Koronavírus: ezeket a korlátozó intézkedéseket vezették be az EU tagállamai

A világ országai különféle módon reagáltak a koronavírus járványra. Az Európai Unió tagállamainak mindegyikében az intézkedések a személyi jogok korlátozásával jártak, ám a rendelkezések országonkánt jelentősen eltérnek.

A kijárási korlátozásokat az EU 28 tagállamainak nagy többségében bevezették. Ausztriában az iskolákat, az éttermeket az alapvető cikkek beszerzése szempontjából nem fontos intézményeket bezárták.

A kijárási tilalmat Belgiumban is elrendelték, a lakást csak azok hagyhatják el, akik dolgozni, lényeges cikkek megvásárlására vagy hozzátartozók gondozására mennek. Ez a helyzet Litvániában, Lengyelországban, Szlovéniában, Nagy-Britanniában és Hollandiában is.

Ciprusban ugyanez a helyzet, a fentebb említett kivételek közé tartoznak a gyógykezelés vagy a fontos bankügyek céljából tett utak is. Az országban 21,00 és 6,00 óra között teljes kijárási tilalom van érvényben.

Csehországban is kozlekedési korlátozások vannak, csak a fontos bevásárlások, az orvosi kezelésre és a családlátogatásra tett utak engedélyezettek. Görögországban is ugyanez a helyzet, a kivételek közé azonban nem tartoznak bele a családlátogatások.

Finnországban korlátozták az országon belüli forgalmat. A kijárási tilalmat Franciaországban is bevezették, csak az út célját megjelölő típusnyomtatványok kitöltésével lehet elhagyni a lakást. Bulgáriában is karantén van, emellett forgalomkorlátozást rendeltek el az ország területén belül.

Írországban csak a szükséges vásárlások és a családlátogatások engedélyezettek, Olaszországban csak a halaszthatatlan bevásárlások képeznek kivételt. Németországban csak részleges kijárási korlátozásokat rendeltek el, az intézkedések azonban tartományok szerint különböznek. Részleges kijárási tilalom van Lettországban is, ahol korlátozzák az országon belüli közlekdést.

Luxemburgban zárva tartanak az ellátás szempontjából kevésbé fontos üzletek, a hatóságok az otthoni munkát ajánlják. Máltában karanténba kerülnek a betegség kockázatának kitett csoportok. Spanyolországban országos szinten elrendelték a kijárási tilalat, a nem fontos termékek gyártását pedig leállították. 

Romániában a kijárási tilalom alól csak néhány kivétel van, lakhelyelhagyáskor kitöltött formanyomtatványokon kell megjelölni az úticélt. Ezek közé tartozik a munkahelyre való távozás, az alapszszükségleti cikkek beszerzése és a testmozgás. Nincsenek korlátozások Svédországban, Dániában, Észtországban – utóbbi országban az üzletek csak a tulajdonos döntésének függvényében zárnak csak be –, Szlovákiában, ahol viszont csak az iskolákat zárták be.

Magyarországon április 11-ig tart a kijárási korlátozás. Otthonát vagy a lakóhelyét mindenki csak alapos indokkal, például a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el. A 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a boltokat, piacokat, gyógyszertárakat, drogériákat, ekkor kizárólag ők tartózkodhatnak az üzletben. 

Testmozgás a szabadban

Romániában, Dániában, Svédországban Észtországban, Máltában, Finnországban, Ausztriában, Ciprusban csakis egyénileg engedélyezett a testmozgás, Belgiumban szintén, itt viszont a parkok bezártak, akárcsak Bulgáriában, ahol azonban engedélyezett az állatsétáltatás. Portugáliában a testmozgás szintén csak egyénileg végezhető vagy a háziállat kíséretében. Írországban csak a ház körül lehet sétálni, Görögországban és Lengyelországban csakis a párok között engedélyezett a séta. Lettországban be kell tartani a kétméteres távolságot.

Nagy-Britanniában napi egy alkalommal engedélyezett a séta, legfeljebb az azonos címen lakó családtagok egyikének kíséretében. Németországban ugyancsak érvényes ez utóbbi tiltás, akárcsak Görögországban, ahol viszont nem kötelező az azonos lakcím. Franciaországban, csak egy kilométernyire lehet eltávolodni a lakhelytől, a séta csakis egyedül engedélyezett, akárcsak Olaszország esetében, ahol viszont a lakás közelében kell maradni.

Horvátországban engedélyezett a szabadtéri testmozgás, de a hatóságok ezt nem ajánlják. Csehországban a lakáson kívül kötelező az arcmaszk, ugyanúgy, mint Szlovákiában és Szlovéniában. Magyarországon a másfél méteres távolságot kell betartani. Spanyolországban tilos a szabadtéri testmozgás. Hollandiában, Luxemburgban, Litvániában ebben az esetben nincsenek különösebb korlátozások.

A szókségállapotot Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Spanyolországban vezették ne, a többi uniós tagállamban viszont nem.

Határzárak, légi közlekedés

Ausztriában nyitva vannak a határok, de ellenőrzéseket tartanak. Finnországban április 13-ig tilosak a külföldi utazások, Svédországban ez a korlátozás április 17-ig érvényes. Belgiumban és Németországban csak a szükségtelennek vélt utazások tilosak, utóbbi országban a határokon viszont vizsgálatokat rendeltek el. Olaszországban ugyan nyitva vannak a határok, de a szomszédos országokból nem utazhat be senki.

Hollandia az uniós tagállamok polgárain kívül senkit nem fogad, Portugáliában pedig korlátozások vannak a Spanyolországgal közös határszakaszon. Írországban, Franciaországban nyitottak a határok. Bulgáriában, Horvátországba, Észtországban, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban korlátozták a külföldi utazásokat.

Szlovákia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Magyarország, Görögország, Dánia, Csehország, Ciprus lezárta a határokat. Luxemburg és Málta esetében nem született központi döntés erről.

A légi közlekedést az unió legtöbb országában korlátozták. Így történt ez Svédországban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Lettországban, Olaszországban, Írországban, Magyarországon, Németországban, Franciaországon. Finnországban.

Ausztriában az Austrian Airlines járatai nem közlekednek április 19-ig, Belgiumban a Brussels Airlines járatai szüneteltetik a forgalmat, a többi légitársaság pedig kevesebb géppel üzemel. Görögországban az Aegean Airlines beszüntette nemzetközi járatait, illetve csak a brüsszeli járatát üzemelteti, hetenként egyszer.

Romániában nem közlekednek az olaszországi, a spanyolországi, a németországi és a franciaországi, Spanyolországban az olaszországi járatok. Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Máltában, Luxemburgban, Litvániában, Észtországban, Dániában, Csehországban, Cipruson, Horvátországban és Bulgáriában szünetel a légiforgalom.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?