A leggyakoribb kérdések és a válaszok a kijárási tilalomról

Nagyon sok kérdést kaptunk az olvasóinktól a szerda déltől hatályban lévő kijárási tilalomról. Az egyik erdélyi prefektúra illetékese válaszolt kérésünkre a legfontosabbakra. Azért névtelenül, mert hivatalosan erről csak a központi hatóságok kommunikálhatnak.

Mit jelent pontosan a "lakhely közelében" sétálni/sportolni? Hány méterre szabad eltávolodni a lakhelytől?

Nincs méterben meghatározva, hogy mennyire lehet eltávolodni séta, testmozgás közben a lakhelytől. Az a biztos, hogy a sportpályák, játszóterek zárva vannak. Csapatsportokra sincs lehetőség, mert nem tartózkodhat együtt köztéren több mint három olyan ember, akik nem egy háztartásban élnek. Az intézkedés lényege, hogy saját érdekükben az emberek ne töltsenek túl sok időt kint, és ne lépjenek kapcsolatba egymással.

A bevásárlást kötelező a lakóhelyhez legközelebbi üzletben intézni?

Nincs ilyen fajta előírás, de a saját felelősségre írt nyilatkozatba jó beleírni, hogy milyen üzleteket keresünk fel.

Ki kell vinnem a szemetet vagy át kell vennem egy rendelést, a futárcég munkatársa a lakásomtól nem messze állt meg. Tartanom kell attól, hogy igazoltatnak vagy megbüntetnek?

Ha le kell mennünk a közeli szeméttárolóhoz, nyilván a kezünkben van a szemét, jövet pedig láthatták az ellenőrzők, hogy csak oda mentünk, onnan jövünk. Nem kell ezért külön nyilatkozatot írni. Azért a személyes irataink mindig jó, ha nálunk vannak. Az igazoltatóknak nem feltétlenül az a céljuk, hogy büntetéseket osszanak ki, hanem az, hogy próbálják kiszűrni azokat, akik rosszhiszeműen járnak el. Van egy javaslat arra, hogy az ilyen fajta tevékenységeket próbáljuk felfűzni egy kimozdulásra, egy útvonalra. Amikor megyünk munkába, induláskor vigyük ki a szemetet. Amikor jövünk munkából, ejtsük útba az üzletet, intézzük el a bevásárlást. Nem azért, hogy ne büntessenek meg, hanem azért, hogy a saját érdekünkben a kijárást a minimálisra korlátozzuk. Kevesebbszer menjünk ki, jöjjünk be, mert ahányszor kimozdulunk, az annyi plusz kockázatot jelent. A rendelések átvétele is hasonlóan történik: meg lehet mutatni az értesítést esetleges ellenőrzéskor, a küldemény érkezéséről, a futár közelben parkoló autója is egyértelműen jelzi a szándékunkat. Ha pedig hazafelé tart valaki, akkor nála van a küldemény, amit átvett.

Azok az albérletben élők, akik nincsenek bejelentve, milyen címet írhatnak be a nyomtatványba?

A legfontosabb az, hogy a nyilatkozatba a reális adat kerüljön, vagyis az a lakcím, ahol a nyilatkozó tartózkodik. Idővel persze ezeket a dolgokat mindenkinek személy szerint rendbe kell tennie, hogy a tartózkodási helye megegyezzen az irataiban szereplővel. A nyilatkozatnak tehát saját érdekünkben a valódi címet tartalmazza.

 

Romániában tartózkodó külföldi állampolgároknak elég felmutatni a munkahelyi igazolásukat hatósági ellenőrzéskor?

Ellenőrzéskor természetesen nem csak a kitöltött munkáltatói vagy saját nyilatkozatot kérhetik, hanem a személyi igazolványt vagy útlevelet is. Ezeket tehát fel kell tudni mutatni. A szabályok általánosak, nincs olyan kitétel, hogy a külföldi állampolgárok nem közlekedhetnek, vagy más feltételek mellett közlekedhetnek.

Munkaadói igazolással csak a munkáltató székhelye és a lakóhely közötti mozgás lehetséges, vagy munkavégzés esetén bárhová korlátozás nélkül lehet utazni (településen belül és települések között)?

A rendelkezés ezen részének célja, hogy a lakhely és a munkavégzés helye közötti közlekedést lehetővé tegye. Fontos, hogy a munkáltatói igazolásában ne a cég székhelye szerepeljen, hanem az a helyszín, ahol az illető személynek el kell végeznie a munkáját. Így tehát nem releváns, hogy a településen belül vagy kívül történik az utazás. Természetesen a munkáltató nem adhat olyan igazolást, hogy a munkavállaló az egész megye területén végzi a tevékenységét. Vannak speciális helyzetek, mint például a sajtósok munkája. Az újságíróknak arra kell figyelniük, hogy ha a tevékenységük valahová elszólítja őket, töltsenek ki új nyilatkozatot az új úticéllal, legyen náluk tartalékban kinyomtatott nyilatkozat, vagy írjanak újat.

Ha valaki összeköti a munkát és a bevásárlást, két külön nyomtatványt kell kitöltenie?

Ha a rendelet szellemében járnának el és nem azt néznék az emberek, hogy hol lehet kicselezni, akkor alkalmas lenne összekötni a két dolgot, és ha az útvonalon van olyan áruház, üzlet, ahol a bevásárlást el lehet intézni, akkor nem kellene ehhez külön saját nyilatkozat is. De ha például a város másik végébe kell mennem valamit beszerezni, akkor az már nem munkahelyre vagy munkahelyről való hazaútnak minősül. Ez esetben jó, ha ki van töltve a személyes nyilatkozat is.

Létezik-e bármilyen korlátozás, ajánlás a természetjárásra vonatkozóan?

Ilyen korlátozás nincs. De ha a lakóhelyünktől távolabbi kirándulóhelyet keresünk fel, előfordul, hogy kérdőre fognak vonni a hatóságok. A rendelkezés nem mondja, hogy nem szabad kimenni a természetbe, de meg vannak határozva azok a tevékenységek, amikért ki lehet egyáltalán mozdulni otthonról.

Lehet-e bankban ügyeket intézni, elmenni számlákat fizetni? Ilyen tevékenységekre is vonatkozik a tiltás?

Ezek az intézmények működnek, lehet ügyintézni. Be kell tartani az általános szabályokat, le kell írni a nyilatkozatban a tevékenységet. Be kell tartani az adott intézmény saját ügyfélfogadására vonatkozó szabályait.

Mi történik, ha a 65 évnél idősebbeknek nem sikerül az engedélyezett két óra alatt elvégezni betervezett dolgukat, és 13 óra után az utcán vannak? Például azért, mert túl nagy volt a sor a boltban, és csak kettesével lehetett bemenni? Vagy az orvosi rendelőben hosszabb időt vett igénybe a kivizsgálása?

A kérdés első részénél induljunk ki az emberek jóhiszeműségéből. Ha valaki a szabályokat ki akarja játszani, nem lehet azokat úgy megfogalmazni, hogy ne lehessen kiskaput találni. Nem gondolom, hogy 13 óra 7 perckor az éppen hazafelé tartó nyugdíjast megbüntetnék. De ha kitérőt tesz, beszélgetésbe elegyedik, leül valahol, akkor számíthat a büntetésre. Azért határozták meg ezt az időintervallumot, hogy ilyenkor mások lehetőleg ne menjenek ügyeket intézni.

 

Faluhelyen ki ellenőrzi ezeket az intézkedéseket, és hogyan léptetik életbe? (Van olyan falu, ahol egy szál rendőr sincs.) Vannak olyan települések, ahol a lakosság 85 százaléka 65 év fölötti. Róluk ki gondoskodik folyamatosan?

Az előírások betartását ellenőrző rendfenntartó szerveknek úgy kell szervezniük a munkájukat, hogy mindenhol jelen legyenek. A létszámok az adott intézményeknél persze korlátozottak. Nem reális, hogy a legeldugottabb falvak minden utcáján kétfős járőrözés legyen. A hatóságok igyekeznek jelen lenni, de aki át akarja verni őket, azt nem biztos, hogy mindig ki tudják szűrni. A polgármesteri hivataloknak ugyanakkor kötelezettsége, hogy a 65 éven felüliek ellátását a a településen megszervezzék, működtessék. Hogy erre milyen lehetőségeik vannak, kinek a segítségét veszik igénybe, ez rájuk van bízva. Ilyen szempontból nem releváns, hogy a lakosság hány százaléka van ebben a helyzetben.

Az időseknek ki nyomtatja ki, vagy ki szerkeszti be telefonon a kijárási nyilatkozatot?

A rendelet csak azt szabályozza, hogy mit kell tartalmaznia a nyilatkozatnak. Kézzel is meg lehet írni, de szerepeljenek benne a rendeletben kért személyes adatok. Több helyen a polgármesteri hivatalok, civil szervezetek osztogattak formanyomtatványokat, a frekventált helyekre, üzletekbe, gyógyszertárakba is juttattak el azért, hogy segítsenek azoknak, akiknek nem áll módjukban kinyomtatni.

Pontosan milyen lehetőségek vannak a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozat felmutatására? Elegendő akár számítógépen kitölteni az adatokat, és azt a dokumentumot felmutatni mobiltelefonunkon?

A csendőrség és a rendőrség is úgy utasította az alkalmazottait, hogy önmaguk és az állampolgárok védelmében is ne vegyék kézbe ezeket az iratokat. Olvasható, látható módon be kell mutatni nyomtatott formában, vagy valamilyen elektronikus eszközön, de ne vándoroljanak kézről-kézre. Autóból éppen annyira kell ablakot nyitni, hogy lehessen kommunikálni, és belülről kell megmutatni az iratokat. Ezzel a rendőrt és önmagukat is védik az emberek. Fontos, hogy a kézzel megírt és a kinyomtatott nyilatkozat is legyen aláírva. Telefonon csak akkor lehet bemutatni, ha az aláírt példányt lefotózzuk!

Ha annyi kivétel van: munkaügy, bevásárlás, kutyasétáltatás, stb., stb., akkor gyakorlatilag kire vonatkozik a tiltás? Hiszen bárki megkerülheti az intézkedéseket.

A jóhiszeműség, a jó állampolgárhoz illő, tudatos viselkedés volna az üdvözítő. Aki mindenáron ki akar kerülni egy intézkedést, előbb-utóbb elég kreatív lesz ahhoz, hogy meg is tegye. Arra számítani, hogy biztosan nem lesz olyan, aki megpróbálja a szabályokat megkerülni, és ha megkerüli, minden alkalommal elkapják, ez irreális.

Kapcsolódók

Kimaradt?