A világ vezető politikusait sem kerülte el a koronavírus-járvány

A koronavírus nincs tekintettel a világ vezető politikusaira sem. Közülük néhányan megfertőződtek és/vagy házikaranténba vonultak. Legtöbbjüknek gyökeresen változtatniuk kellett munkastílusukon és -módszereiken, néhányan az átlagpolgárokhoz hasonlóan otthonról kényszerültek dolgozni.

A brit kormányfő, Boris Johnson maga is megfertőződött a koronavírussal. Tesztje március 27-én pozitív lett, április 5-én vitték be a londini St. Thomas kórházba.  Beutalása előtt tíz napot töltött elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján, de betegségének egyes tünetei nem múltak el.

Április 6-án az 55 éves Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, miután állapota romlott, bár a hivatalos tájékoztatás szerint a rutinszerűen adott oxigénen kívül nem szorult semmiféle légzéssegítő eljárásra, így lélegeztetőgépre sem, és nem diagnosztizáltak nála tüdőgyulladást.

A brit miniszterelnök három éjszakát töltött a St. Thomas intenzív osztályán, utána visszavitték egy normál kórterembe, miután állapota gyors javulásnak indult.  A miniszterelnöki hivatal szóvivőjének április 12-i tájékoztatása szerint elhagyta a kórházat, de az orvosi stáb tanácsára "nem áll azonnal ismét munkába", egyelőre lábadozik.

Merkel és Trudeau karanténba vonult

Németország kancellárja, a 65 éves Angela Merkel március 20-tól április 3-ig 14 napos otthoni karanténba vonult, miután egyik orvosa megfertőződött a koronavírussal. Otthoni elkülönítése alatt számos telefon-, illetve videókonferencián vett részt.

Merkel már több mint tíz napja a hivatalában dolgozik, ahol szigorúan betartják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló szabályokat, a munkatársak legalább másfél méter távolságot tartanak egymástól. A kormány üléseit nem az erre a célra kialakított teremben tartják, ahol a kormánytagok az évtizedes szokások szerint szorosan egymás mellett ülnek egy asztal körül, hanem a hivatal konferenciatermében, ahol legalább két helyet üresen hagynak egymás között.

Egyébként a német kancellár esetében beigazolódhat a közmondás, miszerint minden jó, ha jó a vége. Angela Merkel a „migránsválság” idején sokat veszített népszerűségéből, most mégis emelt fővel távozhat a politikai életből, mert az uniós államok közül Németország kezelte a legjobban a koronavírus járványt, árpilis 20-ától már megkezdik a korlátozó intézkedések fokozatos feloldását.

Justin Trudeau március 12-én szinténs karanténba vonult, miután felesége, Sophie Gregoire megfertőződött. A kanadai miniszterelnök minden nap 11,15 órától rezidenciája erkélyéről sajtóértekezletet tartott, amelyen bejelenti az újabb intézkedéseket, illetve családja egészségügyi állapotát. Felesége március 28-án meggyógyult és három gyermekükkel nyári rezidenciájukra vonult. A kanadai kormányfő továbbra is otthonról dolgozik, ezzel akar példát nyújtani honfitársainak.

Trump és Putyin tesztjei negatívak

Donald Trump amerikai elnök két tesztje is negatív volt, ennek ellenére lemondta a választási körútja alkalmából eltervezett gyűléseket. Az Egyesült Államokban igen gyorsan terjed a járvány, ráadásul kampánya is rosszul áll legnagyobb ellenfele, Joe Biden 7-8 százalékos előnnyel rendelkezik. A Virginia állambeli hajóépítő telepen tett látogatását kivéve, Donald Trump Washingtonban, többnyire a Fehér Házban tölti napjait. Naponta tart sajtóértekezletet, a Twitteren üzen választóinak és a Fox News tévé-adónak nyilatkozik.

Március 30-án telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimi Putyin orosz elnökkel – Oroszország két nappal ezután maszkokkal és egyéb orvosi felszerelésekkel megrakott Antonov 124-es repülőt küldött az Egyesült Államokba. Jóllehet Donald Trump nem visel maszkot, mégis azok viseletét ajánlotta az ország lakosságának.

A Moszkva melletti Novo Ogarevo-i rezidenciáján tartózkodó, 67 esztendős Vlagyimir Putyin maga is otthonról dolgozik. Őt és közeli munkatársait orvosai rendszeresen tesztelik. Korábban elterjedt annak híre, hogy az orosz államfő is megfertőződhetett, miután kezet fogott a Kommunarka kórház főorvosával, akinek tesztje pozitív lett. A hír nem bizonyult igaznak, amit Vlagyimir Putyin azzal is cáfolta, hogy ezt követően videokonferenciát tartott a kormány tagjaival.

Fertőtlenített az Elysée Palota

A francia államfő, Emmanuel Macron a járvány idején igencsak aktívnak bizonyult. Politikai megfigyelők szerint ezzel azt akarta bizonyítani, hogy kézben tartja az országot. Eddig nem végzett orvosi tesztet, állítása szerint ugyanis nincsenek tünetei. Gyakran hagyja el Párizst, hogy találkozzon orvosokkal, tudományos kutatókkal, egyszerű dolgozókkal, az esetek legnagyobb részében pedig nem visel maszkot.

Az Elysée palota munkatársainak 90 százaléka nem jár be hivatalába, a maradék 10 százalék sem visel maszkot. Március elejétől kezdve az Elysée palota munkatársai megtartják a másfél méteres távolságot, az ajtók kilincseit, az irodákat gyakran fertőtlenítik. Emmanuel Macron fontosnak tartotta, hogy Twitter oldalán a hivatalos fényképésze által készített fotó jelenjen meg arról, ahogyan kezet most.

A francia államfőhöz hasonlóan a japán elnök, Shinzo Abe is igen sokat mutatkozik a koronavírus-járvány elleni küzdelem élén. Sajtóértekezletein minden részletet megad arról, hogy miként alakul a járvány országában. Shinzo Abe kormánya 6 billió yent költ a háztartások támogatására. A japánok hagyományos fegyelmezettsége mellett ez is az egyik fő oka annak, hogy a koronavírus járvány viszonylag lassan terjed Japánban, bár Tokióban és Oszakában azért rosszabb a helyzet az országos átlagnál. A kormányfő szerint az országban nem lesz áruhiány, továbbá nem ritkítják a vonatok számát sem.

Conte: vészhelyzet május 3-ig

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a járvány súlyosbodása óta egyre többet szerepel a televízióban, hivatalos székhelyéről, a Palazzo Chigiből jelenti be az újabb és újabb intézkedéseket. Többnyire ingujjban és nyakkendőben látható, amint éppen telefonál vagy videokonferenciát tart. Conte közölte, nem fertőzött és szüntelenül orvosi felügyelet alatt áll. Az olasz államfő a húsvét napján lejárt vészhelyzetet május 3-ig meghosszabbította.

Kína elnöke és a Kínai Kommunista Párt vezetője, Xi Jinping a járvány legelején keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt. Ebben az időszakban Pekingben tartózkodott, a járvány epicentrumában, Wuhanba tett látogatását kivéve. Amint a helyzet javulni kezdett, bejárta a fertőzött vidékeket, arra bíztatva az embereket, hogy kezdjenek ismét dolgozni. A járvány idején, a 19 órakor kezdődő esti tévéhírdókban közvetített hatalmas videokonferenciák alkalmával nem viselt maszkot. Számos ülésen elnökölt és a kínai sajtó szerint ebben az időszakban „fontos beszédeket” mondott.

Kimaradt?