekben? Mindegyiknek a fogyasztása hatékony a koronavírus ellen, legalábbis pihent agyú politikusok szerint. Egyikük még azt is elmondta: nem kellene izgatnunk magunkat a járvány miatt, mert „az emberek meghalnak, ilyen az élet”.

Krízishelyzetben mutatkoznak meg leginkább egy ember jellemvonásai, így aztán nem is csoda, hogy a koronavírus-járvány látványosan felszította a hülyeséget. Ez nem csupán abban mutatkozik meg, hogy a Facebookon tömegek jelentik ki ellentmondást nem tűrő stílusban, koronavírus márpedig nem létezik, zömükben olyanok, akik valószínűleg az elmúlt húsz évben nem néztek bele mikroszkópba, s nagyon homályos fogalmaik vannak arról, mi a különbség egy vírus és egy baktérium között. Politikusokból és közéleti szereplőkből is a legrosszabbat hozta ki a járvány, kínos megnyilvánulásaik kabaréba illenek, ugyanakkor nem egyszer tragikus következményekkel jártak. Utóbbiakból válogattunk egy csokorra valót.    

Bolsonaro: ilyen az élet

Jair Bolsonaro brazil elnök a legradikálisabb vírusszkeptikus politikus, aki megpróbál megakadályozni minden olyan járványmegelőző intézkedést, amely visszafogná a gazdaság teljesítményét. A koronavírusos megbetegedést náthácskának nevező államfő olyan megállapításokkal álcázza filozofikus bölcsességnek a cinizmus és a hülyeség egyvelegét, mint „az emberek meghalnak, ilyen az élet”.

Bolsonaro szerint a járvány ellen már csak azért sem kell küzdeni, mert a brazilok a természet csodái, akiket „tanulmányozni kellene, annyira nem kapnak el semmit. Látsz valakit fejest ugrani a szennyvízbe, kimászik, és semmi baja”. Furcsamód a betegségekkel szembeni fantasztikus ellenállásuk dacára a várható életkor tekintetében Brazíla világviszonylatban a 75. helyen szerénykedik, olyan országok előzik meg, mint Libanon, Tunézia, Sri Lanka, Albánia és Kuba. A dél-amerikai országban jelenleg 8 300 embert kezelnek intenzív osztályon a koronavírus miatt, többet mint az Európai Unió valamennyi tagállamában és Nagy Britanniában együttvéve. 

Rosario Murillo alelnök kezdeményezésére március végén a nicaraguai hatóságok felvonulások szervezésével reagáltak a járványra. A Szerelem a Covid-19 idején címen szervezett tömegrendezvényeken a résztvevők transzparensekkel és Daniel Ortega elnök képeivel vonultak. Ez utóbbi egyébként Rosario Murillo férje. Ha Ceaușescu még élne, gondolom mi is Ceaușescu, PCR! és Ceaușescu și poporul, construiește viitorul! szlogeneket skandálva vonulnánk harcba az imperialisták által ránkszabadított vírus ellen.

Gurbanguly Berdimuhamedov türkmén diktátor a szíriai rutafű égetését javasolja népének bármiféle fertőzés megelőzésére. A módszer bámulatosan hatékonynak tűnik, Türkmenisztánból ugyanis egyetlen koronavírus esetet sem jelentettek. Mivel hivatalosan Észak-Korea is vírusmentes, úgy tűnik, a demokrácia hiánya hatékony ellenszer a koronavírus ellen.

Pável fehérorosz metropolita „légi körmenetet” tartott, melynek során szentelt vízzel hintette meg a fővárost, Minszket, azért, „hogy a Mindenható óvja meg országunkat és a jámbor fehérorosz népet a végzetes járványtól”. A jámbor egyházfő buzgólkodásával, úgy tűnik, a Fennvaló nem volt megelégedve, az igazolt esetek száma ugyanis Fehéroroszországban nagyobb mint Svédországban, márpedig annak lakói híresen hitetlenek.

„Az ártó szellemek műve”

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási vezetője, március 22-én mondott beszédében a koronavírust a dzsinnek, az ártó szellemek és ellenséges emberek művének nevezte. „Együttműködő dzsinnek és emberek erejével állunk szemben” – jelentette ki a teológus-politikus. Az iráni vallási vezetők akkoriban még azt hangoztatták, hogy a járvány kizárólag a hitetleneket sújtja majd.

Meglehet, Allah mégsem részrehajló, a hivatalos adatok szerint a járvány 7 ezernél is több igazhitű áldozatot szedett Iránban, a valóságban pedig valószínűleg jóval többet, műholdfelvételek tanúsága szerint ugyanis tömegsírokba is temettek a közel-keleti országban. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy már tombolt a járvány, de Iránban még vallási fanatikusok tömegei csókolgattak és nyalogattak ereklyéket a két fő zarándokhely, Kom és Meshed városaiban.

„Ha engem kérdeznek, mindenkit meg kéne ölni, aki magának csinálja a bajt. Nem elég, hogy megbetegszik, megfertőzi a családját, a testvéreit, a szomszédjait” – mondta nemrég egy kormányülésen Ramzan Kadirov csecsen elnök. Szerencséje hogy ezt nem iktatta törvénybe, mivel időközben súlyos állapotban egy moszkvai kórházba szállították. Valószínűleg nem alkalmazta a népének javasolt immunerősítő módszert, nem tisztította a vérét fokhagyma és citromos-mézes víz fogyasztásával.

Trump a fényterápiát is bedobta

Ali Hamenei ajatollah vagy Ramzan Kadirov részéről ezek nem meglepő megnyilvánulások, azonban az Amerikai Egyesült Államok elnökétől valamivel többet várna el az ember. Donald Trump azonban nem akart lemaradni egzotikus országokbeli kollégái mögött, ezért felvetette, esetleg a testbe fecskendezett fertőtlenítőszerekkel hatékonyan lehetne kezelni a koronavírusos fertőzést. Azon az áprilisi sajtótájékoztatón sziporkázott az amerikai elnök, a fényterápiát is bedobta, mint lehetőséget, mondván „ha a fényt esetleg bevinnénk a testbe, akár a bőrön át, vagy valahogy máshogy”, az látványos eredményeket produkálhatna.

Trumpot az a tény ihlette meg, hogy a közvetlen erős napfényen a koronavírus nagyon nem érzi jól magát. Érthetetlen módon ez a „valahogy máshogy” nem gondolkodtatta el a kutatókat, mostanáig nem próbálkoztak azzal, hogy erős ibolyán túli fényforrásokat nyelessenek le a fertőzöttekkel. Kevésbé kreatívak, mint az elnökük, mi meg csodálkozunk, hogy nem halad a koronavírus elleni terápia kidolgozása.

Agyalágyult ötletekért nem is kell átkelni az óceánon, van belőlük idehaza is. Négy Bihar megyei polgármester, Fugyivásárhely, Mezőszakadát, Mezőtelegd és Köröskisjenő elöljárója helikopterről permezetezett oxigénes vízzel fertőtleníttette az illető települések közterületeit. Lehet, nem teljesen indokolt a fertőtlenítés szó használata, mivel nem bizonyított, hogy a módszer ilyen hatást érne el. Az országos média figyelme legalább rájuk irányult, s már az is valami. Ráadásul az egész buli csekély 100 ezer lejbe került. Egymással határos községekről van szó, úgy tűnik tehát, a hülyeség legalább annyira ragályos, mint a koronavírus.  

Kapcsolódók

Kimaradt?